Transparența decizională

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Introducere

Lucrarea de fata , are ca temei abordarea transparentei decizionale in Romania. Conform pozitiei adoptate de Transparency International Romania , aplicarea reala a principiului transparentei ar duce la o mai mare incredere in legi si reglementari , din moment ce ele au fost adoptate cu consultarea celor interesati; increderea in cadrul legal va avea ca rezultat un mai mare grad de respectare a legii , cu consecinte pozitive asupra dezvoltarii economice si a mentinerii unor relatii de cooperare intre aparatul guvernamental si societate .

Transparenta este una dintre conditiile democratiei , deoarce influenteaza in mod hotarator participarea grupurilor sociale la guvernare.

Transparenta permite oricarei persoane asupra careia produce efecte un act al unei entitati publice sa cunoasca temeiul acesteia.La randul lor entitatile publice primesc de la entitatile superioare feed-back constand in evaluarea amanuntita a activitatii lor .

Originile transparentei decizionale reies din cateva principii de baza ale codului etic al functionarului public , Constitutia Romaniei si legi elaborate pentru consolidarea transpaentei , dupa cum urmeaza: Legea 571/2004 , Legea 544/2001 , Legea 161/2003 , Legea 52/2003 si Legea 144/2007. Constitutia Romaniei consfinteste conform art. 31 , dreptul persoanelor de a avea acces la orice informatie de interes public .

Un obiectiv principal al transparentei decizionale este acela de a obliga autoritatile administratiei publice centrale , cat si locale sa faca publice proiectele de reglementari inainte ca acestea sa fie adoptate.

Transparenta autoritatilor publice este un process dinamic , pe masura ce aceste legi sunt din ce in ce mai aplicate , autoritatile administratiei publice devin din ce in ce mai transparente , ca efect al experientei acumulate.

Conceptul de transparenta decizionala

Conceptul de transparenta decizionala reprezinta intr-o abordare mai simplista , un set de instrumente folosite de catre administratie pentru a se justifica in fata contribuabililor privitor la activitatea desfasurata in serviciul acestora.

Contribuabilii , cetatenii au dreptul sa fie informati , consultati precum si sa participe la deciziile pe care autoritatile administratiei publice locale sau centrale le iau , avand in vedere faptul ca acestia le sustin financiar prin prisma taxelor si impozitelor ce le platesc.

Prin transparenta se urmareste facilitarea unui acces mai larg al cetatenilor la procesul decizional si asigurarea legitimitatii.

Acest concept face referire la asigurarea accesului cetatenilor la documentele aflate in gestiunea institutiilor si la consultarea in vederea adoptarii unor reglementari.

In fapt , transparenta face referire la accesul publicului larg la informatii de orice fel.

Rolul transparentei este acela de a preveni actiunile care ameninta integritatea publica , mai exact faptele de coruptie si de a evalua capacitatea administrativa.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Transparenta Decizionala.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
2 679 cuvinte
Nr caractere:
17 478 caractere
Marime:
34.94KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Știința Administrației
Predat:
la facultate
Materie:
Știința Administrației
Profesorului:
Victor Alistar
Sus!