Teoria Presiunii Sociale

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Scopul
2. Contextul social
3. Bazele “Strain Theory”
4. Conformitate versus conformism?
5. Devianță versus conformitate
6. Naşterea sociologiei devianţei
7. Sensurile devianței
8. Comportament deviant
9. Conceptul de marginalitate
10. Delicvență sau delincvență?
11. Grup delincvent
12. Conceptul de anomie
13. Emile Durkheim
14. Starea de anomie
15. Robert King Merton
16. Anomia generează delincvență
17. Tipologia devianței
18. Paradigma lui Merton
18.1. Conformarea
18.2. Inovarea
18.3. Ritualismul
18.4. Retragerea / Evaziunea
18.5. Rebeliunea / protest
19. Concluzii
20. Referințe bibliografice

Extras din referat:

1. Scopul

Acest referat, urmărește să descrie succint, conceptul de presiune socială,”strain theory”, a lui Robert King Merton, cu privire la devianța în societate.

“Strain Theory” face parte din abordările sociologice ale criminalității, și abordează relația dintre condițiile economice și devianța în societate.

2. Contextul social

J.J. Rousseau (1762), avea să definească omul, ca fiind anterior statului, pentru că bunul lui cel mai de preț este libertatea, cu care a fost înzestrat de la natură. Însă omul, își dă de bună voie libertățile sale naturale statului, și semnează un contract, în schimbul securității oferite de stat.

Această teorie contractualistă, stă la baza Statului modern și la baza revoluției franceze. Dându-și libertățile de bună voie, oamenii definesc în stat, ceea ce e legal și ilegal, prin raportare la imaginea comună pe care membrii unei societăți o au cu privire la ceea ce trebuie să fie comportamentul normal.

Această imagine, în statele democratice, este dată, de numărul majorității, prin vot.

Pe aceste idei contractualiste, Emile Durkheim (1893), avea să introducă termenul de anomie, adică de slăbire a normelor impuse de societate, atunci când individul nu îți poate atinge scopurile, ca bunăstare economică sau statut social. Cu alte cuvinte, el rupe contractul social, pentru că instituțiile statului nu mai oferă oamenilor șansa de a-și atinge idealurile. Trecând peste prescripțiile impuse de majoritate, individul devine delincvent.

Robert Merton va fi adeptul acestei teorii și va prelua termenul de anomie al lui Durkheim, pentru a se referi la faptul că, cultura dominantă stabilește scopurile spre care să tindă un individ, dar nu îi oferă și mijloacele necesare. Slăbind normele impuse de majoritate, mijloacele, de care se va servi minoritatea, vor fi declarate ilegale.

Iată dar că, din moment ce statutul social, dobândit prin naștere, a fost contestat, oricine poate să ajungă în vârful piramidei sociale, acolo unde succesul material și stima, sunt privite ca valori intrinseci, dobândite prin muncă, educație, înzestrări naturale, etc.

Statutul social, poate fi dobândit prin instituțiile statului, care acreditează prin legi, politici guvernamentale, justiție, educație, sistem sanitar, mijloacele prin care pot fi atinse obiectivele. Când aceste obiective nu pot fi atinse pe cale legală, se va ajunge la contestarea normelor prescrise de instituții și, implicit, la încălcarea legilor, deci la criminalitate.

Merton vrea să descopere cum anumite structuri sociale, exercită presiune asupra anumitor persoane, pentru atingerea acestor obiective.

3. Bazele “Strain Theory”

Având acest context, vom înțelege teoria lui Merton (1968), cu privire la “strain theory”, care privește criminalitatea, ca un efect produs de cultura dominantă, ce pune accent pe valorile materiale și pe dobândirea lor cu orice mijloc. “Visul American poate fi al oricui” .

Din acest punct de vedere, scopul scuză mijloacele. Așadar, este în natura umană, să caute fericirea și bunăstarea, indiferent de mijloace.

Așa cum observa Chris Hale , ”Teoria presiunii sociale este o teorie structurală ce se poziționează disjunctiv între scopurile prescrise de cultura dominantă și mijloacele legale de a le dobândi. La modul general, teoria ar sugera faptul că, în clasele de jos, criminalitatea este mult mai mare, din moment ce au aceleași obiective ca și cei din clasa de mijloc și clasa de sus, dar sunt lipsiți de mijloacele acestora în atingerea obiectivelor”.

Cu alte cuvinte, toți vrem să avem asigurare de sănătate, o casă cu piscină, eventual o mașina pentru fiecare membru din familie, și în plus, să ne mai permitem două vacante pe an în stațiuni exotice. Aceste dorințe nu sunt deloc absurde, dacă privim în ziare, în mass-media, la ceea ce definește succesul și fericirea în societatea noastră.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Teoria Presiunii Sociale.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
19 pagini
Imagini extrase:
19 imagini
Nr cuvinte:
5 619 cuvinte
Nr caractere:
32 900 caractere
Marime:
68.56KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Sociologie
Predat:
la facultate
Materie:
Sociologie
Profesorului:
Conf. univ. dr. Mircea Botescu
Sus!