Scrieri Sociologice Eminesciene

Extras din referat:

Această prezentare are ca obiectiv scoaterea în evidenţă a contribuţiei marelui poet Mihai Eminescu în Sociologia românească. Pe lângă faptul că este unul dintre cei mai mari poeţi, Mihai Eminescu este un creator fecund şi în sociologie.

Contribuţia pe care o are acesta în sociología româneasca se răsfrânge prin mariile scrieri sociologice pe care acesta le are de-a lungul timpului. Eminescu defineşte numeroşi termeni cu caracter social şi sociologic, elaborează teze, teorii şi principii metodologice, realizează diagnoze asupra unor aspecte ale vieţii sociale, avansează prognoze sociale şi sugerează soluţii, publică sinteze, articole şi studii, iniţiază campanii de presă în care sunt tratate teme de interes general.

Mihai Eminescu este unul dintre reprezentanţii de seamă ai orietării naţionaliste în Sociologie. Contribuţiile sale sociologice sunt diseminate prin diverse scrieri cum ar fi :

 Teoriile despre stat 

 Abecedarul economic 

 Teoria selectiei negative 

 Teoria paturii superpuse 

 Teoria socială a compensaţiei 

Teoria formelor fără fond 

În viziunea lui Eminescu societatea este ca un spaţiu al luptelor pentru existenţă şi supremaţie între indivizi, în timp ce statul este considerat ca fiind acea punte de stabilitate socială. În opinia lui Eminescu societatea şi statul sunt două elemente diferite. Acesta asociază societatea cu mişcarea, schimbarea permanentă, iar statului, continuitatea şi stabilitatea. stabilitatea politică.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Scrieri Sociologice Eminesciene.ppt
Alte informații:
Tipuri fișiere:
ppt
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
18 pagini
Marime:
172.55KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Sociologie
Predat:
la facultate
Materie:
Sociologie
Sus!