Resursele Umane în Administrația Publică

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Prezentarea consiliului local al Oraşului Vălenii de Munte

1.1. Scurt istoric al Oraşului Vălenii de Munte

Oraşul Vălenii de Munte se află situat pe valea Teleajenului, la 29 km de Ploieşti şi la 87 km de Braşov la 45° 11´, latitudine nordică şi 26° 02´ longitudine estică, într-un spaţiu geografic ideal.

Ca altitudine, Vălenii de Munte contrazice aşteptările, dacă avem în vedere pe poetul Nicolae Labiş care, într-o scrisoare trimisă în 1951 de la tabăra de la marginea oraşului iubitei sale, accentua că „Vălenii de Munte sunt de fapt de deal şi de munte”, pentru că media altitudinii de 320m este dată de cele două extreme 317 şi 420m.

Bogăţiile subsolului constau în petrol scos la suprafaţă de sondele de la Poiana Copăceni şi Gura Vitioarei, sarea de la Teişani, Vitoara de sus şi Predealul Sărari, nisipul valorificat de cunoscuta unitate Sticloval, cu o vechime de 8 decenii.

Consiliul local este compus din 17 consilieri aleşi de cetăţinii cu drept de vot, validaţi prin Hotărârea Consiliului Local nr. 49 /15 – 06 – 2004.

Printre atribuţiile principale ale Consiliului Local se numără şi aceia că aprobă, la propunerea primarului, în condiţiile legii, organigrama, ştatul de funcţii, numărul de personal şi Regulamentul de organizare şi funcţionare a aparatului propriu de specialitate ale instituţiilor şi serviciilor publice, precum şi ale regiilor autonome de interes local.

Particularităţi ale managementului resurselor umane în domeniul administraţiei publice.

1.1. Funcţionarul public: concept,tipologie

În conformitate cu prevederile art. 2, alin. 2 din Legea nr. 188 din 8 Decembrie 1999, privind Statutul funcţionarilor publici, funcţionarul public este persoana numită într-o funcţie publică

Astfel, considerăm necesar să ne oprim şi asupra conceptului de funcţie publică. Potrivit legii, funcţia publică reprezintă ansamblul atribuţiilor şi responsabilităţilor, stabilite în temeiul legii, în scopul realizării prerogativelor de putere publică de către administraţia publică centrală şi locală.

Principiile care stau la baza exercitării funcţiei publice sunt:

a) legalitate, imparţialitate şi obiectivitate;

b) transparenţă;

c) eficienţă şi eficacitate;

d) responsabilitate, în conformitate cu prevederile legale;

e) orientare către cetăţean;

f) stabilitate în exercitarea funcţiei publice;

g) subordonare ierarhică.

Funcţiile publice sunt prevăzute în anexa la Legea statutului funcţionarilor publici, iar activităţile administrative care implică exercitarea prerogativelor de putere publică sunt următoarele:

a) punerea în executare a legilor şi a celorlalte acte normative;

b) elaborarea proiectelor de acte normative şi a altor reglementări specifice autorităţii sau instituţiei publice, precum şi asigurarea avizării acestora;

c) elaborarea proiectelor politicilor şi strategiilor, a programelor, a studiilor, analizelor şi statisticilor, precum şi a documentaţiei privind aplicarea şi executarea legilor, necesare pentru realizarea competenţei autorităţii sau instituţiei publice;

d) consilierea, controlul şi auditul public intern;

e) gestionarea resurselor umane şi a resurselor financiare;

f) colectarea creanţelor bugetare;

g) reprezentarea intereselor autorităţii sau instituţiei publice în raporturile acesteia cu persoane fizice sau juridice de drept public sau privat, din ţară şi străinătate, în limita competenţelor stabilite de conducătorul autorităţii sau instituţiei publice, precum şi reprezentarea în justiţie a autorităţii sau instituţiei publice în care îşi desfăşoară activitatea;

h) realizarea de activităţi în conformitate cu strategia de informatizare a administraţiei publice.

1.2. Pregătirea şi perfecţionarea profesională a funcţionarilor publici

Pregătirea profesionala este activitatea cu caracter prepoderent informativ desfăşurată în instituţii de invătămănt sau în organizaţii în vederea lărgirii şi actualizării cunoştinţelor,dezvoltării aptitudinilor şi modelării atitudinilor necesare lucrătorilor în vederea creşterii nivelului calitativ al activităţii generate de progresul ştiinţific şi tehnologic şi de introducerea acestuia în activitatea practica.

Procesele de formare şi perfecţionare a personalului din cadrul unităţii noastre se realizează prin programe corespunzătoare desfăşurate în locuri diverse,folosind forme variate şi fiind caracterizate de trăsaturi distincte.

Observații:

Facultatea de Stiinte juridice

Specializarea: Studii Europene in Administratia publica

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Resursele Umane in Administratia Publica.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
1 957 cuvinte
Nr caractere:
11 177 caractere
Marime:
14.58KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Știința Administrației
Predat:
la facultate
Materie:
Știința Administrației
Sus!