Construcția europeană

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Banca Central Europeana

Banca Central Europeană stabileşte şi aplică politica monetară europeană; dirijează operaţiunile de schimb si garanteaza buna funcţionare a sistemelor de plaţi.

Comitetul Economic si Social

Comitetul Economic şi Social este reprezentantul punctelor de vedere şi intereselor societaţii civile organizate in fata Comisiei, Consiliului si Parlamentului European.Trebuie consultat în teme de politica economica şi sociala, poate da sfaturi asupra unor probleme pe care le consideră de importanţa specială.

Comisia Regiunilor

Comisia Regiunilor supraveghează respectarea identitaţii si prerogativelor regionale şi locale. Este consultată obligatoriu in probleme legate de politica regionala, mediul ambient şi educaţie.Este formata din reprezentanţii entitaţilor regionale şi locale.

Banca Europeana de Investiţii

Banca Europeană de Investiţii (BEI) este instituţia financiară a Uniunii Europene. Finanţează proiecte de investiţii pentru a contribui la dezvoltarea echilibrată a Uniunii.

Avocatul european al poporului

Avocatul european al poporului poate fi consultat de către o persoană fizică (cetaţenii) sau juridica (instituţii sau companii) rezidentă în Uniune şi se consideră victimă al unui act de “proastă administrare” din partea instituţiilor sau organelor comunitare.

PROCESUL DECIZIONAL IN CADRUL CONSTRUCTIEI EUROPENE

În ceea ce priveşte procesul de decizie, metodele utilizate în acest scop sunt: codecizia, avizul şi consultarea (ultimele trei fiind prezentate în cadrul descrierii atribuţiilor Parlamentului European).

Dintre acestea, reforma instituţională acordă un rol crescut procedurii codeciziei, care devine astfel principala metodă de decizie la nivel comunitar şi limitează rolul celorlate proceduri. Datorită acestui fapt am considerat necesară o prezentare detaliată a co-deciziei şi a modului în care aceasta funcţionează la nivelul celor trei instituţii cu atribuţii în domenii: Parlamentul European, Comisia Europeană şi Consiliul Uniunii Europene.

Avizul

Prin procedura de aviz conform, Consiliul trebuie să obţină avizul conform al Parlamentului European înainte de adoptarea anumitor decizii foarte importante.

Procedura este similară procedurii de consultare, cu deosebirea că Parlamentul nu poate modifica o propunere: fie o acceptă, fie o respinge. Acceptarea („avizul conform”) necesită o majoritate absolută a voturilor exprimate.

Procedura de aviz conform este utilizată preponderent pentru acordurile cu alte ţări, inclusiv acordurile privind aderarea unor noi state la UE.

Consultarea

Procedura de consultare este utilizată în domenii precum agricultura, impozitele şi concurenţa. Pe baza unei propuneri din partea Comisiei, Consiliul consultă Parlamentul, Comitetul Economic şi Social European şi Comitetul Regiunilor.

Prin procedura de consultare, Parlamentul are posibilitatea:

• să aprobe propunerea Comisiei,

• să o respingă

• sa o amendeze

Procedura de cooperare (etapa tranzitorie intre procedura de consultare si cea de codecizie)

A fost instituită prin AUE, odată cu votul cu majoritate calificată, pe fondul măsurilor menite să permită crearea Pieţei Unice. Procedura a fost extinsă prin Tratatul de la Maastricht, deşi ulterior Tratatele de la Amsterdam şi Nisa îi vor reduce semnificaţia în mod covârşitor, cea mai mare parte a domeniilor care făceau subiectul ei fiind incluse sub procedura de codecizie.

Observații:

UNIVERSITATEA ALEXANDRU IOAN CUZA

FACULTATEA DE ECONOMIE SI ADMINISTRAREA AFACERILOR

SPECIALIZARE : STIINTE ADMINISTRATIVE

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Constructia Europeana.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
1 548 cuvinte
Nr caractere:
9 211 caractere
Marime:
30.39KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Știința Administrației
Predat:
la facultate
Materie:
Știința Administrației
Sus!