Populația activă

Previzualizare referat:

Extras din referat:

1. POPULATIA ACTIVA- FORTA DE MUNCA A ECONOMIEI

Din punct de vedere economic, cea mai importanta categorie este populatia activa , denumita si forta de munca potentiala a societatii. Numarul , structura , nivelul de instruire si de formare profesionala, ca si modelul de utilizare a acestei forte de munca au o mare influenta asupra produsului intern brut ( PIB ), asupara dezvoltarii economice , sociale si culturale de ansamblu. In acelasi timp , proportiile , structura si evolutia ocuparii sunt determinate de actiunea conjugata a numerosilor factori. Unii dintre acestia guverneaza dimensiunea ( cantitativa si structurala ) a ofertei de forta de munca , in timp ce altii determina volumul cererii pe piata acestui factor. Cei mai importanti factori demografici, economici , educationali , socio – psihologici, factori de politica economico – demografici, economici , educationali , socio – psihologici , factori de politica economico – demografica , sociala si factori institutionali.

Schimbarile social – economice radicale pe care le impune transformarea unei economii de comanda intr-o economie de piata genereaza , fara indoiala , mutatii in volumul , calitatea si structura populatiei active. Examinarea acestor mutatii, studiul ocuparii , al fundamentarii demografice ale acesteia , analiza implicatiilor si consecintelor acestor mutatii , ca si evaluarea tendintelor si perspectivelor populatiei active pe fondul schimbarilor in structura social – economica a tarii , sunt extrem de importante.

Importanta lor deriva din faptul ca populatia activa produce bunurile materiale si spirituale necesare intregii societati , ea genereaza procesul economic , social si cultural , jucand un rol foarte important in ritmul reformelor economice , in modernizarea economiei , ca si in indeplinirea obiectivelor extrem de ambitioase ale Romaniei pe plan extern : adresarea la Uniunea Europeana si integrare in N.A.T.O. .

TABEL: Populatia totala si componentele ei in functie de sursa mijloacelor de subzistenta

POPULATIA TOTALA

Populatia in afara limitelor legale de varsta de munca POPULATIA IN VARSTA DE MUNCA

Populatia cu incapacitate permanenta de munca si persoane care se pensioneaza inainte de limita varstei de pensionare RESURSE DE MUNCA

Populatia casnica , militari in termen, studenti si elevi care au depasit 16 ani si nu lucreaza POPULATIA ACTIVA

Someri si persoane care sunt in cautarea unui loc de munca POPULATIA OCUPATA

Salariati

Alte categorii de populati ocupata

POPULATIA ACTIVA

2. POPULATIA ACTIVA – MASURA FIDELA A OFERTEI PE PIATA DE MUNCA

La nivel macroeconomic , oferta de forta de munca este reflectata de variabile demografice ca resursele de munca potentiale ( populatia in varsta de munca ) si resursele de munca disponibile ( populatia in varsta de munca , apta si dornica de munca) , dar numai in dimensiunea ei ,, potentiala ,, .

Expresia cea mai fidela a ofertei de forta de munca este oferita insa de populatia activa.

Denumita si forta de munca potentiala a societatii , populatia activa este denumita de evolutia fenomenelor demografice ca: natalitatea , mortalitatea , nuptialitatea , migratia , imbatarnirea demografica. Aceste fenomene , de cele mai multe ori cu evolutii divergente , se regasesc in mod sistematic in marimea si dinamica sporului natural al populatiei care , cu decalaj de 15 – 20 de ani , influenteaza resursele de munca si implicit populatia in varsta de munca , baza de formare a populatiei active . In consecinta , componenta demografica este , in timp si spatiu, principala determinata a ofertei de forta de munca.

EVOLUTIA DE ANSAMBLU A POPULATIEI ACTIVE . CARACTERISTICI SI TENDINTE ACTUALE

Dupa cel de – al doile razboi mondial si pana la mijlocul anului 1990 , populatia activa civila a Romaniei a cunoscut o evolutie continuu ascendenta . Sporul total in perioada 1950 – 1994 a fost de 2.858 mii persoane active ceea ce echivaleaza cu o crestere medie anuala de aproximativ 65 mii persoane active sau cu un ritm mediu anual de 0,67.

Cresterea nu a fost uniforma , asa cum pot lasa impresia ritmului mediu anual sau modoficarea absoluta medie anuala : cel mai insemnat spor s-a inregistrat in deceniul 1950 – 1960 , cand populatia activa s-a marit cu aproape 116 mii persoane in medie pe an, iar cel mai mic spor este in intervalul 1970, de 34 mii persoane in medie pe an.

Anul 1992 ramane ca an de referinta in istoria demoeconomica a tarii , efectivul populatiei active civile atingand cel mai mare nivel al sau : 11.387 persoane. Dupa o scurta stagnare , populatia activa cunoaste o evolutie totala opusa celei descrise pana cum : forta de munca potentiala intra intr-un declin accelerat si in numai doi ani ( 1995 – 1996 ) pierde aproximativ 1.200 mii persoane active civile , ceea ce echivaleza cu jumatate din cresterea totala inregistrata pe durata a mai mult de patru decenii ( 1950 – 19994 )..

Observații:

Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Populatia Activa.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
22 pagini
Imagini extrase:
22 imagini
Nr cuvinte:
8 994 cuvinte
Nr caractere:
60 194 caractere
Marime:
78.13KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Statistică
Predat:
la facultate
Materie:
Statistică
Profesorului:
prof. C.Musteata
Sus!