Previzualizare referat:

Extras din referat:

Spania este o tara situata in sud vestul Europei, membra a Uniunii Europene inca din anul 1986. In decursul istoriei romanii au transformat regiunea spaniola in provincie romana. Intre secolele XV- XVI, in timpul calatoriilor ce vizau descoperirile geografice, Spania a fost o mare putere europeana. In al doilea razboi mondial s-a declarat neutra , in anul 1931 s-a proclamat pentru a doua oara republica. Rebeliunea din 1936-1939 are drept consecinta instalarea generalului Francesco Franco (1892- 1975). El a proclamat Spania ca monarhie in anul 1947, dar nu a construit-o in acest fel. Dupa moartea lui Franco toate simbolurile ce aminteau de regimul sau dictatorial au fost indepartate, iar in 1975, printul Juan Carlos de Burbon a fost desemnat rege al Spaniei. Dintre orasele importante se remarca Madridul, capitala tarii, cat si Barcelona, Valencia, Sevilla sau Zaragoza.

In prezent, Spania este dezvoltata atat din punct de vedere economic, cat si industrial, avand un PIB de aproape 1400 miliarde dolari. Se remarca diferentierile regionale accentuate, printre acestea evidentiindu-se:

-regiunea mediteraneana cuprinde Catalonia, Valencia si Murcia, avand printre orasele mari, centrul polarizator Barcelona;

-regiunea nordica din care fac parte Tara Bascilor, Navarra, Cantabria, Asturia si Galicia, avand ca orase importante Santander, Gijon, San Sebastian, Bilbao;

-regiunea centrala, compusa din cele doua Castilii, Aragon si Andaluzia. Simbolul acestei regiuni este Madridul

-regiunea sudica inglobeaza Sevilla, Cordoba, Cadiz, Huelva

-Insulele Baleare si Canare ce au mai ales o functie turistica

Acest proiect vizeaza punerea in evidenta a criteriilor ce au determinat diferentierea regionala, compararea elementelor caracteristice fiecarei regiuni in parte, explicarea necesitatii de autonomie teritoriala, cat si perspectiva diviziunii politice.

CATALONIA

Este o zona autonoma din NE Spaniei, cu o suprafata de 31.950 km², reprezentand 6% din teritoriul tarii, cu o populatie de 6,3 milioane locuitori, fiind impartita in patru provincii: Barcelona, Girona, Lleida, Tarragona, cat si 38 de judete denumite “comarques”. Catalonia are capitala in Barcelona, avand statut de regiune istorica. A fost prima dintre regiunile Hispaniei ce a venit in contact cu romanii. In secolul VIII, dupa o scurta ocupatie maura, aici, Carol cel Mare a creat marca sa hispanica si apoi comutatul Barcelonei. In secolul XII, sub conducerea lui Ramon Berengarius (1131-1162) s-a unit cu Aragonul timp de patru secole; noul stat aragonez-catalan era o mare putere mediteraneana, cea mai mare din bazinul occidental, o mare putere economica si militara in Europa. Referendumul privind autonomia Cataloniei a fost efectuat in 18 iunie 2006(73,24% pentru DA si 20,57% pentru NU). Acesta a vut succes, iar noul statut a fost aprobat pe 9 august 2006.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Spania.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 088 cuvinte
Nr caractere:
6 587 caractere
Marime:
8.35KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Sociologie
Predat:
la facultate
Materie:
Sociologie
Sus!