Statutul funcționarilor publici - știința administrației

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Principii

Viata in societate a pus adesea multiple probleme , in general de ordin administrativ . Aceste probleme au dus la aparitia functiei publice si a functuinarilor care sa o indeplineasca . Progfresul societatii ar fi fost cu totul altul , daca nu s-ar fi creat un organism sociall , care sa fie viabil prin personalul investit in diferite functii statornice de-alungul timpului.

Sarcinile indeplinite de administratia publica necesita o gama larga de prestatii realizate pron serviciile publice si de aseamenea un personal cu pregatire profesionala diversa. Satisfacerea nevoilor cotidiene ale colectivitatii , e nevoilor individului . ramane finalitatea esentiala si singura justificare a administratiei publice.

Functia , in cadrul administratiei publice poate di definite ca un ansamblu de atributii , stabilite prin lege , sau prin actele juridice emise pe baza si in executarea legii , atributii pe care le indeplineste o persoana fizica angajata intr-un organ al administratiei publice si care are abilitatea legala de a indeplini aeste atributii ale administratiei publice.

Fiecare functie publica se caracterizeaza prin anumite trasaturi , dar tuturor le sunt comune urmatoarele : functia publica reprezinta un complex de drepturi si obligatii care nu sunt facultative , ci obligatorii pentru persoana investita , de asemeanea functia publica functia publieca are caracter de continuitate care decurge din insasi continuitatea existentei statului , functia publica nu poate face obiectul unei intelegeri intre parti , ea este rezultatul unui act universal de vointa , prin investirea legala a peersoanei care exercita functia .

Functiile publice e clasifica in de conducere (ex: ministru , director si director general , sef birou , sef serviciu , prefect , subprefect , primar etc) si functii de executie ( cu o sfera larga , care nu au drept de decizie , ci doar caracter de prestatie) .

Persoanele care exercita diferite functii in organelle administratiei publice trebuie sa beneficieze de investirea legala de a exercita temporar sau permanent o insarcinare in serviciul unui organ de stat.

Totalitatea functionarilor publici din cadrul autoritatilor administrative autonome si din cadrul autoritatilor si institutiilor publice din administratia publica centrala si locala . constituie Corpul functionarilor publici.

Legea nr. 188 /1999 privind Statutul Functionarilor Publici , reglementeaza organizarea functiei publice , modul de numire in functia publica , categoriile de functii publice , structura carierei functiei publice si clasificarea functiilor publice in functie de conducere si functii publice de executie.

Functiile publice se clasifica in : functii generale si functii specifice , functii publice de clasa I , clasa a II-a si clasa a III-a.

Functiile publice generale reprezinta ansamblul atributiilor si repsonsabilitatilor cu caracter general si comun tuturor autoritatilor si institutiilor publice , in vederea realizarii competentelor lor generale .

Functiile publice specifice reprezinta ansamblul atributiilor si responsabilitatilor cu caracter specific unor autoritati si institutii publice , in vederea realizarii functiilor lor specifice.

Functiile publice se impart in trei clase , definite in raport cu nivelul studiilor necesare pentru ocuparii.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Statutul Functionarilor Publici - Stiinta Administratiei.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
1 904 cuvinte
Nr caractere:
12 084 caractere
Marime:
30.76KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Știința Administrației
Predat:
la facultate
Materie:
Știința Administrației
Sus!