Previzualizare referat:

Extras din referat:

Definirea conceptului de status

Conceptul de status desemneaza pozitia unui individ în societate, facând legatura între individual si social, între individ si societate. Statusurile apartin societatii iar indivizii adera la unele dintre ele, însusindu-si-le într-o anumita masura. Notiunea de status provine din termenul latinesc folosit pentru englezescul standing care înseamna pozitie si se refera, pur si simplu, la pozitia unei persoane în societate. Cuvântul are de asemenea un înteles mai tehnic si legal; el desemneaza drepturile si obligatiile ce deriva în urma ocuparii unei pozitii oarecare în societate.

Statusul reprezinta pozitia sociala, prin care i se confera anumite drepturi si obligatii persoanei ce o detine, în calitatea sa de cetatean în cadrul unei comunitati.

Trasaturile si caracteristicile în functie de care se poate determina statusul unei persoane în societate sunt multiple, relatia dintre ele putând fi de asemenea complexa. De exemplu, statusul unei persoane poate fi determinat simultan în functie de sexul, etnia si religia persoanei respective, de gradul ei de educatie sau în functie de venit. Când aceste aspecte diferite se întrepatrund într-un mod armonios, sociologii vorbesc despre existenta unei consistente sau cristalizari de status.

Sociologii fac doua distinctii în ceea ce priveste statusul. În primul rând distinctia dintre status prescris si status dobândit. Statusul prescris se refera la anumite atribute si caracteristici umane asupra carora o persoana are foarte putin sau nu are nici un fel de control, cum ar fi vârsta, sexul sau etnia. Statusul dobândit se refera la pozitia pe care o persoana o poate dobândi, de exemplu prin educatie.

A doua distinctie gasita în literatura de specialitate este cea dintre statusul obiectiv si statusul subiectiv, sau dintre „status ca autoperceptie si status ca pozitie sociala determinata extern sau din exterior.”

În concluzie, statusul este pozitia din cadrul unei structuri sociale, prin care o persoana, un individ este evaluat în functie de prestigiu si/sau reputatie, dupa diverse criterii, prescrise sau dobândite. Aceasta evaluare poate fi subiectiva sau obiectiva.

Grupuri de status

Grupurile de status sunt grupuri comune care au un acces privilegiat la resursele mai rare, mai ales atunci când aceste resurse atrag dupa sine un atribut cultural, moral sau simbolic.

Sociologul Frank Parkin este de parere ca grupurile sau comunitatile de status îsi au de obicei originea într-un proces de uzurpare sociala si/sau politica, ce presupune o lupta colectiva pentru marirea accesului la resurse si, în consecinta, pentru îmbunatatirea pozitiei colectivitatii în cadrul sistemului de onoruri, de stima. Germanul Max Weber a comparat clasele economice si comunitatile de status, având ca si criteriu solidaritatea si caracterul lor combativ – dârzenia si perseverenta în lupta. El spunea ca: „În comparatie cu clasele economice, grupurile de status se caracterizeaza prin faptul ca ele sunt colectivitati sociale de natura comunitara, ceea ce necesita reproducerea unui stil de viata caracteristic si transmiterea mostenirii culturale. Clasele economice sunt, din contra, doar niste agregate de indivizi tinuti laolalta de unele relatii de schimb sau alte tipuri de relatii economice. Grupurile de status sunt deci organizate comunitar, atât în scopul apararii, cât si pentru mentinerea drepturilor si privilegiilor sociale”.

Grupurile de status sunt mai integratoare, mai comunitare si au o constiinta politica mai ridicata decât clasele economice. Aceste grupuri de status pot fi identificate dupa stilul specific de viata.

Un grup de status este format asadar din mai multe persoane care se organizeaza având ca scop mentinerea sau extinderea unor privilegii sociale, printr-un proces de uzurpare care sa le mareasca beneficiile în raport cu grupul de status imediat superior. Existenta acestor grupuri de status implica si existenta unor conflicte sociale, care însa pot fi ascunse sau deghizate.

Observații:

UNIVERSITATEA BABES-BOLYAI CLUJ-NAPOCA

FACULTATEA DE STIINTE POLITICE, ADMINISTRATIVE SI ALE COMUNICARII

ADMINISTRATIE PUBLICA

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Statusul.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
2 366 cuvinte
Nr caractere:
12 323 caractere
Marime:
13.53KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Sociologie
Predat:
la facultate
Materie:
Sociologie
Profesorului:
Dan Chiribuca
Sus!