Analiza Seriei de Timp

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Problema

Un obiectiv al analizei dinamicei seriei de timp il reprezinta indentificarea tipului de variatie. Se urmareste linia generala de evolutie a fenomenului, regularitatea repetarii oscilatiilor in jurul liniei generale. Analiza tipului de variatie se face prin metode grafice si prin metode numerice.

Analiza datelor

Ne propunem sa analizam dinamica vanzarilor, din baza de date deja gasita in Spss. Mai intai vom defini tot pe luni datele din baza de date. Acestă operaţiune se face prin: Data- Define Dates, după care definirea se va face pe ani şi pe luni. Vom alege ca început de an luna 1 (ianuarie) anul 1995, astfel vom obţine o nouă variabilă data, care începe din a 01.1995 şi sfârşeste cu 06.2007 (figura nr.1)

Figura nr.1 Baza de date cu noua variabila timp (o parte de baza)

Dupa definirea unei noi variabile Timpul, vom reprezenta grafic aceasta serie de timp prin corelograma liniara, care se obtine din meniul Graphs-comanda Sequence si obtinem figura nr.2.

Figura nr.2 Cronograma liniara a vanzarilor

Din figura nr.2 observam ca se constata o evolutie cu trend ascendent, sezonalitatea si ciclicitatea nu se accentuiaza in aceasta cronograma.

Un ajutor in a identifica componentele unei serii de timp este si diagrama Boxplot (figura nr.3).

Diagrama Boxplot ofera informatii privind variatia unei distributii. Boxploturile anuale prezinta forme diferite de la an la an, imprimate de actiunea factorilor sezonieri. Nivelul mediu anual, reprezentat prin mediana fiecarui boxplot, marcheaza linia de tendinta a vanzarilor pe perioada 1995-2007. Se obsearva ca tendinta astfel marcata se suprapune peste cea reprezentata prin cronograma liniara, ajustata de variatiile aleatoare si sezoniere.

Figura nr.3 Diagrama Boxplot

Pentru a estima care este modelul de trend, vom realiza pe baza metodei celor mai mici patrate, parcurgand urmatorii pasi: Analyze-Regression-Curve Estimation unde testam mai multe modele si de unde obtinem (figura nr.4 si 5). Vom avea o variabila noua definita “Timp” care va numerota fiecare data in parte 1-150.

Observații:

UNIVERSITATEA “AL.I.CUZA” IAŞI

FACULTATEA DE ECONOMIE ŞI ADMINISTRAREA AFACERILOR

MASTER „ANALIZĂ ŞI STRATEGIE DE MAKETING

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Analiza Seriei de Timp.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
621 cuvinte
Nr caractere:
3 631 caractere
Marime:
113.03KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Statistică
Predat:
la facultate
Materie:
Statistică
Profesorului:
Jaba Elizabeta
Sus!