Specificul comunicării în organizațiile mass-media

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Mass media reprezinta totalitatea mijloacelor moderne de comunicare în masă a informațiilor . Media cuprinde toate sursele/mediile de informație publice care ajung la un număr foarte mare de persoane, ca de exemplu televiziune, radio, internet, presă inclusiv aparițiile periodice ca ziare, reviste. Mediile au un important rol în societate, concretizat prin următoarele funcții :

• transmiterea informatiei,

• formarea, influențarea și manipularea opiniei publice,

• educație,

• divertisment ș.a.

Aceste functii sunt realizate prin comunicarea de masa. Comunicarea de masă este mijlocită, multidirecţională în care un sistem, care este emiţătorul, pentru a se adresa altui sistem, reprezentat de receptor, se foloseşte de diferite canale de difuzare. Receptorul primeşte, asimilează mesaje, dar feed-back-ul nu se mai produce în acelaşi circuit ca în cazul comunicării directe sau interpersonale .

"Comunicarea de masă este practica şi produsul care furnizează informaţii şi divertisment pentru timpul liber unei audienţe necunoscute, prin intermediul unor bunuri, care sunt produse pe scară industrială, în corporaţii, şi care presupun tehnologii înalte, sunt reglementate de către stat şi consumate în mod individual. Aceste bunuri ţin de presa scrisă, cinematograf şi de audiovizual" .

Mijloacele de comunicare în masă pot fi clasificate după următoarele criterii:

• modul de vehiculare a informației, de ex. mijloace scrise (ziarele, revistele), mijloacele audio-vizuale (radioul, televiziunea) ș.a;

• gradul de noutate și de complexitate, de ex. mijloace tradiționale (ziarele, radioul), mijloace moderne (televiziunea, internetul, complexe multimedia).

Pentru a putea fi caracterizată drept organizată, comunicarea organizaţională trebuie să prezinte următoarele caracteristici:

• să fie orientată spre finalitate (scop), adică să reflecte un plan de ansamblu şi obiectivele pe care şi le asumă organizaţia

• să fie multidirecţională, adică să se realizeze de sus în jos, pe orizontală, pe verticală etc.

• să fie instrumentală, adică să se sprijine pe o varietate de suporturi în funcţie de obiectiv

• să fie adaptată, adică să folosească sistemele de informare specifice fiecărui sector de activitate şi să concorde cu cultura organizaţională promovată

• să fie flexibilă, pentru a integra comunicarea informală şi pentru a crea structurile care o favorizează.

Drept urmare, comunicarea organizaţională nu este un proces spontan şi natural. Ea trebuie proiectată în aşa fel încât să permită:

coordonarea: proces ce are în vedere atingerea unui obiectiv prestabilit, necesar pentru realizarea scopului final al organizaţiei

armonizarea : activitate ce are drept scop definirea unui obiectiv comun

Exemple de organizatii de media: Asociatia Presei Sportive din Romania, Asociatia Editorilor On-line, Asociatia Tinerilor Ziaristi din Romania, Fundatia Start Media, Patronatul Presei din Romania – ROMEDIA, Uniunea Ziaristilor Profesionisti din Romania, Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie, Asociatia Consumatorilor de Media, Media Pro si Intact Media.

In continuare vom detalia trustul Intact Media, aratand ce reprezinta acesta, acre sunt principalele activitati si scopuri si reusite.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Specificul Comunicarii in Organizatiile Mass-Media.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
2 056 cuvinte
Nr caractere:
11 078 caractere
Marime:
26.50KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Sociologie
Predat:
la facultate
Materie:
Sociologie
Sus!