Direcții și critici privind reforma în administratia publica

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Administratia publica reprezinta o “mare afacere publica “, în care suntem cu totii implicati în calitatea noastra de cetateni si, ca urmare, este necesar sa nu ramânem pasivi la lucrurile care ne privesc si pe care le putem schimba sau îmbunatati în mod direct sau indirect. Acest proiect “Administratia Viitorului “ este o sansa pentru mine de a-mi exprima parerea si am convingerea ca cel putin una din propunerile mele va avea aplicabilitate în viitorul apropiat.

Conform Constitutiei României, art. 119 “administratia publica din unitatile administrativ-teritoriale se întemeiaza pe principiul autonomiei locale si pe cel al descentralizarii serviciilor publice “. Principiul autonomiei locale are în vedere organizarea si functionarea administratiei publice locale pornind de la “dreptul si capacitatea efectiva a autoritatilor administratiei publice locale, de a rezolva si gestiona în nume propriu si sub responsabilitatea lor, o parte importanta a treburilor publice, în folosul colectivitatilor locale pe care le reprezinta “, autoritatile administratiei centrale, potrivit principiului subsidiaritatii, intervenind daca si în masura în care obiectivele actiunii nu pot fi realizate de autoritatile locale.

Autonomia locala se manifesta pe mai multe planuri. Pe planul capacitatii juridice, colectivitatile teritoriale locale sunt subiecte de drept distincte, având propriile interese publice, iar pe plan institutional, ele dispun de autoritati administrative proprii. Pe planul autonomiei decizionale, aceste autoritati au competente proprii si iau decizii în interesul colectivitatilor pe care le administreaza. De asemenea, autonomia nu poate fi reala, efectiva, fara prezenta autonomiei în planul mijloacelor umane, materiale, financiare, colectivitatile teritoriale locale având proprii functionari publici, domeniu(public si privat) propriu, autonomie financiara(buget propriu). Autoritatile locale sunt autonome dar nu si suverane. Autonomia este exclusiv la nivel administrativ, iar nu si legislativ, de guvernare sau judiciar. Autoritatile locale sunt supuse unui control de tutela administrativa exercitat de administratia de stat. Astfel, autonomia locala nu se poate interpreta si aplica decât în cadrul caracterelor statului român care este un stat unitar complex.

Administratia publica locala din tarile dezvoltate are la baza principiul autonomiei locale si consider ca si în România energia trebuie canalizata catre o reala, eficienta si functionala autonomie locala, administrativa si financiara. Acest lucru ofera avantajul aplicarii unor strategii si tactici adaptabile si pliate pe specificul realitatilor locale.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Directii si critici privind reforma in administratia publica.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8.1/10 (17 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
2 686 cuvinte
Nr caractere:
14 745 caractere
Marime:
12.44KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Știința Administrației
Predat:
la facultate
Materie:
Știința Administrației
Sus!