Utilizarea Sondajului Statistic în Economie

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Rezumat:

Acest articol isi propune studiul sondajului statistic in economie si identificarea modalitatilor de sondaj prin care putem face studiul unor anumite fenomene economice. In functie de situatia in care ne aflam putem folosi cele mai potrivite modalitati de calcul illustrate de asemenea in urmatoarele pagini.

Dupa ce au fost definite toate aceste modalitati si formule, pentru a intelege cat mai bine de ce este important sondajul statistic in economie, vom avea un exemplu legat de studiul ofertei unui singur produs. In exemplul prezentat vom avea in vedere cantitatile vandute,diferentele de pret, etc.

Cuvinte cheie: sondaj, economie, preturi

Clasificare JEL: C10, C13

1.Introducere

Cunoasterea realitatii din oricare domeniu de activitate presupune sa se dispuna de date individuale pentru caracteristicile care intereseaza, iar prin sistematizarea si prelucrarea acestor date sa se obtina informatii care raspund obiectivului urmarit. Datele empirice individuale pot fi obtinute prin metode de inregistrare (observari) exhaustiva sau partiala.

Inregistrarile partiale, cunoscute in practica statistica sub numele de anchete statistice, sunt preferate investigatiilor totale datorita avantajelor pe care le au fata de ultimele

2.Notiuni specific sondajului statistic

a. Sondajul statistic desemneaza o cercetare partiala al carei scop este ca pe baza rezultatelor obtinute la un esantion riguros prelevat sa se estimeze parametrii populatiei totale, pe baza principiilor teoriei probabilitatilor, statisticii matematice si a legii numerelor mari.

Etape ale cercetarii prin sondaj:

Culegerea si prelucrarea datelor statistice de la unitatile colectivitatii generale care au fost incluse in esantion si din care rezulta indicatorii derivati, cum sunt marimile relative, medii si indicii = etapa descriptiva.

Indicatorii obtinuti din prelucrarea datelor din esantion se extind cu o anumita probabilitate asupra intregii colectivitati, in scopul caracterizarii acesteia din punct de vedere statistic =etapa inferentiala.

b. Colectivitatea de selectie (de sondaj, proba, mostra, esantion) reprezinta acea parte a colectivitatii generale notata cu N de la care urmeaza sa se culeaga datele in scopul generalizarii rezultatelor obtinute din prelucrarea acestora asupra intregului ansamblu. Daca colectivitatea generala este impartita in r grupe, atunci . Volumul colectivitatii de selectie se noteaza cu n, iar daca avem mai multe esantioane, .

c. Planul cercetarii prin sondaj trebuie sa cuprinda:

Delimitarea in timp, spatiu si organizatoric a colectivitatii generale;

Verificarea gradului de omogenitate a colectivitatii generale;

Alegerea sau stabilirea bazei de sondaj. Baza de sondaj reprezinta sistematizarea unitatilor statistice astfel incat sa permita alegerea intamplatoare a unitatilor statistice ce vor intra in esantion. Ea nu trebuie sa contina inregistrari duble si trebuie sa fie completa pentru ca fiecare unitate statistica sa aibe o sansa de a fi cuprinsa in esantion;

Alegerea si definirea unitatii statistice folosite la esantionare: unitatile de esantionare pot fi simple (indivizi, piese) sau complexe (gospodarii, orase, loturi de piese);

Alegerea tipului si procedeului de selectie;

Stabilirea periodicitatii efectuarii sondajului;

Stabilirea planului observarii;

Stabilirea planului de prelucrare a datelor de selectie din punct de vedere metodologic si organizatoric;

Alegerea procedeelor de verificare a semnificatiei indicatorilor de selectie si de extindere a rezultatelor selectiei asupra intregului ansamblu.

d. Reprezentativitatea esantionului este indeplinita in cazul in care reproduce in structura sa aceeasi structura pe care o prezinta colectivitatea generala.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Utilizarea Sondajului Statistic in Economie.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
1 539 cuvinte
Nr caractere:
10 088 caractere
Marime:
35.72KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Statistică
Predat:
la facultate
Materie:
Statistică
Sus!