Analiza Sistemului de Plată Electronică a Impozitelor și Taxelor Locale în România

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Capitolul 1. Sistemul electronic de plată a impozitelor şi taxelor locale.3
1.1 Descrerea sistemul e-Tax. 4
1.2 Situaţia actuală a sistemului e-Tax în România.7
Capitolul 2. Sistemul electronic de plată a taxelor şi impozitelor din cadrul Primăriei Municipiului Bacău.9
2.1 Prezentarea sistemului.9
2.2 Efectuarea plăţii şi informaţiile oferite utilizatorulu.10
Concluzii. 13
Bibliografie/ Webografie.14

Extras din referat:

Cap 1. Sistemul naţional electronic de plăţi a impozitelor şi taxelor locale în România

Utilizarea tehnologiilor informației și comunicațiilor (TIC) în Guvern a crescut semnificativ în ultimele decenii. Ţări din întreaga lume adoptă strategii pentru o mai bună utilizare a acestor tehnologii, cu obiective foarte diferite: o mai mare eficiență, transparență mai profundă, calitatea serviciilor mai mare, și o mai mare participare cetățenească. Ceea ce este acum numit "guvernare electronică" a devenit o strategie puternică pentru reforma administrativă la toate nivelele de guvernare.

Sistemul naţional electronic de plată online a taxelor şi impozitelor a fost elaborat şi implementat de Ministerul Comunicaţiilor şi Societatea Informaţională împreună cu Centrul Naţional de Management pentru Societatea Informaţională ( CNMSI) şi în colaborare cu Asociaţia pentru Plăţi Electronice a Principalelor Bănci din România (APERO).

Acest sistem a fost dezvoltat din fonduri private de către Asociaţia pentru Plăţi Electronice a Principalelor Bănci din România iar statul român nu a suportat niciun cost de dezvoltare.

Prin actele legislative (Ordaonanţa Guvernului nr.24/2002 şi legea nr. 291/2002) s-a stabilit obligaţia autorităţilor administraţiei publice locale de a implementa sisteme electronice de încasare a impozitelor şi taxelor locale în fiecare oraş şi municipiu. Astfel, legea stipulează că autorităţile administraţiei publice locale vor lua toate măsurile necesare pentru informarea cetăţenilor asupra plăţii impozitelor şi a taxelor locale şi prin intermediul sistemului electronic începând cu urmatoarele date:

• 1 februarie 2003, în cazul impozitelor şi taxelor încasate de către autorităţile administraţiei publice locale de la nivelul municipiilor;

• 1 noiembrie 2003, în cazul impozitelor şi taxelor încasate de către autorităţile administraţiei publice locale de la nivelul oraşelor;

• 1 noiembrie 2003, în cazul impozitelor şi taxelor încasate de către autorităţile administraţiei publice locale ale comunelor, dacă există solicitări în acest sens.

Sistemul Naţional Electronic de Plată online a taxelor şi impozitelor utilizând cardul bancar (SNEP) este un serviciu de e-guvernare, parte a sistemului informatic de utilitate publică SEN (Sistemul Electronic Naţional), stabilit conform prevederilor Legii 161 / 2003 şi destinat facilitării plăţii de către contribuabili a taxelor şi impozitelor către instituţiile publice.

Aceste sisteme denumit şi e-Tax reprezintă cel mai bun mijloc pentru ca toţi cetăţenii să aibă acces la informaţiile relevante despre taxele şi impozitele locale,oferind o soluţie facilă, rapidă şi comodă pentru achitarea datoriilor la bugetele locale.

1.1 Descrierea sistemul e-Tax

e-Tax permite contribuabililor, persoane fizice sau juridice, achitarea prin intermediul

instrumentelor de plată electronică a datoriilor către bugetul local. Sistemul asigură o deplină

siguranţă a operaţiilor, un flux rapid al plăţilor, uşurinţă şi comoditate în exploatare.Operaţiunile legate de informare şi de plata taxelor pe Internet se pot efectua astfel în orice moment al zilei, fără a mai fi necesară deplasarea la primărie sau la sediul băncii.

Pentru ca o instituţie publică să poată încasa impozitele şi taxele online prin Sistemul Naţional Electronic de plată online a impozitelor şi taxelor locale trebuie să îndeplinească anumite etape:

Pasul 1 : Este necesară o Hotărâre a Consiliului Local sau o decizie a reprezentantului legal al instituţiei.Actul va stabili modul în care este suportat comisionul aferent plăţii cu cardul, conform prevederii art. 10, alin (2) din HG nr. 1235/2010.

Pasul 2 : Se deschide un cont colector la unitatea Trezoreriei Statului, în cadrul căreia primăria îşi desfăşoară activitatea financiară.

Pasul 3 : Se încheie, prin achiziţie publică, un contract cu o bancă ce acceptă plăţi electronice.

Comisionul perceput de bancă, aferent efectuării plăţii electronice, nu depăşeşte pragul maximal de 2% din valoarea tranzacţiei și nu este mai mare de 30 lei.Virarea sumelor încasate prin intermediul SNEP de către bancă se realizează zilnic, în maximum o zi lucrătoare de la data autorizării tranzacţiior.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Analiza Sistemului de Plata Electronica a Impozitelor si Taxelor Locale in Romania.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
14 pagini
Imagini extrase:
14 imagini
Nr cuvinte:
2 971 cuvinte
Nr caractere:
16 694 caractere
Marime:
553.68KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Știința Administrației
Predat:
la facultate
Materie:
Știința Administrației
Sus!