Teorii ale Schimbării Sociale

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Dupa cum stim, schimbarea sociala este abordata din perspectiva mai multor teorii, dintre care cele mai relevante le vom prezenta in continuare, teorii care au fost dezvoltate de sociologi renumiti pentru a putea explica acest proces.

1. Teoriile evolutioniste

Gandirea sociologica de inceput s-a concentrat asupra progresului social si asupra problemei existentei unor legi fundamentale ale schimbarii sociale. Spencer, de pilda, considera ca schimbarea progreseaza totdeauna de la forme mai simple la unele mai complexe. Adoptand teoriile evolutioniste ale lui Charles Darwin ca model, Spencer a sustinut interventia guvernamentala limitata in functionarea societatii, asa incat sa permita acestor legi evolutioniste, naturale ale progresului social sa se desfasoare.,,In concordanta cu conceptul lui Darwin despre ,,supravietuirea celui mai bun", activitatile si institutiile care pot rezista in acest tip de mediu concurential vor continua si chiar vor prospera, altele vor disparea, pur si simplu. Legile naturale, nu interventia umana, vor fi factorul determinant".

Aceasta teorie evolutionista, oarecum simplista despre progresul social si-a pierdut bunul renume. Gerhard si Jean Lenski au dezvoltat o versiune mai sofisticata a teoriei evolutioniste socioculturale, care nu presupune inevitabilitatea ,,progresului". Ei cred ca forta motrice in schimbarea sociala este schimbarea tehnologiei, care duce la schimbari in productia economica, in organizarea sociala si in comportamentul social. Aceste schimbari nu sunt rezultatul unor legi fundamentale ale schimbarii sociale, dar ele pot fi gasite in actiunile concrete din contextul sociocultural al societatilor. De asemenea acesti sociologi au considerat schimbarea ,,multiliniara", producandu-se in sfere sociale diferite, in ritmuri si in directii diferite.

2. Teoriile ciclice

Unii teoreticieni ai schimbarii sociale pe scara larga au considerat-o ciclica.,,Spengler(1926), de pilda, sustinea ca, asemenea organismului uman, societatile se nasc, se dezvolta si apoi decad. Ciclul este inevitabil. Vigoarea dezvoltarii initiale scade in perioada de mijloc. Atunci, societatea

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Teorii ale Schimbarii Sociale.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
6/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 036 cuvinte
Nr caractere:
5 618 caractere
Marime:
10.18KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Sociologie
Tag-uri:
sociologi, societate, oameni
Predat:
la facultate
Materie:
Sociologie
Profesorului:
Iures Vasile
Sus!