Fișă de control statistic

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Introducere

Notiunea de control al calitatii se aplica asupra produselor si serviciilor. Aceasta deoarece satisfacerea standardelor calitatii este echivalentul atingerii unei conformitatii a produsului sau serviciului fata de un model dat sau un nivel al satisfactiei cautat de consumator.

Controlul calitatii este o functie manageriala prin care se verifica daca standardele privind serviciile, materialele, procesele de prelucrare si productie pot asigura prevenirea aparitiei defectelor. Pentru a se realiza un control real al calitatii, trebuie tinute sub control variabilele care pot afecta calitatea si care sunt rezultatul actiunii oamenilor, al naturii materialelor sau al performantelor echipamentelor.

Controlul calitatii (în engleza ,,quality control”) este definit ca: „Tehnici si activitati cu caracter operational utilizate pentru satisfacerea conditiilor referitoare la calitate”. Reprezentate prin actiunile operationale care permit monitorizarea unui proces (derularea unei fabricatii, faze succesive ale unei prestari de serviciu), si eliminarea neconformitatilor sau deviatiilor fata de ceea ce a fost prevazut, de-a lungul întregului proces.

Controlul statistic are la baza statistica matematica, stiinta ce recurge la esantionare pentru caracterizarea variatiei unei caracteristici a unei populatii statistice.

Statistica opereaza cu relatii de calcul specifice, care permit determinarea parametrilor ce caracterizeaza repartitia valorilor, mai importante fiind:

- valoarea medie a variabilei, n;

- abaterea medie patratica, 1 ( ce masoara gradul de împrastiere a valorilor);

- probabilitatea ca variabila sa se înscrie într-un domeniu de valori, p.

Se considera ca procesul se desfasoara normal daca parametrii n si a se încadreaza în limitele unui interval stabilit, numit interval de încredere sau interval de control. Teoria controlului statistic al calitatii produselor ia ca limite ale intervalului de încredere intervalul 6 1 (regula ±35). Limitele acestui interval au fost denumite limite de control. Cunoscând aceste valori se poate determina probabilitatea ca parametrii m si 1 sa se afle între limitele de control.

Analiza înregistrarilor

Lucrarea de fata prezinta verificarea stabilitatii unui fenomen si anume :

Caracteristica observata : timpul de deplasare a liftului, de la etajul 8 la parter, timpii sunt înregistrati pentru doua momente diferite ale zile. Am urmarit acest fenomen în perioada 6 noiembrie - 20 decembrie 2006.

Trebuie mentionat faptul ca pe parcursul înregistrarilor au existat si zile în care liftul era defect sau alimentarea cu curent electric era întrerupta.

Pentru testarea stabilitatii procesului s-a folosit fisa de control prin masurare. În acest scop, am prelevat 40 de esantioane (40 de zile), fiecare esantion având câte doua unitati , adica doua momente diferite ale zilei diferite.

Alegerea tipului de control

Deoarece am o variabila masurabila, controlul statistic se va realiza cu ajutorul fiselor de control prin masurare.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Fisa de Control Statistic
    • almeu.xls
    • Fisa de Control Statistic.doc
    • Thumbs.db
  • Fisa de Control Statistic.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc, xls, db
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
4 fisiere
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
20 imagini
Nr cuvinte:
1 896 cuvinte
Nr caractere:
40 468 caractere
Marime:
212.40KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Statistică
Predat:
la facultate
Materie:
Statistică
Profesorului:
Chirila Ciprian
Sus!