Înființarea Petrom SA

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Infiintarea PETROM S.A.

CAPITOLUL 1.CONSTITUIRE-ASPECTE CONCEPTUAL-METODOLOGICE

Petrom este cea mai mare companie romaneasca de petrol si gaze, cu activitati in sectoarele Explorare si Productie, Rafinare si Produse Petrochimice, Gaze Naturale, precum si Comercializare. Petrom exploateaza rezerve de petrol si gaze estimate la 1 miliard barili echivalent petrol, are o capacitate maxima anuala de rafinare de 8 milioane tone si 593 de statii de distributie carburanti in România. Compania detine, de asemenea, o retea internationala de 211 benzinarii, localizate in Republica Moldova, Bulgaria si Serbia. In anul 2006 cifra de afaceri a Petrom a fost de 3.709 milioane euro, EBITDA (Venituri Inainte de Dobanzi, Taxe, Deprecieri si Amortizari) a fost de 1.020 milioane euro. In urma majorarii capitalului social, OMV, grupul lider in industria de petrol si gaze din Europa Centrala, detine 51,011% din actiunile Petrom. OMV activeaza in 13 tari din Europa Centrala in domeniile de Rafinare si Marketing si in 19 tari pe cinci continente in domeniul de Explorare si Productie, Distributie gaze, precum si Produse Chimice in 27 de tari pe cinci continente. AVAS detine 20,64% din actiunile Petrom, Fondul Proprietatea S.A. detine 20,11%, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare 2,026%, iar 6,214% apartin actionarilor minoritari.

2008

Martie Petrom şi Romgaz au semnat cu Guvernul României un protocol prin care se reglementează participarea la Fondul Social. În 2008, Petrom a contribuit cu 80 de milioane RON la Fondul Social.

Iunie Petrom a revizuit strategia pentru 2010 şi şi-a reconfirmat obiectivele în noul context internaţional.

Iulie Petrom şi-a prezentat planurile de promovare a proiectelor sale in domeniul energiilor alternative şi a eficienţei energetice.

Octombrie Petrom a încheiat o tranzacţie cu Asociaţia Salariaţilor Petrom pentru achiziţionarea unui pachet suplimentar de 20,87% din acţiunile Petrom Aviation, majorându-şi astfel participaţia în această companie la 69,37%.

Octombrie Petrom a obţinut o linie de credit de 375 mil EUR pentru o perioadă de 3 ani.

Decembrie Petrom şi ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited au semnat o înţelegere referitoare la explorarea potenţialului de hidrocarburi a zonei de mare adâncă din perimetrul Neptun, de pe platforma continentală românească a Mării Negre.

2007

- Petrom semnează contractul de vânzare a participaţiei de 95% deţinute în compania Oztyurk Munai LLP din Kazahstan către En-Gin LLP, o companie kazahă integrată de ţiţei şi gaze.

-Petrom semnează contractul de construcţie pentru Petrom City, noul sediu central al companiei, care va găzdui aproximativ 2.500 de angajaţi.

-Petrom decide să îşi exercite dreptul de pre-empţiune privind achiziţionarea a 55,53% din acţiunile Shell Gas România SA şi a 60% din acţiunile Trans Gas Services SRL.

-Petrom anunţă prima descoperire din România pe baza aplicării de tehnologii moderne de explorare - sonda de explorare 570 Torceşti.

-Petrom înfiinţează o nouă companie petrochimică – Petrochemicals Argeș, în scopul preluării activităţilor petrochimice de la rafinăria Arpechim.

-Consiliul de Supraveghere al Petrom aprobă proiectul de construire a unei centrale electrice pe bază de gaze cu o capacitate de circa 860 MW la Petrobrazi.

-Petrom începe să livreze pe piaţa din România combustibil cu conţinut de 2% biodiesel.

-Petrom semnează un contract în valoare de 328,5 mil euro pentru achiziţia activităţii de servicii petroliere a Petromservice.

-Petrom anunţă înfiinţarea unei noi companii, Petrom Distribuţie Gaze SRL, deţinute în proporţie de 99,99% de Petrom SA şi subordonată Diviziei de Gaze.

2006

-Achiziţia unui pachet de 99,9% din OMV România, OMV Bulgaria şi OMV Serbia.

-Achiziţia a 30 de benzinării MOL şi a 95% din Aviation Petroleum.

-Descoperire de gaze naturale în Jusaly, Kazahstan; primele teste efectuate la sonda de explorare South Rovnaya 1 arăta un nivel zilnic de 200.000 m³ de gaze naturale şi 70 m³ de gaz condensat.

-Aprobarea planului de dezvoltare pentru zăcământul Komsomolskoe din Kazahstan cu un buget de 190 milioane de dolari.

-Intrarea pe piaţa din Rusia prin achiziţia a 74,9% din Ring Oil Holding & Trading Ltd.

-Introducerea sistemului SAP, cel mai important sistem de planificare a resurselor. Investiţia va depăşi 50 de milioane de euro până la sfârşitul lui 2007.

-Semnarea contractului cu Linde Group pentru construirea unei noi unităţi de procesare a gazelor naturale la Midia; întreaga cantitate de gaze naturale din producţia maritimă va fi procesată de către noua unitate, triplându-se astfel producţia de gazolină.

2005

-Structura -Petrom a fost reorganizată pe şase divizii dintre care trei operaţionale;

-Lansarea noului concept "Full Agency“;

-Noi produse lansate pe piaţa Top Premium 99+ si Top Nordic Diesel;

-Demararea primelor proiecte de explorare seismică 3D în România;

-Petrom sprijină sinistraţii afectaţi de inundaţii cu peste 1.300.000 Euro;

-Petrom anunţă noua politică de preţuri;

-Lansarea primei benzinarii PETROMV;

-Petrom a obţinut drepturile de explorare pentru trei noi blocuri din România;

2004

- Depunerea ofertelor angajate

- Selectarea companiilor OMV, Occidental şi MOL pentru negocieri

- Achiziţie a 51% din capitalul social de către OMV Austria

2003

-Ianuarie - Iniţierea primei etape a procesului de privatizare, Pregătirea Privatizării.

-Februarie - Externalizare activităţilor de întreţinere din cadrul rafinăriilor Arpechim şi Petrobrazi (2.630 persoane - 1.598 de la Arpechim şi 1.032 de la Petrobrazi);

-Mai - Finalizarea primei etape a procesului de privatizare, concretizată într-un studiu de fezabilitate a privatizării, inclusiv evaluarea Companiei, prezentarea opţiunilor de privatizare şi a planului de privatizare;

-August - Finalizarea primei etape a procesului de privatizare odată cu aprobarea strategiei de privatizare a SNP Petrom prin Hotărârea de Guvern nr. 924 din 14 august 2003, urmată de publicarea anunţului pentru depunerea scrisorilor de interes în presa pe 26 august 2003;

-Septembrie - Depunerea scrisorilor de interes pe de către 15 companii şi consorţii interesate de preluarea companiei, din care au fost selectate 11 companii care îndeplineau criteriile de calificare;

-Octombrie - Distribuirea Dosarului de Prezentare şi accesarea Camerei de Date de către cei 11 cumpărători potenţiali.

-Noiembrie - Depunerea de oferte preliminare neangajante de către 7 din cele 11 companii selectate.

Observații:

Universitatea Crestina Dimitrie Cantemir

Facultatea de Mangement Turistic si Comercial

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Infiintarea Petrom SA.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
13 pagini
Imagini extrase:
13 imagini
Nr cuvinte:
4 220 cuvinte
Nr caractere:
24 225 caractere
Marime:
186.96KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Știința Administrației
Predat:
la facultate
Materie:
Știința Administrației
Profesorului:
Cecilia Luminita
Sus!