Funcția publică parlamentară

Previzualizare referat:

Extras din referat:

1. In general, prin functie publica se intelege situatia juridica a persoanei fizice - investita legal cu atributii in realizarea competentei unei autoritati publice - ce consta in ansamblul dreptu-rilor si obligatiilor care formeaza continutul juridic complex intre persoana fizica respectiva si organul care a investit-oLegea nr.188/1999 privind Statutul functionarilor publici contine o definitie legala a functiei publice, cu valoare normativa. Potrivit art.3 alin.1 din Legea nr.188/1999, functia publica reprezinta ansamblul atributiilor si responsabilitatilor stabilite de autoritatea sau institutia publica, in temeiul legii, in scopul realizarii competentelor sale.

Persoana care este investita intr-o functie publica contribuie prin realizarea atributiilor ce le detine in aceasta calitate, la infaptuirea unui serviciu public. In ceea ce priveste notiunea de serviciu public, prin acesta se intelege o activitate prevazuta expres la nivelul statului, sau al unitatilor administrativ-teritoriale, pusa la dispozitia publicului, in scopul de a satisface regulat si continuu nevoi cu caracter general, care nu ar putea fi solutionate deplin si in permanenta prin initiativa particulara.

Legea privind Statutul fuctionarului public parlamentar adoptata de Camera Deputatilor a Parlamentului Romaniei in sedinta din 3 octombrie 2000, a carui procedura legislativa a fost intrerupta de Senat in legislatura 2000-2004, prevede in art.1 alin.2 ca serviciul public, in sensul legii respective, cuprinde ansamblul activitatilor de asistenta de specialitate specifica, de asigurare, de catre functionarii numiti in functii publice in serviciile Camerei Deputatilor si ale Sena-tului, denumiti in continuare functionari publici parlamentari, a condi-tiilor organizatorice, tehnico-materiale si a altor activitati specifice, necesare Parlamentului pentru indeplinirea prerogativelor sale ca or-gan reprezentativ al poporului roman si unica autoritate legiuitoare a tarii.

In privinta notiunii de functie publica, aceeasi lege prevede ca aceasta reprezinta ansamblul atributiilor, drepturilor, obligatiilor, raspunderilor, interdictiilor si incompatibilitatilor stabilite pentru functio-narii parlamentari, in vederea realizarii serviciului public specific parlamentului. In acest inteles, functia publica este considerata o functie de cariera si autonoma.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Functia Publica Parlamentara.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 532 cuvinte
Nr caractere:
9 934 caractere
Marime:
12.60KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Știința Administrației
Tag-uri:
parlament, functia publica
Predat:
la facultate
Materie:
Știința Administrației
Sus!