Metode și Tehnici ale Analizei Statistice

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Principala particularitate a statisticii este aceea că ea studiază fenomenele sub aspectul cantitativ-numeric, în structura interdependentă cu determinarea lor calitativă, în condiţii de timp, loc şi structură organizătorică. Rezultatul acestui studiu se concretizează într-un număr mare de expresii numerice interdependente cunoscute sub denumirea generică de indicatori statistici.

În sensul cel mai larg, orice expresie numerică obţinută într-un proces concret de cercetare se numeşte indicator statistic.

Indicatorii statistici se elaborează mai întâi sub aspect conceptual şi metodologic şi apoi se ilustrează numeric în urma unei cercetări concrete. Deci, indicatorul statistic cuprinde două părţi: o parte noţională, cu care se defineşte conţinutul şi pentru care se stabileşte o metodologie unică de calcul şi o expresie numerică concretizătă ca timp, spaţiu şi delimitare organizatorică.

Caracterizarea statistică a activităţii de comerţ se realizează cu ajutorul unor indicatori statistici, care pot fi utilizaţi sub formă de sistem atunci când se face o analiză complexă, bazată pe identificarea şi măsurarea factorilor de influenţă şi indicatori izolaţi când se urmăreşte doar caracterizarea unui singur aspect al activităţii.

Şi în cazul activităţii de comerţ – ramură cu pondere importantă într-o economie de piaţă liberă, bazată pe legea cererii şi a ofertei - sistemul de indicatori statistici se poate elabora, măsura şi utiliza în analizele efectuate la nivel macroeconomic şi microeconomic.

La nivelul macroeconomic indicatorii utilizaţi trebuie să servească pentru elaborarea unor programe de strategie economică de dezvoltare şi de producţie socială. La nivel microeconomic, cu alte cuvinte, statistica firmei trebuie să asigure cantitatea şi calitatea informaţiei necesare desfăşurării normale a activităţii de comerţ.

La elaborarea indicatorilor statistici necesari caracterizării activităţii de comerţ trebuie să avem în vedere modul de grupare specifică acestui domeniu.

După conţinutul activităţii operăm în principal cu trei forme : comerţ cu ridicata, care se efectuează între ramurile producătoare (industrie şi agricultură) şi bazele comerciale, comerţul cu amănuntul, care are loc între unităţile cu amănuntul şi populaţie sau direct între producător şi populaţie, precum şi între unităţile de alimentaţie şi populaţie.

După formele de piaţă: cu plata în numerar, pe credit şi pe bază de document.

După formele de vânzare putem avea următoarele grupe: cu plata directă la vânzător, vânzător la casă, autoservire şi expunere directă.

După forma de proprietate poate fi comerţ public şi privat, cu mărfuri proprii sau în consignaţie.

Când datele se referă la întreaga ramură, atunci intervin şi alte grupări, ca de exemplu gruparea pe unităţi teritorial-administrativ şi gruparea după mărimea unităţilor comerciale (magazinelor) în funcţie de numărul de salariaţi şi al capitalului fix.

Sistemul de indicatori ai activităţii de comerţ va trebui să ţină seama de aceste criterii de clasificare, precum şi de funcţiile pe care acestea le au în cadrul economiei naţionale, de principalul regulator al relaţiilor reciproce dintre producţie şi consum, dintre masa de mărfuri şi numerarul aflat în circulaţie. Ca atare, indicatorii statistici utilizaţi în analiza activităţii de comerţ care trebuie să asigure cunoaşterea unor aspecte sau probleme esenţiale sunt grupaţi astfel:

-indicatori ai bazei tehnico-materiale a comerţului, ai reţelei de desfacere, ai capacităţilor de depozitare, precum şi ai modului de utilizare raţională a acestora;

-indicatori ai mărimii, structurii şi dinamicii stocurilor de mărfuri şi modului de utilizare a acestora pentru accelerarea vitezei de rotaţie a desfacerilor;

-indicatorii aprovizionării cu mărfuri a reţelei comerciale şi modul în care se asigură o buna ritmicitate a activităţii comerciale;

-indicatorii mărimii, structurii şi dinamicii forţei de muncă şi utilizarea raţională a timpului de lucru al salariaţilor;

-indicatorii mărimii, structurii şi dinamicii volumului valoric al circulaţiei de mărfuri pe grupe de mărfuri, pe medii geografice, pe forme de proprietate şi în profil teritorial;

-indicatorii eficienţei economice a comerţului, a creşterii productivităţii muncii şi a creşterii gradului de modernizare a prestaţiilor comerciale;

-indicatorii cheltuielilor de circulaţie şi gradul de profitabilitate a activităţii de comerţ;

-indicatorii nivelului, structurii şi dinamicii preţurilor cu amănuntul şi tarifelor şi a asigurării protecţiei sociale a consumatorilor;

-indicatorii calităţii mărfurilor la recepţie şi la vânzare;

-indicatorii cererii de consum a populaţiei, ai nivelului şi structurii consumului, ai dimensionării şi formei de evoluţie a fondului de cumpărare, ai gradului ei de sezonalitate şi ciclicitate, ai gradului de elasticitate în raport cu venitul populaţiei;

-indicatorii ofertei de mărfuri şi ai dimensionării stocurilor în raport cu oferta producţiei interne şi a importului, asigurarea fondului pieţei şi a fondului de marfă, a structurii şi sortimentelor potrivit cererilor populaţiei.

0.1 Indicatorii de rezultate ai activităţii de producţie şi comercializare

Cifra de afaceri reprezintă veniturile din activitatea comercială a unei întreprinderi pe o anumită perioadă de timp. Cifra de afaceri nu cuprinde veniturile financiare şi cele excepţionale. Cifra de afaceri poate fi privită ca: cifră de afaceri totală, cifră de afaceri medie, cifră de afaceri marginală şi cifră de afaceri critică.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Metode si Tehnici ale Analizei Statistice.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
13 pagini
Imagini extrase:
13 imagini
Nr cuvinte:
3 595 cuvinte
Nr caractere:
21 527 caractere
Marime:
55.53KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Statistică
Predat:
la facultate
Materie:
Statistică
Sus!