Sociologie

Previzualizare referat:

Extras din referat:

I. Titlul proiectului:

„Copiii migrației – proiect pentru reducerea efectelor migrației părinților asupra copiilor rămași acasă”

II. Rezumatul proiectului

În contextul instabilităţii economice existente în România şi a numărului semnificativ de persoane care migrează spre alte ţări, prezentul proiect urmăreşte să vină în întâmpinarea problemelor cu care se confruntă elevii cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate.

Principalele obiective propuse în proiect sunt: a) Creșterea nivelului de interes a autorităților cu atribuții în protecția copilului, prin informare și dezvoltarea de parteneriate; b) Desfășurarea unei campanii de informare și conștientizare a fenomenului migrației la nivelul școlilor și a comunității din municipiul Sibiu; c) Îmbunătățirea situației școlare prin acordarea de sprijin educațional; d) Consiliere psihologică și socială a copiilor în vederea creșterii stimei de sine și a gradului de implicare socială, pentru a reduce/elimina tendința de angajare în comportamente indezirabile; şi e) Îmbunătățirea relației dintre copil și tutorele legal în a cărei grijă a rămas, ca și premisă pentru o mai bună dezvoltare a copilului.

Organizaţiile care vor asigura implementarea proiectului sunt, în primul rând, solicitantul Fundaţia „Un Copil, o speranţă”, precum şi alte ONG-uri care acţionează în domeniul protecţiei copilului şi instituţii de învăţământ.

Din activităţile care urmează să se desfăşoare odată cu implementarea proiectului menţionăm cele mai importante: informare în şcoli şi la nivelul comunităţii; realizarea de parteneriate; recrutare şi instruire de voluntari; recrutarea personalului şi achiziţionarea mobilierului; ajutor la efectuarea temelor şi la învăţat; evaluare şi consiliere psihologică şi socială şamd.

De asemenea, menţionăm că proiectul se încadrează într-un buget de 64433,2 euro.

III. Contextul problemei

Cauze:

- Sărăcia sau insuficiența veniturilor (850 lei este venitul minim garantat)

- Lipsa oportunităților unui loc de muncă

- Creșterea veniturilor

Problemă: Efectele migrației părinților asupra copiiilor

Efecte:

- Deteriorare a relației părinte – copil;

- Probleme de învățare, absenteism, chiar și abandon școlar datorită lipsei unei supravegheri directe din partea părinților (implicit a depășirii capacității intelectuale de a-l ajuta pe copil sau a lipsei de interes din partea îngrijitorului pentru situația școlară a acestuia);

- Copilul nu beneficiază de un mediu adecvat pentru o dezvoltare psihoemoțională normală. Lipsa unei relații constante cu părintele/părinții plecați în străinătate are efecte asupra personalității copilului, ducând la izolare, nostalgie, stimă de sine scăzută, depresie șamd);

- Lipsa de interes și de timp pentru activitățile sociale și de petrecere a timpului liber ca urmare a unei redistribuiri incorecte a rolurilor sau a supraîncărcării cu sarcini;

- Probleme de comunicare și de relaționare între copil și îngrijitor (în special între copii și bunici din cauza diferenței date de sistemul de valori al fiecăruia);

- Tendința de a se angaja în comportamente deviante cum ar fi fumatul, consumul de alcool, droguri șamd.

Proiectul se desfășoară în municipiul Sibiu, reședință de județ și cel mai mare municipiu al județului Sibiu. Conform recensământului din 2011, municipiul Sibiu are 147.245 de locuitori. Regiunea de interes UE în care se află este Regiunea Centru.

Comunitatea locală este alcătuită din grupuri etnice diverse. Marea majoritate a populației este reprezentată de români (95%) care conviețuiesc cu germani (1,6), unguri (2%), 1,4% de alte naționalități, cu toții contribuind prin influențe culturale specifice la viața orașului.

Aceeași diversitate caracterizează și viața religioasă. Alături de ortodocși (91%), la Sibiu își practică liber credința reformați (1%), romano-catolici (2%), greco-catolici (1,5%) și evanghelici-lutherani (1%).

Structura socială a orașului este bazată pe o experiența de viața istorică și multiculturală, diversitatea locuitorilor săi, aparținand diferitelor grupuri etnice, generații și stiluri de viață.

În ceea ce privește mass-media la nivelul Sibiului putem spune că presa este reprezentată în toate componentele sale: ziare (Tribuna Sibiu, Sibiu 100% etc), posturi TV și posturi de radio.

Mai departe ne vom referi la educație. În Sibiu se găsesc o serie de universități, instituții de nivel superior, având un număr de 28.000 studenți, cele mai importante fiind: Academia Forțelor Terestre "Nicolae Bălcescu" Sibiu, Universitatea "Lucian Blaga" Sibiu, Universitatea Alma Mater Sibiu și Universitatea Româno-Germană Sibiu.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Sociologie.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
19 pagini
Imagini extrase:
19 imagini
Nr cuvinte:
5 252 cuvinte
Nr caractere:
29 862 caractere
Marime:
72.61KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Sociologie
Predat:
la facultate
Materie:
Sociologie
Sus!