Sistemul administrativ în Marea Britanie

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Introducere 3
I. Organizarea statului - sistemul administrativ teritorial 4-7
II. Sistemul administrativ 7-17
1.1. Contextul politico-istoric și caracteristicile sistemului administrativ britanic 7-8
1.2. Autoritatea judicătorească. Influenta sistemul juridic britanic asupra constituirii si functionarii institutiilor publice ale statului 8-9
1.3. Autoritatea legislativă. Parlamentul Marii Britanii 10-13
1.4. Sistemul electoral 13-15
1.5. Regina Marii Britanii 15-16
1.6. Autoritatea Executivă 16-17
III. Literatură 18

Extras din referat:

INTRODUCERE

Marea Britanie este un stat independent care are în componență patru țări: Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord. Marea Britanie poate fi găsită în Europa de vest și are drept capitală orașul Londra. Numele complet al țării este Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord. Limba oficială din Marea Britanie este engleza, deși mai sunt limbi recunoscute regional, cum sunt galeza, irlandeza sau scoțiana. Sistemul politic este monarhia constituțională, regina actuală fiind Elisabeta a II-a.

În afara de cele 4 țări care compun Marea Britanie, mai există un număr de dependente care aparțin de ea: Gibraltar, Insulele Cayman, Insulele Canalului, Anguilla, Bermude, Falkland, Man, Pitcairn, Turks și Caicos, Montserrat, Sfînta Elena, Virgine Britanice, Teritoriul Britanic, Teritoriul Antarctic Britanic, Georgia de Sud și Sandwich de Sud.

Regatul Unit este o monarhie constituțională, cu puterea executivă atribuită monarhului de către prim-ministru și alți miniștri care conduc departamente. Prim-ministrul și alți miniștri, colectiv formează Guvernul Maiestății Sale. Acești miniștri sunt responsabili în fața Parlamentului, corpul legislativ, care este considerat tradițional a fi „suprem”.

Regatul Unit este una din puținele țări din lume care nu are o constituție codificată, bazîndu-se pe obiceiurile tradiționale și piese separate al dreptului constituțional. În timp ce monarhul este șeful statului și teoretic deține toată puterea executivă, prim-ministrul este șeful guvernului. Guvernul răspunde în fața Camerei Comunelor, a cărei constituție convențională solicită retragerea prim-ministrului. Majoritatea miniștrilor sunt din Camera Comunelor, restul din Camera Lorzilor. Miniștrii, cu toate acestea, nu trebuie să provină din Parlament, chiar dacă acesta este obiceiul contemporan. Membrul Parlamentului care comandă majoritatea în Camera Comuneler, este în mod normal numit prim-ministru - de obicei, liderul partidului cel mai mare, sau, dacă nu este un partid mare, a coaliției cele mai mari.

Astfel, în referatul dat am încercat să ating cele mai importante momente ce țin de sistemul administrative al Marii Britanii. Fiind considerată ,,patria’’ conservatorismului, sistemul său administrative atrage prin anumite nuanțe și particularități rar întilnite în alte state moderne, tocmai asta m-a făcut să merg pe tema dată. Totodată e important de menționat că în referatul dat am folosit o serie de lecturi, lista cărora e enumerată în ultima parte a referatului.

I. ORGANIZAREA STATULUI. SISTEMUL ADMINISTRATIV-TERITORIAL

Din punct de vedere administrativ-teritorial, Marea Britanie are în componența sa următoarele tări:

Anglia

Anglia nu are un legislativ sau un guvern care să fie responsabil pentru întrega ţară, spre deosebire de celelalte trei ţări, ci este condusă de parlamentul Regatului Unit şi implicit de Guvernul Regatului Unit. Sunt discuţii privind crearea fie a unui parlament separat, fie privind acordarea unor puteri legislative celor nouă regiuni ale Angliei. În afară de Londra, puterile regiunilor sunt foarte limitate.

Regiunea Londrei este divizată în City of London şi 31 de Burguri ale Londrei ce sunt numite împreună Londra Mare şi sunt administrate de Autoritatea Londrei Mari.

Celelalte regiuni sunt formate din comitate ce pot fi metropolitane sau ne-metropoilitane. Acestea sunt la rândul lor subdivizate în districte (ce pot fi numite oraşe, burg-uri, burg-uri regale, burguri metropolitane sau simplu districte). În unele locuri, comitatele şi districtele funcţionează împreună, ca o autoritate unitară.

Sub nivelul districtelor funcţionează, fără o distribuţie uniformă sau care să acopere întreg teritoriul, nivelul parohiilor civile. Consiliile parohiilor civile sau consiliile oraşelor există în principiu doar pentru oraşe mici şi în mediul rural, fiind rar întâlnite în oraşele mari şi interzise în interiorul Londrei Mari.

Din punct de vedere administrativ, Anglia este divizată în entităţi subnaţionale ce pot fi grupate pe patru niveluri. Cel mai înalt nivel de diviziune administrativă a Angliei este regiunea (în număr de nouă) ce conţine unul sau mai multe comitate. Toate au acelaşi statut, dar doar regiunea Londra Mare are un nivel substanţial de autonomie administrativă locală. De asemenea, regiunile variază foarte mult atât în ceea ce priveşte populaţia cât şi suprafaţa ocupată.

Anglia este divizată în Comitate Ceremoniale, numite uneori Comitate geografice sau simplu comitate. Fiecare comitat are numit un Lord Locotenent care este reprezentantul Coroanei Britanice în respectivul comitat. Aceste comitate sunt folosite de majoritatea oamenilor pentru a se descrie locul unde locuiesc în Anglia. Cu toate acestea, multe nu sunt utilizate ca subunităţi administrative, deoarece fie sunt prea mari, fie includ arii urbane foarte populate.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Sistemul Administrativ in Marea Britanie.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
18 pagini
Imagini extrase:
18 imagini
Nr cuvinte:
4 752 cuvinte
Nr caractere:
26 668 caractere
Marime:
2.00MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Știința Administrației
Predat:
la facultate
Materie:
Știința Administrației
Sus!