Analiza sistemului de asigurări sociale de stat din Republica Moldova

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Introducere 3
Capitolul I. Sistemul public de asigurări sociale de stat.
1.1. Caracteristica sistemului asigurărilor sociale de stat în Republica Moldova.
Cadrul legal al sistemului public de asigurări sociale 5
1.2. Practica Europeană în domeniul protecţiei sociale 32
Capitolul II. Analiza sistemului de asigurări sociale de stat în Republica Moldova.
2.1. Bugetul asigurărilor sociale de stat - intrument de realizare a politicii sociale 42
2.2. Casa Naţională de Asigurări Sociale - unitate de reglementare şi evidenţă a fluxurilor destinate protecţiei sociale 58
Capitolul III. Căile de sporire a eficienţei sistemului de asigurări sociale de stat în Republica Moldova.
3.1. Problemele funcţionării şi priorităţile de dezvoltare a sistemului de asigurări sociale de stat 66
3.2. Strategiile privind politicile de protecţie socială în Republica Moldova, în contextul SCERS 71
Concluzii şi propuneri 80
Bibliografie 82
Anexe 85

Extras din referat:

Introducere

Sistemul public de asigurări sociale reprezintă un sistem de măsuri cu caracter economic, juridic, social şi organizatoric, întreprinse de stat în scopul garantării unei vieţi decente a cetăţenilor inapţi de muncă şi a celor cu venituri mici. Acest sistem are menirea de a asigura cu mijloace de existenţă necesare persoanelor care şi-au perdut locul de muncă sau aflate în incapacitatea de muncă (bătrîni, bolnavi, invalizi ect.). Odată cu dezvoltarea economiei şi creşterea nivelului general al bunăstării, gradul de protecţie oferit de structurile statale a crescut astfel, încît obiectivul fundamental al sistemului va deveni acordarea indivizilor şi familiilor, unui nivel de siguranţă ca nivelul de viaţă a acestora să nu fie grav afectat de riscuri sociale sau economice.

Orice cetăţean are dreptul la un nivel de trai care să-i asigure sănătatea şi bunăstarea lui şi familiei sale, cuprinzînd hrana, îmbrăcămintea, locuinţa, îngrijirea medicală, precum şi serviciile necesare. Cetăţeanul are dreptul la asigurare în caz de şomaj, boală, invaliditate, văduvie, bătrîneţe sau în celelalte cazuri de pierdere a mijloacelor de subexistenţă, în urma unor împrejurări independente de voinţa sa.

Sistemul de asigurări sociale este partea principală şi cea mai importantă a sistemului de protecţie socială. El acoperă, de regulă, toţi rezindenţii Republicii Moldova, care achită contribuţiile de asigurări sociale şi beneficiază de pestaţiile sistemului (pensii, indemnizaţii ect.), iar instrumentul de acumulare şi redistribuire a resurselor financiare este Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat - buget independent, cu statut special, ce face parte din bugetul public naţional.

Scopul. Scopul tezei de licenţă constă în examinarea sistemului asigurărilor sociale de stat din Republica Moldova, identificarea problemelor funcţionării acestui sistem, abordînd aspectele “tari ” şi “slabe” ale acestora în scopul găsirii căilor optime de îmbunătăţire a sitemului dat.

Sarcinile. În corespundere cu scopul principal sarcinile tezei de licenţă sunt următoarele:

- analiza cadrului legal şi normativ existent în domeniul asigurărilor sociale de stat;

- efectuarea caracteristicii generale a sistemului asigurărilor sociale de stat din Republica Moldova;

- studierea experienţei internaţionale în domeniul protecţiei sociale;

- analiza structurii instrumentului principal de realizare a politicii sociale-bugetului asigurărilor sociale de stat;

- examinarea situaţiei şi identificarea problemelor existente în domeniul asigurărilor sociale de stat în Republica Moldova;

- oferirea unor propuneri şi sugestii privind perfecţionarea sistemului asigurărilor sociale.

Suportul metodologic. Lucrarea este alcătuită după o cercetare minuţioasă a literaturii de specialitate existente. In special, au fost folosite literatură în domeniu, rapoartele Casei Naţionale de Asigurări Sociale, Biroului Naţional de Statistică, Ministerului Protecţiei Sociale, Familiei şi Copilului. Au fost folosite multe informaţii colectate din ediţiile periodice şi de pe reţeaua informatică globală "Internet".

Structura. Lucrarea dată a fost structurată în trei capitole, fiecare capitol este structurat în paragrafe.

În capitolul I “Sistemul asigurărilor sociale de stat” se include descrierea sistemului asigurărilor sociale de stat, parte principală şi cea mai importantă a sistemului de protecţie socială care garantează persoanelor asigurate acordarea pensiilor, indemnizaţiilor pentru prevenirea îmbolnăvirilor şi recuperarea capacităţii de muncă, diverse categorii de alocaţii din mijloacele bugetului de stat, compensaţii nominative, pensii pentru invaliditate, ajutoare sociale şi indemnizaţii familiilor cu mulţi copii, ajutoare de şomaj şi alte prestaţii prevăzute de legislaţie, precum şi analiza cadrului legal şi normativ existent, menite de a implementa normele puse la baza sistemului nou de asigurări sociale.

În capitolul II “Analiza sistemului de asigurări sociale de stat în Republica Moldova” se examinează unele aspecte financiare cu referire în mod special la: bugetul asigurărilor sociale de stat care reflectă constituirea, repartizarea şi utilizarea fondurilor băneşti necesare ocrotirii pensionarilor, salariaţilor şi membrilor lor de familie, cheltuielile pentru protecţia socială,veniturile.

De asemenea, conţine o prezentare a unităţii de reglementare şi evidenţă a fluxurilor destinate protecţiei sociale.

Capitolul III “Căile de sporire a eficienţei sistemului asigurărilor sociale de stat în Republica Moldova ” în mare parte este dedicat identificării problemelor şi priorităţilor de dezvoltare din domeniul protecţiei sociale.

În concluzii şi propuneri au fost formulate concluziile, constatările şi unele recomandări de soluţionare a problemelor sociale.

Capitolul I. Sistemul asigurărilor sociale de stat.

1.1. Caracteristica sistemului asigurărilor sociale de stat în Republica Moldova.Cadrul legal al sistemului public de asigurări sociale.

Necesitatea organizării ocrotirii cetăţenilor, sub diferite forme, a apărut odată cu dezvoltarea forţelor de producţie, îndeosebi instituirea şi dezvoltarea asigurărilor sociale au fost determinate de crearea şi dezvoltarea industriei.

În ţările în curs de dezvoltare, dar mai ales în ţările dezvoltate, cu economie de piaţă există asigurări sociale, cu o sferă mai restrînsă sau mai largă.

Observații:

Aceasta teza a fost prezentata in cadrul catedrei de Statistica si previziune Economica de la Academia de Studii Economice din Moldova

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Analiza Sistemului de Asigurari Sociale de Stat din Republica Moldova.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8.5/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
90 pagini
Imagini extrase:
90 imagini
Nr cuvinte:
23 774 cuvinte
Nr caractere:
134 037 caractere
Marime:
438.19KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Statistică
Predat:
la facultate
Materie:
Statistică
Profesorului:
Oleg Verejan
Sus!