Definirea deciziei administrative

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

I. Definirea deciziei administrative
II. Procesul de luare a deciziilor
III. Particularitati ale deciziei administrative
IV. Clasificarea deciziilor din administratia publica
V. Cerinte ale deciziei administrative
VI. Tipologia deciziilor administrative
VII. Concluzie

Extras din referat:

Decizia reprezinta un act social,deliberat, al unei persoane sau al unui grup de persoane, prin care se stabilesc scopul si obiectivele unei actiuni, directiile si modalitatile de realizare a acesteia, toate determinate in functie de o anumita necesitate, pe baza unui proces de informare, reflectie si evaluare a mijloacelor si a consecintelor desfasurarii actiunii respective.

Decizia administrativa reprezinta procesul rational de alegere a unei variante decizionale,din mai multe posibile,in vederea realizarii unui obiectiv al administratiei publice.Totodata,ea poate fi definita si ca o manifestare de vointa a unui organ al administratiei publice prin care acesta opteaza pentru o solutie,care sa permita infaptuirea unui obiectiv.

O decizie este o alegere intre doua sau mai multe alternative (posibilitati), cai de atingere a unui obiectiv. Ceea ce ne determina sa optam pentru o alternativa si nu pentru alta este informatia. Atunci cand aceasta exista, alegerea este mai simpla, uneori chiar evidenta, alteori alegerea urmeaza numai dupa o atenta prelucrare a noilor date. Ceea ce trebuie sa conteze in luarea unei decizii corecte sunt consecintele pe care le va avea aceasta asupra noastra si, uneori, asupra intregii noastre vieti. Destul de frecvent, decizia are consecinte nu numai asupra individului care a luat-o, dar si asupra altor persoane.

Procesul de luare a deciziilor

O decizie nu poate fi catalogata ca buna sau rea, corecta sau eronata in sine, ci trebuie judecata in functie de cantitatea si calitatea informatiei de care dispunem, de contextul in care aceasta a fost luata si de aptitudinea (exersata, sprijinita, educata) de a lua decizii. Maturizarea, dezvoltarea experientei personale, conturarea unei imagini de sine sau a unei identitati pozitive si realist fundamentate . sunt tot atatia factori ce definesc procesul (continuu si nu episodic) de dezvoltare a capacitatii de a lua decizii.

Toate abordarile procesului de luare a unei decizii recunosc faptul ca deciziile cu privire la cariera, studii sau stil de viata sunt de natura diferita in comparatie cu alegerea unui obiect sau a unui produs dintr-o oferta, oricat de bogata ar fi aceasta (intr-un magazin, de exemplu). Alegerile referitoare la cariera implica individul profund si sub multiple aspecte, identitatea si personalitatea sa in ansamblu (in plan psihoafectiv, atitudinal, volitiv si motivational).

Procesul de luare a deciziilor, de selectie a unei optiuni din cateva alternative posibile, este un proces frecvent in viata cotidiana. Deseori decidem fara a fi constienti de acest lucru, fiindca exista un automatism in comportare creat de practica mai multor ani. Dar sunt si decizii care, inainte de a fi luate, necesita rationamente indelungate sau o analiza profunda a variantelor.

Desi, uneori, ne este greu sa identificam mecanismul deciziei, el e parcurs automat la nivel subconstient. Etapele luarii unei decizii prezinta diferite grade de dificultate, in functie de hotararea pe care trebuie sa o ia persoana in cauza. In linii generale, putem mentiona ca procesul de luare a deciziei consta din urmatoarele etape:

1. Identificarea problemei

2.Analiza informatiei disponibile. In aceasta etapa se colecteaza toata informatia cu privire la subiectul in cauza (se face apel la memoria personala, se colecteaza "sfaturile" celor apropiati etc.).

3.Elaborarea/ordonarea solutiilor potrivite. Acum apare un prim efort de ordonare logica a informatiei in solutii posibile.

4.Explorarea alternativelor. Se desfasoara un asalt de idei privind toate solutiile identificate; acestea sunt analizate, verificate, comparate.

5.Evaluarea alternativelor si alegerea uneia. Posibilitatile de actiune sunt evaluate final, iar dintre toate variantele posibile este aleasa cea mai adecvata.

Exista situatii in care alegerea se dovedeste foarte dificila. Acest lucru se intampla mai ales atunci cand decizia de luat este una complexa si implica un grad sporit de nesiguranta sau risc. Iata cateva dintre aceste dificultati:

- Doua sau mai multe variante pot parea la fel de atractive. In aceste conditii este nevoie de o mai atenta analiza si evaluarea alternativelor de catre decident.

- Este posibil ca nici o alternativa sa nu permita atingerea in intregime a obiectivului stabilit. In aceste conditii este de dorit implementarea a doua sau chiar trei alternative.

- In situatia in care nici una dintre alternative nu ar permite atingerea obiectivului stabilit, este nevoie sa se revina la etapa explorarii alternativelor.

- Decidentul poate fi confuz din cauza numarului mare de alternative atractive, in aceasta situatie fiind nevoie de o mai atenta comparare si evaluare.

6. Actionarea conform deciziei luate si asumarea responsabilitatii consecintelor. Dupa luarea deciziei decidentul va actiona in conformitate cu planul elaborat.

7. Revizuirea deciziei luate si post-operarea. Unele din consecintele deciziei nu pot fi prevazute in momentul stabilirii variantei optime. Uneori, ca semn al invatarii din experienta traita

Bibliografie:

1."Management,concepte si aplicatii"- Aurelian Iftimescu,Editura Sedcom Libris, Iasi 2004

2."Management Public Local" V.A.Munteanu, Editura Tipo Moldova, Iasi 2003

3."Management Public" Lucica Matei, Editura Economica, Bucuresti 2001

4.facultate.regielive.ro

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Definirea deciziei administrative.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
17 pagini
Imagini extrase:
17 imagini
Nr cuvinte:
3 513 cuvinte
Nr caractere:
22 503 caractere
Marime:
31.67KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Știința Administrației
Tag-uri:
administratie, decizii, actiuni publice
Predat:
la facultate
Materie:
Știința Administrației
Sus!