Starea societății civile în Republica Moldova

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

1.Definirea societatii civile
2.Conditiile constituirii societatii civile
3.Societatea civila in Republica Moldova
4.Importanta sectorului asociativ pentru democratie
5.Organizatiile neguvernamentale din Republica moldova
6.Rolul sindicatelor in dezvoltarea societatii civile
7.Cauzele ce determina patrunderea lenta a societatii civile in R.Moldova
8.Care este cea mai raspindita forma de colaborare in R.Moldova dintre societatea civila si stat
9.Concluzie
10.Bibliografie

Extras din referat:

Definirea societatii civile

În condiţiile tranziţiei democratice afirmarea societăţii civile marchează modul democratic de organizare a societăţii. Societatea civilă este un element im-portant al oricărui proces de democratizare, astfel democraţia rămîne fără re-alul său fundament. Democraţia are nevoie de societatea civilă deoarece ace-asta-i pune la dispoziţie nu numai cetăţeni activi, ci şi structuri de or¬ga¬ni¬zare a intereselor de grup, de clasă sau general cetăţeneşti, respectiv plura¬li¬s¬mul social şi politic, una din premisele şi formele instituţionale indispensabile a democraţiei contemporane. Prin structura şi formele sale organizaţionale societatea civilă este capabilă să asigure tranziţia treptată a societăţii la un nivel calitativ nou de formare a statului democratic.

Societatea civilă este ansamblul structurilor de interes avînd în prim plan cetăţeanul. Fiind un domeniu al realizării intereselor private, societatea civilă se formează preponderent de jos. Activitatea în structurile societăţii civile cre¬¬ează posibilitatea autodeterminării, autodezvoltării omului. Societatea ci¬vi¬lă se formează în acelaşi timp în domeniul privat, unde omul se afirmă ca o personalitate şi în domeniul public unde se formează calităţile sale civice în ac-tivitatea asociativă – organizaţii, mişcări, instituţii. În acest context de¬zvol¬tarea structurilor societăţii civile consta în dezvoltarea acestor două domenii.

Societatea civilă se formează în acea măsură în care toţi membrii socie¬tăţii sînt recunoscuţi în măsură egală ca cetăţeni liberi, care posedă drepturi şi li-bertăţi naturale şi inalienabile. Societatea civilă se formează nu numai din ac-tivitatea indivizilor, dar şi din interacţiunea grupurilor organizate, forma¬ţiu-nilor, instituţiilor, organelor administrării publice locale etc. Mecanismele de bază a autoreglării societăţii civile în care se manifestă principiul egalităţii sînt – libertatea politică şi democraţia (mecanismul politic), economia de piaţă liberă (mecanismul economic), aplanarea conflictelor din societate prin intermediul justiţiei independente (mecanismul juridic).

Societatea civilă ca entitate activă şi autonomă există doar în măsură în ca¬re dimensiunea sa obiectivă (prezenţa unui spaţiu al intereselor umane, par¬ti-culare şi private) se întregeşte cu cea subiectivă, adică cu conştiinţa organi¬ză¬rii diverselor structuri de interese, cu posibilitatea de acţiune în plan social-politic. Fundamentul funcţionării societăţii civile este nu pur şi simplu crea¬rea unui spaţiu unde se realizează interesele individuale a cetăţenilor, dar şi re¬¬alizarea unui înalt nivel de autoorganizare a societăţii.

Apariţia interesului faţă de problema constituirii societăţii civile este co¬n-diţionat, mai întîi de toate, de schimbările politice, economice şi sociale ce au loc în Republica Moldova. După părerea cercetătorului C.Marin în timp ce în ţările occidentale are loc redescoperirea societăţii civile, în cele est-euro¬pene, inclusiv, în Republica Moldova se impune abia descoperirea societăţii ci¬vile. Deosebirea semnalată este decisivă, marcînd, modalităţile particulare de conştiintizare şi de valorizare a societăţii civile. Diferenţa în cauză este de-terminată de trecutul totalitar, dar şi de itinerarul parcurs de ţările est euro¬pe-ne. Societatea civilă prin vocaţia sa de a promova supremaţia cetăţeanului se înscrie printre valorile democraţiei spre care tinde societatea mol¬do¬ve¬ne¬a¬s¬că.

Conditiile constituirii societatii civile

În general putem evidenţia următoarele condiţii a constituirii societăţii ci-vile:

O condiţie primordială a constituirii societăţii civile este dezvoltarea mu¬l-tilaterală a personalităţii, care este elementul de bază a societăţii civile. Nu¬mai o astfel de personalitate posedă o conştiinţă liberă, sentimentul propriei de¬-mnităţi, încrederea în sine. Demnitatea se manifestă în aceea că cetăţenii se respectă reciproc chiar în situaţia cînd ei au diferite opinii privind conţinutul problemelor comune, iar conflictele ce apar se aplanează tolerant faţă de opo-nent. Omul numai atunci se formează ca cetăţean activ, cînd este înzestrat cu ide¬aluri morale înalte, viziuni progresiste, independenţa individualităţii, res¬pe-ctînd drepturile şi libertăţile altor cetăţeni. Realizarea unei aşa stare este po¬si-bilă în cazul schimbărilor psihologice şi mentalităţii, statusului lor social-economic. Aceasta poate fi realizat cănd este respectată valoarea supremă a dez¬voltării personalităţii – libertatea. Anume într-un mediu liber omul îşi rea¬li-zează interesele şi îşi dezvoltă capacităţile

Bibliografie:

Concepţia pentru dezvoltarea sistemului de dialog social. // Monitorul Oficial al Republicii Moldova. 1999, Nr.50-52;

Marin C. Societatea civilă: între mit politic şi pledorie socială. – Chişinău, 2002;

Gorincioi R. Interacţiunea stat - societatea civilă în Republica Moldova şi în pra¬ctica occidentală. // Puterea, democraţia şi tranziţia în Moldova: între trecut şi pre¬zent. - Chişinău: 2004.

Situaţia sectorului neguvernamental în Republica Moldova. // Vocea civică, 2002, nr.3;

Studiu asupra dezvoltării organizaţiilor neguvernamentale în Republica Mol¬do-va. - Chişinău, 2002;

Observații:

Ministerul Educatiei si tineret

Universitatea Libera si Internationala din Moldova

Facutatea psihologie si asistenta sociala

Specialitatea asistenta sociala

prezentat scris-oral, anul 2014martie

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Starea Societatii Civile in Republica Moldova.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
16 pagini
Imagini extrase:
16 imagini
Nr cuvinte:
4 625 cuvinte
Nr caractere:
26 282 caractere
Marime:
34.39KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Sociologie
Predat:
la facultate
Materie:
Sociologie
Profesorului:
Cernenco Mihail
Sus!