Importanța Sondajelor de Opinie Publică într-o Societate Democratică

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Nu există om care nu să nu aibă o concepţie, o opinie proprie. Atunci când vorbim despre opinie, ne gândim la expresia unei aprecieri subiective faţă de o situaţie, ne gândim la evaluarea unui fapt. Însă atunci când vrem să aflăm părerile mai multor persoane, presupune existenţa unei anumite căi de investigare şi cunoaştere a realităţii, şi anume sondajul de opinie.

Lucrarea de faţă se raportează la prezentarea sondajului ca o metodă modernă de cercetare, valoarea ei şi avantajele. Sondajele de opinie publică sunt astăzi un fapt cotidian. Strâns legată de rolul opiniei publice într-o societate democratică se pune problema importanţei sondajelor de opinie publică.

Cuvinte cheie: opinie publică, sondajul de opinie

Introducere

Încercări de sondare a opiniei s-au făcut încă din vechi timpuri. Astfel, sondajele de opinie au căpătat, în timp, un caracter ştiinţific, devenind în prezent un fenomen mai mult sau mai puţin obişnuit.

Opinia publică oglindeşte în general, convingerile, ideile, aprecierile şi atitudinile oamenilor în legătură cu un anume subiect referindu-se la stări de fapt sau la preferinţe. Cei ce examinează opinia publică, apelând la metode specifice cum ar fi sondajele de opinie, pot furniza anumite concluzii, sesizând direcţii, ca şi intensitatea opţiunilor, după cum poate fi constatată măsura în care unele opinii sunt active, iar altele latente, în formare.

1. Opinia publică

În spatele fiecărui cuvânt se ascunde o concepţie despre lume. Aş putea spune că şi opiniile noastre ne exprimă criteriile de selecţie a unui număr mare de mesaje care ne individualizează. Etimologic, opinia provine de la latinescul opinio, care derivă de la “opinari”, ceea ce înseamnă a formula o părere. Opinia se constituie întotdeauna ca evaluare, apreciere, valorizare a unui fapt, fenomen, eveniment şi reprezintă expresia unei aprecieri subiective faţă de o situaţie problematică.

Prin opinie publică, în general, se înţelege exprimarea părerii asupra unui punct de vedere controversat. Andrei Novak aminteşte că Ginsberg, în lucrarea sa The Public and Public Opinion, spune că opinia este ”ca o harpă cu un milion de corzi pe care simţim sunete din toate direcţiile. Sunetele care se nasc astfel nu sunt întotdeauna unitare şi armonioase. Cele mai variate linii melodice se întretaie. Ea este supusă schimbării permanente atât în ceea ce priveşte obiectul preocupărilor ei, cât şi în ce priveşte elementele psihice sau intelectuale prin care intră în acţiune” .

Bibliografie:

1. Chelcea, S. – Metodologia cercetării sociologice. Metode cantitative şi calitative, Editura Economică, Bucureşti, 2004;

2. Chelcea, S. – Opinia publică. Gândesc masele despre ce si cum vor elitele?, Editura Economică, Bucuresti, 2002;

3. Datculescu, P. – Cercetarea de marketing, Editura Brandbuilders Grup, Bucureşti, 2006;

4. Novak, A. – Sondarea opiniei publice, Editura Studenţească, Bucureşti, 1996;

5. Rotariu, T., Petru, I. – Ancheta sociologică şi sondajul de opinie, Editia a II-a, Editura Polirom, Iasi, 2006.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Importanta Sondajelor de Opinie Publica intr-o Societate Democratica.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
2 368 cuvinte
Nr caractere:
12 382 caractere
Marime:
31.64KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Statistică
Predat:
la facultate
Materie:
Statistică
Sus!