Statistică - noțiuni fundamentale

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

1.Definitia statisticii: 3
2.Notiuni fundamentale ale Statisticii 3
2.1Colectivitati statistice 3
2.2 Unitati statistice 7
2.3 Variabile statistice.Variabile aleatoare.Variabile de selectie 8
2.4 Esantioane 10
3.Bibliografie: 13

Extras din referat:

1.Definitia statisticii:

Stiinta metodologica care studiaza fenomenele si procesele colective din natura si din societate pe baza observarii lor stiintifice,a culegerii si prelucrarii detaliate a informatiilor statistice cu scopul de a formula si explica legile,legalitatile si regularitatile ce le guverneaza.

2.Notiuni fundamentale ale Statisticii

Procesul cunoasterii statistice opereaza cu o terminologie precisa.Notiunile,conceptele care formeaza vocabularul de baza al Statisticii sunt:

-colectivitati statistice,unitati statistice,variabile statistice,esantioane

2.1Colectivitati statistice

Statistica studiaza fenomene de masa,ansambluri finite de elemente care au,esential aceeasi natura,aceleasi conditii si aceste legi de dezvoltare,adica sunt static omogene.

Asa ,de exemplu,pot fi considerate urmatoarele ansambluri:

-populatia unei tari la un moment de recensamant;

-produsele fabricate de o intreprindere pe parcursul unui an;

-opiniile electorale inregistrate intr-o ancheta.

Astfel de ansambluri poarta denumirea de :populatii,multimi,colectivitati.

Denumirea de populatie pentru colectivitatile statistice deriva din faptul ca primele aplicatii ale Statisticii se refereau la domeniul demografic,de unde s-a pastrat si terminologia de baza(populatie,indivizi).

Notiunea de populatie statistica, respectiv colectivitate statistica depaseste cadrul strict al demografiei si se poate referi la cele mai diverse domenii,de la multimea indivizilor dintr-o tara la multimea stelelor dintr-o galaxie,la un moment dat,sau cifra de afaceri obtinute de o firma intr-o perioada de timp.

“O colectivitate statistica,respectiv o populatie sau univers statistic,reprezinta o asociatie de elemente unite intre ele printr-o trasatura esentiala comuna,numita omogenitate”

Elementele unei colectivitati statistice definesc “populatii” reale care sunt intotdeauna finite,in contrast cu “populatiile” teoretice,infinite,studiate de matematica.

Teoretic,o colectivitate statistica ar putea fi considerata infinita daca s-ar admite multimile tuturor elementelor posibil de a exista sau de a se produce in aceste conditii.Practic,intotdeauna,o colectivitate statistica trebuie sa fie bine delimitata,adica trebuie sa i se precizeze frontierele de delimitare pentru a face posibila observarea ei si pentru a nu crea confuzii in interpretare.

Exemplu;

Daca intr-o ancheta cu privire la fertilitatea populatiei unei tari,sau a unei regiuni nu s-ar preciza populatia observata,in cazul dat populatia feminina,ar aparea rezultate nereale,deoarece s-ar putea intelege ca rezultatul se refera la intreaga populatie a zonei,adica s-ar include si barbatii si copiii.

Omogenitatea statistica

Delimitarea colectivitatii statistice se face tinand seama de omogenitatea statistica a elementelor.O statistica a elementelor unei colectivitati presupune:proprietatea acestora de a fi,essential,de aceeasi natura calitativa,de a apartine aceluiasi teritoriu si acelasi timp,fie unui moment,fie unui interval de timp.

Orice colectivitate statistica,intr-o definitie completa,trebuie sa aiba,deci,precizata omogenitatea sub cele 3 aspecte:calitativ,spatiu si timp.

Omogenitatea calitativa a colectivitatilor este data de insusirea elementelor componente de a fi de acelasi gen din punct de vedere al insusirii sau insusirilor esentiale(calitative) care le definesc. De exemplu , in functie de sex, populatia unei tari se poate considera ca este formata din doua subcolectivitati mai omogene : populatia feminina si populatia masculine

Omogenitatea de timp este insusirea elementelor componente ale colectivitatilor de a apartine aceluiasi moment sau aceleiasi perioade de timp.Conditiile momentului sau ale perioadei isi imprima influenta asupra gradului de dezvoltare a elementelor componente ale colectivitatii.

Exemplu:

Colectivitatea produselor dintr-o zi ale unei fabrici,populatia unei tari obtinuta pe baza unui recensamant , numarul locuintelor inregistrate cu ocazia unui recensamant.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Statistica - Notiuni Fundamentale.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
13 pagini
Imagini extrase:
13 imagini
Nr cuvinte:
2 945 cuvinte
Nr caractere:
18 968 caractere
Marime:
28.15KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Statistică
Predat:
la facultate
Materie:
Statistică
Sus!