Liderul Militar Vizionar

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Cuprins
1.Consideratii generale
2. Viziuni si valori- precondiții de utilizare ale stilului de leadership vizionar
3. Principii ale leadershipului vizionar
4. Strategii de conducere utilizate și efectele așteptate
5. Liderul vizionar militar
Concluzii
Bibliografie

Extras din referat:

1. Consideratii generale

Leadershipul este o abilitate cu care o persoana se naste, dar aceasta se poate si invata, dezvolta si aplica in contextul unei motivari intense in plan profesional. Am avut colegi pe care la prima vedere nu ii credeam ca o sa ajunga vreodata sa conduca niste oameni, dar era motivate si a studiat, a castigat experienta si a devenit un lider de exeptie.

Un lider se angajeaza cu echipa sa sa creeze viziune, motivatie si elan. Deci la baza leadership-ului sta viziunea, motivatia si elanul.

Sunt multe lucruri pe care nu le cunoastem, pentru ca nu avem timp sa ne ocupam de ele sau nu vrem sa ne implicam in a le cunoaste de frica noului sau pur si simplu din lipsa interesului. Avem timp pentru orice, numai pentru noi, nu. Ne influentam unii pe ceilalti si ne oferim suport, model de urmat unul altuia. Aceasta este conceptia holistica asupra lumii. La fel, liderii ofera exemplu subordonatului sau, iar acesta trebuie sa ii urmeze viziunea, ori liderii capata experienta sau se comporta luand ca exemplu alti lideri.

Un lider este adevarat, in viata personala si profesionala, numai atunci isi descopera pasiunea. Pentru ca pasiunea te mentine viu, te creste si este intotdeauna autentica.

In momentul in care ai intrat pe poarta unitatii pentru care lucrezi trebuie sa lasi toate grijile personale afara, nu trebuie sa lasi problemele de acasa sa iti afecteze ritmul de munca, subordonatii si felul in care te ciomporti cu ei si ii conduci. De fapt se asteapta de la tine sa porti o masca. Alta pentru fiecare situatie in care te afli. Aceasta este societatea in care majoritatea dintre noi am fost educati si la randul nostru, ii educam pe altii. Este dificil sa schimbam unghiul de perceptie al omului fata de realitatea inconjuratoare. Cu toate acestea, auzim tot mai des: tu esti cel care influenteaza ce se intampla in jurul tau, si nu invers. Fie ca este vorba despre criza economica sau despre locul de munca, tu esti cel care da nastere atitudinilor din jur.

Unii lideri se confrunta cu o problema de a carei existent sunt prea putin constienti. Atentia le este focalizata inspre planificare, documente si alte problem organizatorice, cand de fapt ar trebui sa le fie orientate spre oameni, spre instruirea lor, spre practica si perfectionarea lor. Conform unui studiu initiat de Wilson Learning, 39% din performanta unei organizatii este data de pregatirea si nivelul de instruire al angajatului. Daca angajatii au un loc de munca pe care-l simt in concordanta cu misiunea lor de viata, ei vor fi productivi si se vor dedica muncii in totalitate. In opinia lui Vasile Paun, Presedintele companiei de consultanta Intellcompetitiv, aici intervine misiunea liderului: de a extinde pregatirea ce vizeaza motivarea subordonatului si de a-i oferi acestuia un cadru in care sa se redescopere. Specialistii de la Intellcompetitiv sunt de parere ca oamenii de afaceri din Romania au nevoie de o educatie holistica. "Din momentul in care fiecare va intelege ca lucrurile se intampla pe baza sprijinului reciproc, chiar si imaginea de ansamblu asupra mediului economic actual, se poate schimba." Liderii au nevoie de o educatie spirituala pentru a putea raspunde la intrebari precum "Cine sunt?", "Ce cred?", "Cum fac?", "Ce fac?" sau "Cum sprijin?". Fiind in pozitia de conducator, aceste intrebari se adreseaza atat propriei persoane, cat si organizatiei pe care o conduc. Leadershipul presupune o dezvoltare personala continua. Iar liderii care reusesc sa se conecteze la propria persoana pot fi o sursa de inspiratie pentru ceilalti. "Noi ii inspiram pe lideri sa faca alegeri si sa isi puna intrebari. Din punct de vedere mental, conducatorii de azi au nevoie de viziune, de o gandire strategica, iar in ceea ce priveste emotionalul, liderii trebuie sa-si reinventeze atitudinea", afirma Vasile Paun. Si cu cat angajatii sunt mai multumiti, cu atat performanta echipei creste. Total Intelligence imbratiseaza patru forme de inteligenta: cea mentala, spirituala, emotionala si fizica. Pentru dezvoltarea concomitenta a acestor arii, Intellcompetitiv propune mai multe programe. Primul dintre acestea se numeste "Fii jucator proactiv, agil, persuasiv!". In cadrul lui, managerii sunt ajutati printr-o autoevaluare sa isi inteleaga punctele tari, sa isi dezvolte propriul nivel de intelepciune si sa faca cunostinta cu adevaratele legi care guverneaza realitatea.

Sunt patru sfere ale Total Intelligence: gandirea strategica, atitudinea empatica, vitalitatea personala si inteligenta spirituala sunt calitatile care pot fi dobandite in urma pregatirii profesionale, sunt menite sa dezvolte sensibilitatea estetica si creativitatea.

Leadership-ul vizionar, motiveaza membrii organizatiei apeland la principii si idealuri comune, la viziuni impartasite, la strategii care sa ii convinga pe cei care ii urmeaza pe lideri ca membrii organizatiei sau ai societatii respective participa impreuna si din proprie convingere la atingerea unor scopuri superioare, de a caror valoare sunt cu totii convinsi.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Liderul Militar Vizionar.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
21 pagini
Imagini extrase:
21 imagini
Nr cuvinte:
6 315 cuvinte
Nr caractere:
33 328 caractere
Marime:
29.96KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Știința Administrației
Predat:
la facultate
Materie:
Știința Administrației
Sus!