Obiectivele Politicii de Dezvoltare ale României

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Obiectivele politicii de dezvoltare ale României

Pana in acest moment procesul de integrare in Uniunea Europeana pare a fi unul foarte sinuos si complicat. Rezultatele pozitive se lasa inca asteptate, dar in acelasi timp, simtim ca preturile au crescut, somajul nu a sczaut, industria si infrastructura raman slab dezvoltate, precum si alte aspecte care sunt mai degraba negative decat pozitive.

In schimb ne dorim - Romanie armonizata din punct de vedere economic, politic si social cu celelate state membre ale Uniunii Europene. Odata ce acest stat a aderat la Uniunea Europeana si a devenit unul dintre cele 27 de membri, actiunea de europenizare se deplaseaza dinspre mediul politic, catre mediul cetatenilor simpli.

Este de inteles faptul ca efortul nostru are - finalitate clara: construirea unui viitor comun cu al celorlalte state membre ale UE. Dar, pentru ca aceasta finalitate sa aiba - perceptie si asupra cetateanului simplu, locuitor al unei anumite comunitati locale, este nevoie de descentralizarea procesului de luare a deciziilor de la nivelul central la nivel local. Insa numarul comunitatilor locale4 este atat de mare, incat nu se mai poate asigura un cadru coerent de cooperare. De aceea, au fost formate regiuni- prin asocierea mai multor judete invecinate. Regiunile ca scop principal dezvoltarea socio-economica sustenabila si armonioasa a acestora, si functioneaza in baza Legii nr, 315/2004.

Datorita obiectivului de activitate, acestui tip de regiuni asociate li s-a atribuit notiunea de regiuni de dezvoltare.

Ca sa intelegem mai bine care este finalitatea acestei politici, si de este ea atat de importanta pentru UE, ar fi util sa ne imaginam ca - regiune din Romania, de exemplu, Regiune Nord-Est va trebui dezvoltata la un nivel asemanator cu cel al unei regiuni similare din Spania, Franta sau Italia.

Ponderea de aproximative 35% din bugetl UE, alocat politicii de dezvoltare regionala pentru perioada 2003-2006, demonstreaza cat de important este acest domeniu pentru intregul spatiu comunitar.

Mai multe de atat, bugetul pentru perioada 2007-2013 prevede cresterea acestei ponderi fratie extinderii din 2004, dar si datorita aderarii Romaniei si Bulgariei.

Definirea politicii de dezvoltare regionala

Cauzele si caracteristicile inegalitatilor regionale si ale subdezvoltarii sunt numeroase, ceea ce face necesar ca politicile regionale sa fie multidimensionale atat ca preocupari, cat si ca orizont. Printre numeroasele cauze care pot duce la stagnarea unor regiuni J.J.Van Dujin mentioneaza: greselile de polticia regionala si perturbarile exogene, investitiile in exces, cresterea costului fortei de munca, declinul calitativ al structurii economice, sociolizarea cererii, saturarea cererii, lipsa inovatiilor tehnologice, nesiguranta investitiilor din cauza cerintelor impuse de protectia ecologica, epuizarea materiilor prima si a resurselor energetice, competitia orientului indepartat.

Planificarea regionala are ca scop realizarea directa sau indirecta a unor schimbari in structura spatiala si economica astfel incat sa poate asigura adaptarea, ajustarea armonioasa a acesteia la nevoile sociale, economice si culturale ale societatii.

Este neceser ca planificarea strategica sa se ocupe de:

- Coordonarea diferitelor sectoare

- Coordonarea si cooperarea intre diferite niveluri de luare a deceziilor si echilibrara resurselor financiare

In contextul schimbarii ordinii de prioritate a obiectivelor de prioritate a obiectivelor politicii regionale, tri cuvinte cheie rezuma transformarea peisajului institutional in cadrul caruia evolueaza politicile regionale si anume:

- Descentralizarea

- Deconcentrarea

- Internationalizarea

Descentralizarea este vazuta ca - solutie pentru rezolvarea nemultumirilor aparute ca urmare a crearii unor organisme atotcuprinzatoare, care au condus la societati tot mai centralizate, chiar si in tari dezvoltate, cu economie de piata, generand stari conflictuale complexe.

Observații:

Academia de Studii Economice

Facultatea de Administrație și Management Public

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Obiectivele Politicii de Dezvoltare ale Romaniei.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 311 cuvinte
Nr caractere:
8 511 caractere
Marime:
12.58KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Știința Administrației
Predat:
la facultate
Materie:
Știința Administrației
Sus!