Analiza multidimensională

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Introducere

In cadrul acestui proiect ne dorim sa impartim pe clase tarile Europei, dar si sa efectuam o analiza asupra acestora cu ajutorul indicatorilor preluati.

Sumar

Ne propunem sa clasificam si sa analizam tarile Europei in functie de diversi indicatori economici, cu ajutorul unor metode ale analizei statistice multidimensionale, prin intermediul programului ISM SPSS Statistiscs.

Datele utilizate in analiza au fost preluate de pe site-ul European Social Survey.

Descrierea datelor

Baza de date utilizata in acest proiect a fost obtinuta de pe site-ul European Social Survey (Multi Level Data). Datele se refera la tarile din Europa pe diversi indicatori economici precum PIB/cap de locuitot, Indicele dezvoltarii umane, rata somajului, rata de saracie si procentul se scolarizare in cadrul adultilor etc.

Analiza multidimensionala

I. Metoda clasificarii ierarhice

Algoritmul acestei metode are la baza calcularea distantei dintre tari, in urma careia, tarile cele mai apropiate din punct de vedere al caracteristicilor masurate, vor forma o clasa, dupa care se reia procedeul de calculare a distantelor dintre clase pana in final cand va ramane o singura clasa.

Pentru aplicarea acestei metode, din panoul de comanda SPSS vom selecta Analyze-Classify-Hierarchical Cluster Analysis, vom selecta variabilele dupa care dorim sa facem analiza, iar la label cases vom pune variabila “Tara”.

În ferestra Statistics bifăm Agglomeration Schedule, Proximity Matrix de la Cluster Membership lasam pentru moment None, deoarece nu stim deocamdata cate clustere vor fi.

De la Plots, bifam Dendograma pentru a putea vizualiza formarea clusterelor, de la Method alegem la Cluster Method, Ward’s method, la interval ne intereseaza euclidean distance, iar de la Standardize, selectam Z scores.

Interpretari

Primul output care ne apare in urma efectuarii operatiei de mai sus este:

Case Processing Summarya

Cases

Valid Missing Total

N Percent N Percent N Percent

31 100,0% 0 0,0% 31 100,0%

a. Euclidean Distance used

Acest tabel prezintă procentajul de variabile valide, 100% în cazul nostru. De asemenea se arată care este numărul total de variabile utilizate în analiză,31, atât procentual cât şi absolut.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Analiza Multidimensionala.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
1 142 cuvinte
Nr caractere:
8 239 caractere
Marime:
461.69KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Statistică
Predat:
la facultate
Materie:
Statistică
Sus!