Globalitatea Responsabilă - O Stăpânire a Impactului Mondializării

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Schimbarea configuratiei politice a lumii dupa cel de-al doilea razboi mondial, ca urmare a prabusirii sistemului colonial, a accentuat lupta pentru independenta de stat si formarea a numeroase economii nationale. Aceste tari au intrat în noi raporturi cu numeroase alte state în vederea valorificarii resurselor materiale si umane, pentru faurirea unor economii interdependente. Schimbarea radicala a raporturilor politice de dependenta, a contribuit în mod hotarâtor la dezvoltarea interdependentelor economice internationale.

Economia mondiala moderna cuprinde nu numai economiile nationale, dar si o serie de organizatii, institutii internationale. Apar, pe de o parte, organizatiile economice internationale, care, la un anumit moment, se transforma în subiecti derivati de drept international, cu tendinte de a deveni subiecti directi de drept international. Transferul de competente peste atributele nationale le da acestora dreptul, cum este cazul Parlamentului European, de a se substitui statelor, în anumite limite si competente, chiar în relatiile internationale (rol consultativ). Pe de alta parte, se observa insa aparitia si intensificarea rolului unor institutii si organisme internationale în procesele mondoeconomice. ONU nu reuseste a se impune cu acuratete (PNUD, ONUDI, UNCTAD etc.), însa FMI, BERD, Banca Mondiala se implica si dau economiei mondiale impulsuri sau semnale clare de interferenta.

O alta caracteristica o reprezinta intensificarea integrarilor regionale si interregionale sau a globalizarii unor fenomene economice.

Un alt exemplu, de acest fel, îl constituie noile deschideri pentru tarile din centrul si estul Europei sau exemplul Hong-Kong-ului.

Asimetria profunda dintre nivelurile de dezvoltare ale statelor, situatie specifica în care se afla economia mondiala contemporana, influenteaza în mare masura interdependentele economice internationale. Datele statistice arata faptul ca peste jumatate din populatia globului (56,1%) se afla în tarile cu economie subdezvoltata, în care PNB variaza de la tara la tara între 90$ si 499 $/locuitor si acestea contribuie doar cu 8,5% la productia mondiala. Tarile dezvoltate, desi reprezinta doar 18,7% din populatia lumii, detin peste 68% din productia mondiala [27].

Decalaje mari se mentin si în ceea ce priveste productivitatea muncii sociale. Astfel, între tarile dezvoltate din punct de vedere economic si cele mai putin dezvoltate, raportul este de 13:1.

În ultimele decenii au avut loc schimbari în ceea ce priveste centrele de putere economica. Unele dintre acestea au disparut sau si-au pierdut din importanta, în schimb altele au aparut si au tendinta sa se dezvolte. Având în vedere numai trei centre de putere din Europa Occidentala, America de Nord si Asia de Sud-Est si un singur indicator (PIB) este evident ca Asia de Sud-Est si, în primul rând Japonia continua sa avanseze spre primul loc, SUA are tendinta sa decada, dar vin puternic din urma tarile din Europa Occidentala.

Cresterea sau scaderea preturilor la materii prime, materiale si combustibili (de exemplu petrol), majorarea sau reducerea dobânzilor la creditele acordate diferitelor tari, precum si ponderea mare a datoriilor externe ale unor tari, au facut sa creasca sensibilitatea economiilor nationale fata de evolutia si tendintele vietii economice internationale, ceea ce au imprimat interdependentelor dintre tari o dinamica pe care n-au avut-o pâna acum.

Globalizarea, o forta dominanta în ultima decada a secolului XX, construieste o noua era a interdependentei între natiuni, economii si oameni. Sunt în continua crestere contactele dintre oameni, granitele dintre tari nemaifiind o bariera  în economie, în tehnologie, în cultura si guvernare. Dar, totodata globalizarea fragmenteaza procesele de productie, piata muncii si societatea. Deci, globalizarea are atât aspecte dinamice, inovatoare si pozitive, cât si aspecte de marginalizare, distructive si negative.

Globalizarea nu este ceva nou, dar, în prezent, ea capata trasaturi distinctive. Limitarea spatiului, condensarea timpului si disparitia frontierelor unesc viata popoarelor mai profund, mai intens, mai repede ca niciodata.

Mai mult de 1,5 trilioane dolari se schimba acum zilnic pe pietele lumii si aproape o cincime din bunurile si serviciile produse în fiecare an sunt comercializate. Dar, globalizarea înseamna mai mult decât circuitul

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Globalitatea Responsabila - O Stapanire a Impactului Mondializarii.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
2 675 cuvinte
Nr caractere:
13 608 caractere
Marime:
11.68KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Știința Administrației
Predat:
la facultate
Materie:
Știința Administrației
Profesorului:
Elena Iftimie
Sus!