Cină diplomatică

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

1. Contextul organizarii evenimentului
2. Prezentarea succinta a evenimentului
3. Metode de promovare si comunicare
4. Public primar si secundar
5. Cina diplomatica - actiuni protocolare
6. Sponsori
ANEXE

Extras din referat:

Principiul summit-ului presupune inregistrarea unor progrese fata de summit-ul de la Riga. Dincolo de extindere, summit-ul isi propune sa aduca mai aproape de NATO state precum Serbia, Bosnia-Hertegovina si Muntenegru.

NATO reprezinta legatura transatlantica prin intermediul careia securitatea Americii de Nord este in permanenta conexiune cu securitatea Europei. Principiul fundamental care sta la baza Aliantei este un angajament comun fata de cooperarea mutuala intre statele membre, axat pe indivizibilitatea securitatii acestora.

Summit-ul Aliantei Nord-Atlantice a fost cel mai mare eveniment politic al anului, care a atras atentia intregii lumi asupra Romaniei. A fost cel mai mare eveniment organizat vreodata in Romania. Aproximativ 3000 de delegati- cei mai puternici oameni ai planetei, sefi de stat, sefi de guvern si ministri - au dezbatut, intr-un program - maraton de 3 zile, o agenda politica extrem de incarcata. Locul in care s-a desfasurat Summit-ul, Palatul Parlamentului, a fost ales de catre organizatori pentru a asigura cele mai bune conditii, activitatilor reuniunii.

Principalele probleme care au fost discutate in cadrul summit-ului NATO de la Bucuresti sunt Afganistanul, extinderea organizatiei, apararea antiracheta, Kosovo si relatiile NATO-Rusia.

Un numar de aproximativ 3500 de jurnalisti au fost prezenti la Summit-ul NATO de la Bucuresti. Pentru sprijinirea mass-media, organizatorii au pus la dispozitia jurnalistilor un program detaliat, un Media Advisory pentru ghidarea celor ce au dorit sa se acrediteze la lucrarile Summit-ului, precum si o lista cu hoteluri recomandate. Bucurestiul devine astfel, dupa Praga (2002) si Riga (2006), a treia capitala a unui stat din fostul bloc comunist care gazduieste o reuniune la nivel inalt a fostului inamic al Moscovei din timpul Razboiului Rece. Organizarea summitului NATO la Bucuresti intra in atributiile unui departament special creat in cadrul Ministerului de Externe.

2. Prezentare succinta a evenimentului

3 aprilie 2008

Aceasta zi a fost rezervata invitatiilor pentru extinderea NATO. Au fost invitate sa adere la NATO doar Albania si Croatia, nu si Macedonia, Georgia si Ucraina. Ca urmare, delegatiile acestor tari au anuntat ca vor parasi summit-ul.

Faptul ca Macedonia nu a fost invitata sa adere, desi a sperat la acest lucru pana in ultima clipa, se datoreaza opozitiei Greciei. Opozitia Greciei are in vedere faptul ca Grecia nu accepta denumirea de ,,Macedonia" pentru statul respectiv si nici prevederea din Constitutia acestui stat de a revendica provincia omonima din Grecia. Totusi faptul ca George W.Bush si-a exprimat regretul ca Macedonia nu a fost invitata si ca acest lucru va avea loc imediat ce va fi posibil, a facut ca delegatia Macedoniei sa nu plece, urmand sa participe la discutii.

Liderii NATO au decis sa nu includa Georgia si Ungaria in Planul de Actiune pentru Aderare, urmand ca situatia lor sa fie reexaminata. Acest semnal se pare ca a fost bine receptionat de Rusia, presedintele Vladimir Putin, confirmand participarea la summit la acel moment. Vladimir Putin este primul presedinte rus care a vizitat Romanaia dupa 1990 si a participat la discutiile din cadrul consiliului Consiliul NATO-Rusia.

Muntenegru, Bosnia si Hertegovina au fost invitate sa inceapa un dialog sustinut in vederea aderarii la NATO.

4 aprilie 2008

In cea de a doua zi a summit-ului au avut loc discutiile din cadrul Consiliului Rusia-NATO, dintre problemele discutate doua au avtu o importanta aparte:

Participarea la Tratatul Fortei Conventionale din Europa - Privind acest aspect Putin a confirmat ca Rusia va fi deacord sa se alature din nou acestui tratat, insa ratificarea acestui tratat depinde de discutiile bilaterale.

Bibliografie:

1. R.G.Felthan, Ghid de diplomatie, Editura Institutul European, 2005

2. Mircea Malita, Diplomatia, Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1975

3. Ioan Gaf Deac, Managementul activitatilor diplomatice, Editura Economica, Bucuresti, 2001

4. Adriana Zait, Relatii Publice, Editura Sedcom Libris, Iasi, 2004

5. Coordonator Anne Gregory, Relatii publice in practica, Editura ALL Beck, Bucuresti, 2005

6. www.summitbucharest.ro

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Cina diplomatica.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
15 pagini
Imagini extrase:
15 imagini
Nr cuvinte:
1 967 cuvinte
Nr caractere:
11 299 caractere
Marime:
3.77MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Știința Administrației
Tag-uri:
summit, securitate, alianta, state
Predat:
Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor , Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi
Materie:
Știința Administrației
Profesorului:
Oana Anton
Sus!