Sistemul Administrativ din Spania

Previzualizare referat:

Extras din referat:

I. Date generale

Nume oficial : Regatul Spaniei

Spania este monarhie constituţională, cu o suprafaţă de 504.782 km2 şi o populaţie de 44.108.530. Capitala este Madrid cu 5,5 milioane locuitori, iar limba oficiala este spaniola, dar există limbi regionale precum asturiana şi aragoneza, care sunt considerate dialecte ale limbii spaniole.

Ziua Naţională: 12 octombrie ("Ziua Hispanităţii")

Asezare: Situata in sud-vestul Europei, in Peninsula Iberica, inconjurata de Oceanul Atlantic, Golful Biscaia, Muntii Pirinei si Marea Mediterana.

Suprafata totala este de 594.782 kmp, din care partea continentala reprezinta 499.542 kmp, iar partea insulara 5.240 kmp, fiind formata din Insulele Baleare, Insulele Canare si micile insule Islas Chafarinas, Penon de Alhucemas si Penon de Velez de la Gomera (situate in largul coastelor Marocului). Spania este a treia tara din Europa ca marime a suprafetei (dupa Federatia Rusa si Ucraina).

Frontiere terestre : 1917,8 km, din care : cu Andorra 63,7 km, cu Franta 623 km, cu Gibraltarul 1,2 km, cu Portugalia 1214 km, cu Marocul (Ceuta) 6,3 km si cu Marocul (Melilla) 9,6 km.

Frontiere maritime : 4.964 km.

Ape teritoriale : zona maritima teritoriala de 12 noduri marine, zone invecinate de 24 noduri marine si zone economice exclusive de 200 noduri maritime (de aceste zone beneficiaza doar la Oceanul Atlantic).

Clima este temperata, verile foarte calduroase si cu cer senin in interiorul tarii, pe coaste mai moderate si mai innorate, iar iernile innorate si reci in interior si partial innorate si racoroase in zonele de coasta.

Resurse naturale (relativ reduse in raport cu suprafata tarii si necesitatile economiei) : carbune, lignit, titei, minereu de fier, cupru, plumb, zinc (locul 8 in lume), uraniu, tungsten, mercur (locul 1 in lume), pirite, fluorina, ipsos, sepiolita, caolin, potasiu.

Principalele produse vegetale : cereale (locul 5 in lume la orz), legume si zarzavaturi, masline (locul 1 in lume), struguri pentru vin, sfecla de zahar, citrice, alte fructe, plante industriale, arbori de pluta, flori.

Principalele produse industriale : textile, incaltaminte, produse alimentare (locul 1 in lume la ulei de masline si locul 3 in lume la productia de vinuri), bauturi alcoolice, metale si produse din metal, produse chimice, nave si reparatii de nave, autoturisme, masini unelte, produse refractare, produse farmaceutice, echipamente medicale.

Principalele regiuni industriale : Ţara Bascilor, Catalonia, Madrid.

Relaţiile economice

Acorduri importante:

• Acord de cooperare economică şi industrială între România şi Spania, semnat la 18.04.1990

• Acord între România şi Spania privind promovarea şi protejarea reciprocă a investiţiilor, semnat la 25.01.1995

• Convenţia între Guvernul României şi Guvernul Regatului Spaniei pentru evitarea dublei impuneri cu privire la impozitele pe venit şi avere, semnata la 24.05.1979.

Cultură şi ştiinţă

Acord de colaborare culturală şi în domeniul învăţământului între România şi Spania, semnat la Bucureşti, 25 ianuarie 1995. Punerea lui în aplicare este asigurată prin Programul de Cooperare în domeniul Educaţiei, Culturii, Tineretului şi Sportului între România şi Spania pentru anii 1999-2002, semnat la 21 aprilie 1999, prelungit.

La Bucureşti, funcţionează Institutul Cervantes.

La Madrid, funcţionează Institutul Cultural Român.

În România, există opt lectorate de limbă şi literatură spaniolă: la Universităţile din Bucureşti (2), Cluj-Napoca (2), Constanţa, Craiova, Iaşi şi Timişoara.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Sistemul Administrativ din Spania.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
3 651 cuvinte
Nr caractere:
20 782 caractere
Marime:
31.90KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Știința Administrației
Predat:
la facultate
Materie:
Știința Administrației
Sus!