Forța de muncă și gradul de ocupare al acesteia

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Forta de munca este caracterizata ca fiind un concept statistic complex,ce exprima totalitatea persoanelor apte de munca ,respectiv a acelor persoane care au aptitudini fizice si intelectuale care sa le permita exercitarea unei activitati utile.

In determinarea resurselor de munca se porneste de la definirea unor concepte de baza :populatia in varsta de munca (PVM),persoane aflate in afara varstei de munca (PAVM),persoane in varsta de munca care pot desfasura o activitate (PVMAM),persoane inapte de munca (PIM),populatia activa (PA),populatia inactiva (PI),populatia ocupata(PO),rezerva de forta de munca(Rez.M),salariati(S) si ate categorii(AC).

PVM-populatia in varsta de munca reprezinta totalitatea persoanelor ce au varsta cuprinsa in limitele legale de munca ,respectiv 16-65 ani pentru barbati si 16-60ani pentru femei.

PVM=PMi + PFi

PVAM-populatia aflata in afara varstei de munca este reprezentata de toate persoanele cu varsta sub 16 ani sau peste limita superioara a varstei de munca.

PVAM=P-PVM

P-populatia totala

PIM-populatia in varsta de munca inapta de munca,reprezinta totalitatea persoanelor cu varste cuprinse in limitele legale de munca ,dar care nu au aptitudinile necesare sa desfasoare activitati utile.(intra in aceasta categorie persoanele cu handicap,cele pensionate pe caz de boala etc)

PVMAM-populatia in varsta de munca apta de munca ,se refera la persoanele aflate intre limitele legale de munca si care poseda aptitudini necesare pentru a desfasura activitati utile.

PVMAM=PVM-PIM

Populatia activa (PA) din punct de vedere economic include toate persoanele de 14 ani si peste , apte de munca care intr-o perioada de referinta specificata ,furnizeaza forta de munca disponibila (utilizata sau neutilizata)pentru producerea de bunuri sau servicii in economia nationala.In definirea populatiei active sunt remarcate o serie de diferente de la o tara la alta , de asemenea diferente intre statisticile acestora si statisticile organismelor internationale.

Statistica O.N.U.recomanda determinarea populatiei active in doua modalitati:

1. Populatia obisnuit activa

2. Populatia curent activa

Diferenta dintre acestea se face prin raportarea la perioada de referinta , care este diferita in functie de sursa de date(recensamant sau ancheta).

Din punct de vedere al pozitiei pe piata muncii orice persoana se poate incadra int-una din categoriile :

-persoana ocupata;

-persoana neocupata(somer);

-persoana inactiva (persoane aflate in afara fortei de munca).

Populatia obisnuit activa ,se determina cu ocazia recensamantului , perioada de referinta fiind de obicei anul calendaristic.Criteriul de stabilire a categoriei in care se include o persoana este numarul saptamanilor,astfel:

-daca numarul saptamanilor, in care persoana respectiva a avut statut de “ocupat”si “neocupat” in perioada de referinta , este preponderent , atunci se include in populatia obisnuit activa.

-daca numarul saptamanilor in care persoana respectiva a fost inactiva (nici ocupat , nici neocupat) este preponderent ,atunci se include in populatia obisnuit inactiva.

Populatia curent activa , se determina cu ocazia anchetelor asupra fortei de munca , perioada de referinta fiind de obicei o saptamana.Criteriul in functie de care se stabileste categoria in care se include o persoana este “ora”,astfel:

-daca persoana respectiva a lucrat in saptamana luata ca perioada de referinta , cel putin o ora , sau a fost in somaj , atunci ea se include in populatia curent activa ;

-daca persoana respectiva nu a lucrat cel putin o ora si nici nu era in somaj in perioada de referinta , atunci se include in populatia curent inactiva.

Populatia activa este determinata folosind trei surse de date :

Observații:

UNIVERSITATEA <<VALAHIA>> TARGOVISTE

FACULTATEA DE STIINTE ECONOMICE

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Forta de Munca si Gradul de Ocupare al Acesteia.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
1 782 cuvinte
Nr caractere:
11 524 caractere
Marime:
19.68KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Statistică
Predat:
la facultate
Materie:
Statistică
Profesorului:
Valerica Topliceanu
Sus!