Ministerul dezvoltării regionale

Previzualizare referat:

Extras din referat:

1. Prezentarea institutiei

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) realizeaza politica guvernamentala in urmatoarele domenii de activitate: dezvoltare regionala , coeziune si dezvoltare teritoriala , cooperare transfrontaliera , transnationala si interregionala , amenajarea teritoriului , urbanism si arhitectura , locuire gestiune si dezvoltare imobiliar-edilitara , lucrari publice , constructii si turism.

Dezvoltarea regionala este un concept nou ce urmareste impulsionarea si diversificarea activitatilor economice, stimularea investitiilor in sectorul privat, contributia la reducerea somajului si nu in cele din urma sa conduca la o imbunatatire a nivelului de trai. Pentru a putea fi aplicata politica de dezvoltare regionala s-au infiintat opt regiuni de dezvoltare, care cuprind tot teritoriul Romaniei. Fiecare regiune de dezvoltare cuprinde mai multe judete. Regiunile de dezvoltare nu sunt unitati administrativ-teritoriale, nu au personalitate juridica, fiind rezultatul unui acord liber intre consiliile judetene si cele locale.

Dezvoltarea teritoriala este procesul de transformare a geografiei teritoriilor locuite (elemente fizice: infrastructura, peisaj, orase, dar si structura teritoriala si distributia geografica a populatiei si activitatilor umane). Dezvoltarea teritoriala este un concept comprehensiv folosit, de asemenea, ca obiectiv al politicilor publice: nu se urmareste numai cresterea economica in regiunile respective, ci si durabilitatea, cu aspectele sale economice, sociale, de mediu si culturale. In actualul context european caracterizat de rate de crestere scazute si dezechilibre regionale accentuate, dezvoltarea teritoriala a devenit o prioritate generala in vederea imbunatatirii serviciilor si gradului de ocupare si in vederea reducerii dezechilibrelor teritoriale.

In perioada de programare 2007-2013, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului gestioneaza, prin intermediul Directiei de Cooperare Teritoriala Internationala (DCTI) si Directiei Generale Dezvoltare Teritoriala (DGDT), 11 programe de cooperare teritoriala europeana la care participa si Romania, programe care se deruleaza atat la granitele interne, cat si la granitele externe ale Uniunii Europene.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Ministerul Dezvoltarii Regionale.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
19 pagini
Imagini extrase:
19 imagini
Nr cuvinte:
4 332 cuvinte
Nr caractere:
26 343 caractere
Marime:
44.30KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Știința Administrației
Tag-uri:
ministerul, lucrari publice
Predat:
la facultate
Materie:
Știința Administrației
Sus!