Violența Domestică a Femeii în Mediul Rural

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Violenţa domestică a femeii în mediul rural

Violenţa domestică nu este un mit şi nici un fenomen de dimensiuni nesemnificative.O întalnim zilnic sub forma ştirilor mass-media,ne confruntăm cu ea în scene surprinse fugitiv pe stradă şi uneori răzbate dincolo de zidurile prea subţiri ale locuinţelor,ca o realitate crudă,vădit ostilă,pe care nu o putem accepta,dar pe care în mică măsură o putem controla ca indivizi.

Tema violenţei domestice,a violenţei intrafamiliale suscită un interes major şi totodată,nu mai puţine controverse,necesitând o luare de poziţie la nivelul întregii societăţi precum şi dezvoltarea unor strategii de investigaţie,prevenire şi combatere.

Situaţia generală îngrijorează,problematica violenţei manifestată în familie este mult discutată în prezent,pe fondul transformărilor de substanţă ale vieţii sociale din ţara noastră.Conflictele datorate sărăciei,lipsei de educaţie şi informare generează contexte de viaţă privată în care violenţa este un comportament tolerat,chiar aceptat,comportament învăţat de copii şi reprodus apoi ca o modalitate firească de comunicare interpersonală.

Putem spune că violenţa în cadrul familiei nu este altceva decât rezultatul violenţei generalizate la scară socială,reproducând tendinţele de creştere a agresiunilor din societate?

În prezent,devine tot mai evident că funcţionalitatea grupului familial depinde de funcţionalitatea vieţii sociale pe care o poate influienţa la rândul său.Astfel,orice problemă deosebită cu care se confruntă familia,sau un membru al familiei,este dependentă de problemele care marchează societatea la un moment dat. Pe de altă parte,violenţa domestică are un impact puternic asupra violenţei sociale amplificând posibilitatea de releţie agresivă a oamenilor atunci când se află în diferite situaţii de criză sau conflict.

Cuprinzând toate formele de violenţă şi de agresiune care se exercită în spaţiul familial,de limbajul violent şi maltratarea soţiei sau soţului,abuzul de orice fel(fizic,psihic,sexual,emoţional)asupra copiilor,părinţilor,bătrânilor sau altor rude apropiate,până la forme mai grave precum violul,incesul,vătămările corporale,loviturile cauzatoare de moarte sau chiar omorul,violenţa domestică se circumscrie violenţei sociale,agresiunilor exercitate în afara familiei,contribuind la generalizarea unui climat social dominat de teamă,anxietate şi tensiune.

Violenţa,în general,şi cea domestică,în mod special a devenit o constantă cotidiană,caracteristică a societăţii moderne,în care posturi de televiziune şi cotidiane de largă circulaţie se întrec în a difuza monstre de violenţă soldate cu victime,abateri de la ,,conduita umană normală,, care,într-un fel sau altul întrerup cursul obişnuit al lucrurilor.

Creşterea alarmantă a violenţei,la nivel individual şi colectiv,reprezintă aşa dar una din problemele mari ale începutului de mileniu,ameninţând continuu relaţiile interumane,relaţii privite prin prisma grupului familial,al societăţii şi chiar al relaţiilor dintre culturi.

Nevoia unei explicaţii asupra fenomenului de violenţă domestică a apărut de îndată ce s-a constatat că din punct de vedere spsţial şi temporal,nu există limite ale manifestarii şi că violenţa domestică este un rău prezent în orice societate.Diferenţele care se consemnează de la o societate la alta sunt date doar sub aspectul frecvenţei şi al formelor concrete pe care le îmbracă.Pe de altă parte,fiecare manifestare apare indiviualizată într-o multitudine de aspecte care fac ca un tip de intervenţie eficentă într-un caz să fie total nepotrivită în altul.

Ca urmare a nevoii de explicaţii generalizatoare,la nivelul comunităţilor,în

rezentările sociale asupra fenomenului,au început să funcţioneze MITURILE EXPLICATIVE;(Schechter,1989).Astfel:

• ,,alcoolul şi drogurile conduc la incidente de violenţă;

• tatăl lui este un om violent,îşi bate soţia şi deci el a învăţat acasă acest mod de comportare cu soţia;

• din cauza necazurilor pe care le au,al greutăţilor vieţii, o bate ;

• ea s-a învaţat să fie fără apărare în faţa lui;

• din cauza sărăciei...;

• ea îl cicăleşte într-una până îl scoate din minţi şi-l face s-o bată;

• ea merită să fie bătută pentru că...;

• ei îi place;altmiteri s-ar despărţii;

• există puţine cupluri în care nu se petrec scene de violenţă între parteneri;

• bătaia este fără urmări,este un fenomen de moment datorat pierderii controlului;

• violenţa există numai în cuplurile lipsite de educaţie;

• este o parte a dragostei dintre cei doi;

• chiar dacă îşi bate partenera este un tată bun pentru copii,şi deci trebuie să ramână împreună ca să crească copiii;

• Biserica îl va schimba şi nu-şi va mai bate partenera.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Violenta Domestica a Femeii in Mediul Rural.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
13 pagini
Imagini extrase:
13 imagini
Nr cuvinte:
4 503 cuvinte
Nr caractere:
24 087 caractere
Marime:
23.33KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Sociologie
Predat:
la facultate
Materie:
Sociologie
Sus!