Sociologie

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Azi, angajatii americani petrec la serviciu, in medie, cu 164 de ore pe an mai mult decat in urma cu 20 de ani. De asemenea, angajatii isi iau concediu mai putin decit inainte. Poate mai semnificativ, procentul mamelor care muncesc cu norma intreaga acrescut extrem de mult de la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial incoace. Mai mult, (...) grupul de femei in care a crescut cel mai radical participarea in campul muncii sunt femeile casatorite cu copii mici. Privite impreuna, aceste date arata ca parintii de azi au mai putin timp la dispozitie pentru copiii lor decat in urma cu cateva decenii". (Giddens, Duneier, Applebaum, 2005)

Familia este grupul cel mai important dintre toate grupurile sociale deoarece ea influienteaza si modeleaza persoana umana.Unii merg chiar mai departe si sustin ca actiunea ei asupra persoanei e atat de mare ,incat ea egaleaza actiunea celorlalte grupuri sociale.Aceasta este cu deosebire cazul cercetarilor care vin dinspre psihanaliza,psihologia sociala si sociologie sustinand ca familia este :adevaratul laborator de formare a persoanei.Transformarea individului in persoana adica in ;individ cu status social" este intai de toate opera familiei.Sunt doua cauze care explica aceasta influeta a fam.asupra persoanei;una este legata de faptul ca actiunea fam.se exercita mai de timpuriu iar a doua de acela ca multa vreme fam. e calea prin care se canalizeaza oricare alta actiune de socializare ,ea fiind identica cu intreaga lume sociala a copilului.

Una dintre caracteristicile fundamentale ale curbelor de invatare este ca toate urca f.repede la inceput si apoi tot mai incet mai tarziu,avand deci o accelerare negativa.Aceasta inseamna ca eficacitatea actiunii mediului e f.mare in primii ani,mica mai tarziu si f.mica dupa 25-30 ani cand totul devine fix si imuabil;deci fam. Ii revine astfel privilegiul de a-si exercita influeta de la inceput.

Acest privilegiu este dublat de un al doilea;actiunea fam. nu e numai cea mai timpurie dar multa vreme e si singura avand pe deplin monopolul fiind singurul factor de socializare a copilului din perioada prescolara

Un recent sondaj de opinie arata ca tinerii americani considera relatiile interumane, in special cele din familie, ca principala sursa de fericire, informeaza ABC News, citata de Novopress Romania. Sondajul, efectuat de Knowledge Networks Inc. pentru Associated Press si MTV, a cuprins 1.280 de persoane cu varste cuprinse intre 13 si 24 de ani. Participantii au fost intrebati ce anume aduce fericirea, iar cel mai des intalnit raspuns (20%) a fost ,,timpul petrecut cu familia".

Ocuparea femeilor in activitati extrafamiliale poate conduce la supraincarcarea lor cu munca: pe finga activitatea profesionala ele trebuie sa realizeze o buna parte din activitatile ce le exercitau in mod traditional. Dobindirea independentei economice poate conduce la confllote de roluri in cadrul O situatie extrema o prezinta in care urmarirea unor cariere profesionale

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Sociologie.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 431 cuvinte
Nr caractere:
7 215 caractere
Marime:
15.63KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Sociologie
Tag-uri:
activitati, independenta economica
Predat:
la facultate
Materie:
Sociologie
Sus!