Teoria Actului Administrativ

Previzualizare referat:

Extras din referat:

I. NOTIUNEA DE ACT ADMINISTRATIV

Actele administrative constituie forma principala de realizare a activitatii executive.Actele administrative sunt manifestari de vointa specifice autoritatilor administratiei publice, intrucat prin ele se reglementeaza raporturile de drept public.

In sens larg, acestea pot fi grupate:

1.Actele de autoritate sunt actele administrative emise de autoritatile administratiei publice in regim de putere, avand de regula un caracter normativ.

2.Actele de gestiune sunt actele emise de autoritatile administratiei publice prin care se modifica raporturi patrimoniale si ca atare sunt supuse regimului juridic de drept civil.Astfel putem deosebi:

-acte administrative tipice, adica acele acte care sunt supuse controlului jurisdictional, prin contenciosul administrativ;

-acte administrative atipice, care sunt exceptate de la controlul jurisdictional, neputand fi atacate nici in temeiul legii contenciosului administrativ, nici in baza altor legi speciale.

Definitia actului administrativ

Actul administrativ poate fi definit ca: “Forma juridica principala de activitate a organelor administratiei publice care consta in manifestarea unilaterala si expresa de vointa de a naste, modifica sau stinge drepturi si obligatii, in realizarea puterii publice, sub controlul principal de legalitate al instantelor judecatoresti.”

Sub aspectul rezonantei in legislatie, in practica judiciara si in alte ramuri ale stiintei dreptului, se detaseaza doua formulari, si anume; act administrativ si, respectiv, act de drept administrativ.

II.TRASATURILE ACTULUI ADMINISTRATIV

1) Act juridic unilateral

Actul administrativ are caracter unilateral deoarece exprima vointa exclusiva a autoritatii publice care l-a emis;

2) Actul administrativ se emite secundum lege

Actele administrative au intotdeauna un fundament legal, fiind emise in baza unei legi, decret, hotarare de guvern, sau chiar act administrativ emis de o autoritate superioara ierarhic.

3) Actul administrativ este emis in regim de putere publica, adica in scopul de a naste, modifica sau stinge raporturi de drept public.

Regimul de putere se concretizeaza prin obligativitatea si necesitatea executarii actului, la nevoie cu ajutorul fortei publice.

- actul administrativ este oligatoriu, atat pentru autoritatea publica emitenta, cat si pentru persoanele fizice sau juridice destinatare.

- Actul administrativ este executoriu tocmai pentru ca reglementeaza un raport de drept public, de la care partile nu se pot deroga.

- Este in principiu revocabil.

1. Este forma juridica principala a activitatii organelor administratiei publice.

Prin aceasta trasatura evocam genul proxim al actului administrativ – formele concrete de activitate ale organelor administratiei publice.

Actul administrativ apare ca una din formele cu semnificatie juridica prin care organele administratiei publice isi realizeaza competenta, implicit sarcinile, si este forma juridica principala a administratiei publice ca activitate.

Ponderea actului administrativ in sfera formelor de activitate ale organelor administratiei publice, variaza dupa cum ne plasam la un nivel ierarhic sau altul al organizarii administratiei publice, respectiv dupa cum este vorba de un organism de ramura sau de domeniu.

2. Este o vointa juridica unilaterala.

Prin aceasta trasatura se urmareste, pe de o parte, includerea actului administrativ in sfera actelor juridice, iar pe de alta parte, delimitarea actului administrativ de operatiunile tehnico-administrative, respectiv de operatiunile tehnico-productive.

O discutie care se face in literatura noastra de specialitate este legata de refuzul nejustificat al unui organ al administratiei publice de a satisface o cerere privitoare la un drept, respectiv de nerezolvare (tardivitate) unei asemenea cereri in termenul prevazut de lege. Dispozitiile exprese ale art. 48 alin.1 din Constitutie, precum si ale art. 1 din Legea contenciosului administrativ, atat tacerea administratiei de stat (refuzul nejustificat), cat si tardivitatea, constituie acte juridice, in speta acte administrative (implicite).

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Teoria Actului Administrativ.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
2 570 cuvinte
Nr caractere:
15 901 caractere
Marime:
15.16KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Știința Administrației
Predat:
la facultate
Materie:
Știința Administrației
Profesorului:
Petrisor
Sus!