Studiu aplicativ privind eficientizarea activității direcției locale de evidență a persoanelor, Iași

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Cuprins
Capitolul 1. Organizarea şi funcţionalitatea Direcţiei Locale de Evidenţă a Persoanelor, Iaşi
1.1.Cadrul general de organizare şi funcţionare 1
1.2. Misiunea instituţiei şi atribuţiile Serviciului de Stare Civilă şi de Evidenţă a Persoanelor 2
1.3. Prezentarea structurii organizatorice 6
1.4. Evidenţierea relaţiilor interinstituţionale 8
1.5. Structura personalului (organizare pe compartimente/birouri/servicii, funcţii ocupate 10
Capitolul 2. Îmbunătăţirea cadrului legislativ şi a celui instituţional la Direcţia Locală de Evidenţă a Persoanelor, Iaşi
2.1 Analiza cadrului reglementativ aplicabil 12
2.2 Analiza relaţiilor de muncă 12
2.3 Analiza punctelor forte, a punctelor slabe, oportunităţilor şi amenintărilor în vederea eficientizării activităţii respectivei instituţii publice 13
2.4. Evidenţierea deficienţelor, erorilor şi obstacolelor la Direcţia Locală de Evidenţă a Persoanelor, Iaşi 15
2.5.Identificarea posibilelor soluţii în vederea eficientizării activităţii instituţiei publice 16
Capitolul 3. Concluzii şi propuneri 17
Bibliografie

Extras din referat:

Capitolul 1. Organizarea şi funcţionalitatea Direcţiei Locale de Evidenţă a Persoanelor, Iaşi

1.1.Cadrul general de organizare şi funcţionare

Ca urmare a recensamantului din anul 2002, judetul Iasi este al doilea dupa Bucuresti, cu o populatie de 826.000 locuitori, la care se adauga si numarul mare de studenti precum si ceilalti flotanti; un oraş care, la fel ca şi Roma se află situat pe şapte coline. Populaţia deservită este intr-un numar mare, iar activităţile serviciilor de la nivel locala trebuie sa fie realizate intr-un mod eficient si calitativ.

Procesul de reformă instituţională privind descentralizarea administraţiei publice este marcat de profunde transformări structurale şi sub aspectul înfiinţării şi organizării serviciilor publice comunitare de evidenţă a persoanelor, precum şi al stabilirii atribuţiilor acestora.

Astfel, în subordinea fiecărui consiliu local al comunelor, oraşelor, municipiilor, precum şi a consiliilor locale ale sectoarelor municipiului Bucureşti s-a înfiinţat câte un serviciu public comunitar local de evidenţă a persoanelor, prin reorganizarea compartimentelor de stare civilă din aparatul propriu al consiliilor locale şi a formaţiunilor locale de evidenţă informatizată a populaţiei din structura Ministerului Administraţiei şi Reformei Administrative.

Serviciul Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor Iaşi denumit „Direcţia Locală de Evidenţă a Persoanelor” a fost înfiinţat prin Hotărârea Consiliului Local Iaşi nr. 572 din 28.12.2004, ca o instituţie cu personalitate juridică în subordinea Consiliului Local al Municipiului Iaşi şi a fost constituit în temeiul art. 1 alin.(1) din O.G. nr. 84/2001 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea serviciilor publice de evidenţă a persoanelor, cu modificările şi completările ulterioare.

Având în vedere particularităţile evidenţiate în demersurile privind transferul competenţelor de la structurile centralizate ale Ministerului Administraţiei şi Reformei Administrative la autorităţile administraţiei publice locale, s-a impus adoptarea măsurilor de ordin legislativ care să reglementeze atribuţiile structurilor infinţate, în scopul asigurării cadrului funcţional al acestor structuri.

Direcţia Locală de Evidenţă a Persoanelor realizează o activitate complexă prin Serviciul de Stare Civilă si cel de Evidenţă a Persoanelor, cu activitate în localitatea Iaşi, care nu are doar două domenii de activitate, ci şi doua sedii. Activităţile se desfăşoară conform legislaţiei în vigoare şi cu un program de lucru încărcat, cu personal insuficient având în vedere volumul de lucru din prisma populaţiei deservite. Activitatea se desfăşoară in clădirea Poliţiei, pe o suprafaţă de 74metri pătraţi, în timp ce alte istituţii cu aceleaşi atribuţii şi volum de activitate îşi desfăşoară activitatea într-un spaţiu mult mai mare.

1.2. Misiunea instituţiei şi atribuţiile Serviciului de Stare Civilă şi de Evidenţă a Persoanelor

Administraţia publică pune un aplicare un sistem de ghidaj al activităţilor, în funcţie de cadrul normativ reglementativ, care precizează limitele de desfaşurare a unei activităţi, sau determinat de un scop, care spre deosebire de o activitate din zona privată, are de satisfăcut un “bine comun”, şi când vorbim în administraţie de “bine comun” facem referire la o socitate, la un stat, la o multitudine de cetăţeni, nu doar de un segment pe care spre exemplu o societate de construcţii l-ar avea. Aceasta ar fi interesată de potenţialii clienţi interesaţi de domeniul contrucţiilor. Din acest motiv, faptul că administraţia publică deserveşte un număr mare de cetăţeni, consider că misiunea acestea este exact acest lucru: deservirea cetăţenilor în mod eficient, atât pentru cetăţean, cât şi pentru instituţie. Nu cred că putem vorbi aici de o misiune care să aibă ca principal misiune obţinerea profitului, ci de realizarea tuturor cererilor cetăţenilor, intr-un termen cât mai scurt, fie că este vorba de o acitivitate a Stării Civile, fie o activitate ce vizează Evidenţa Persoanelor.

Bibliografie:

Ana Huţupanu, Îndrumar pentru administraţia publică locală, Editura Tribuna Economică, Bucureşti, 2007;

Dragoş Dinică, Servicii Publice şi dezvoltare locală, Editura Lumina Lex, Bucureşti, 2008.

Regulamentul de Organizare şi Funcţionare a Direcţiei Locale de Evidenţă a Persoanelor;

http://www.dlep-iasi.ro/ (accesat ultima dată la data de 16 mai 2011)

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Studiu Aplicativ privind Eficientizarea Activitatii Directiei Locale de Evidenta a Persoanelor, Iasi.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
25 pagini
Imagini extrase:
25 imagini
Nr cuvinte:
5 520 cuvinte
Nr caractere:
30 458 caractere
Marime:
5.95MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Știința Administrației
Predat:
la facultate
Materie:
Știința Administrației
Profesorului:
Oprea Florin
Sus!