Indicatori sintetici ai distribuțiilor statistice

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Statistica este un mod de descriere si a analiza lumea cu ajutorul numerelor.Ea face parte din viata noastra intr-o masura mai mare decat ne imaginam.Aceasta ,in primul rand ,pentru ca informatia numerica este omniprezenta.

Statistica se ocupa cu recoltarea,descrierea si analizarea datelor in vederea extargerilor unor concluzii pe baza acetosra.Datele la randul lor sunt informatii obtinute prin categorializare,numarare sau masurare,pe baza utilizarii unor metode adecvate.In esenta ei,statistica opereaza cu numere care descriu realitatea din jurul nostrum.La inceputuri ea a fost asociata cu informatiile necesare conducerii afacerilor statului,de unde si numele de statistica.

Termenul statistica provine din latinescul medieval ,,status’’ care semnifica ,,stare politica’’.

,,Stiinta care ne invata care este organizarea politica a tuturor statelor moderne ale lumii’’.Treptat,conceptual a evoluat,statistica avand un nivel toretic,ca ramura a matematicii,si o varietate de forme aplicative.

In esenta,stiinta este o metoda de a afla raspunsuri la intrebarile pe care ni le adresam ,ale carei principale caracteristici pot fi sintetizate astfel:

-cautarea unor reguli cu un anumit nivel de generalitate,care depasesc nivelul particular sau individual;

-atitudine sceptica fata de rezultate si cunostintele accumulate;

-atitudine deschisa fata de orice informatii noi;

Indicatorii tendintei centrale

1.Modul

Modul este expresia cea mai directa a valorii tipice In cazul unei distributii simple,este valoarea cu frecventa cea mai mare de aparitie.In cazul unei distributii de frecvente grupate,este clasa de interval cu frecventa cea mai mare de aparitie.

Modul se afla prin alcatuirea tablei de frecvente si este valoarea careia ii corespunde frecventa absoluta cea mai ridicata.Distributiile pot avea un singur mod(unimodale),doua moduri(bimodale) sau mai multe (multimodale).

De exemplu in seria de valori 5,8,3,2,5,4.Mo=5(apare de cele mai multe ori).

2.Mediana

Mediana este valoarea ,,din mijlocul’’ unei distributii,adica aceea care are 50% dintre valori mai mari si 50%dintre valori mai mici decat ea.Mediana este,in acelasi timp,percentila 50.

Mediana se gaseste prin alcatuirea tabelei de frecvente,in coloana frecventelor relative procentuale cumulate,si corespunde valorii de 50%.In cazul distributiilor cu numar impar de vlaori,Me este chiar valoarea respective.In cazul distributiilor pare,Me se calculeaza ca medie a celor doau valori din mijlocul distributiei.

De exemplu,in seria de valori 5,8,3,2,5,4,ordonata crescator(2,3,4,5,5,8),Me =4,5(ca medie a avalorilor 4 si 5 aflate in mijlocul unei distributii pare).Daca distribuita noastra ar fi avut cinci valori(fara 2,de exemplu),Me =5.

Observații:

Universitatea Hyperion

Facultatea Stiinte politice sociale si internationale Anul I

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Indicatori Sintetici ai Distributiilor Statistice.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
1 033 cuvinte
Nr caractere:
6 523 caractere
Marime:
16.39KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Statistică
Predat:
la facultate
Materie:
Statistică
Profesorului:
Asis. univ.drd. Florin DIACONEASA
Sus!