Românii la Contactul dintre Culturi

Previzualizare referat:

Extras din referat:

La începutul anului 2007, la Editura România pur şi simplu, din Bucureşti a apărut volumul Românii la contactul dintre culturi- relaţii interetnice, de Maria Cobianu-Băcanu. Ne aflăm în faţa unei lucrări, pe cât de voluminoase (475 de pagini), pe atât de valoroase, reprezentând practic un corolar, o încununare, a unei prodigioase cariere de cercetător a distinsei doamne Maria Cobianu-Băcanu, din Bucureşti.

Autoarea este cunoscută în mediile ştiinţifice prin cele 10 volume şi peste 250 de studii şi articole apărute în revistele de specialitate şi alte publicaţii pe teme de sociologie rurală, sociologia culturii şi a educaţiei, antopologie culturală, axiologie, relaţii interetnice şi contactul dintre culturi. Un loc aparte în cadrul îndelungatei şi prolificei sale activităţi ştiinţifice îl ocupă cercetările sociologice referitoare la relaţiile interetnice din judeţele Harghita şi Covasna, finalizate în volumele SOS Românii din Covasna şi Harghita (1998), Drama maghiarizării românilor din Covasna şi Harghita (2000), cât şi în numeroase alte studii şi articole pe această temă, apărute în publicaţiile de specialitate.

Volumul Românii la contactul dintre culturi – relaţii interetnice , abordează o temă de mare actualitate, în condiţiile actuale ale creşterii exponenţiale a contactului dintre diferite culturi; epoca noastră este prin excelenţă o epocă a contactelor dintre culturi, impulsionate de amplele procese de integrare europeană şi de globalizare

Ideea contactului dintre culturi, aşa după cum afirmă autoarea, s-a constituit ca o temă de studiu ca rezultat al unor frământări şi căutări ştiinţifice personale, al nevoii de a da răspuns problemelor ridicate de cercetarea nemijlocită a comunităţilor şi grupurilor umane cu populaţie etnic mixtă. În acest sens, lucrarea este o încercare de punere în evidenţă, din perspectivă antropologică şi sociologică, a evoluţiei şi dezvoltării conceptului de contact dintre culturi, aşa cum apare el în literatura de specialitate. contactul dintre culturi poate fi conceput: 1. ca un contact între ţări, state; 2. contact între naţiuni, comunităţi etnice; 3. contact între grupuri de indivizi cu moduri specifice de viaţă, mentalităţi şi tradiţii proprii: 4. contact între indivizi

După parcurgerea în primul capitol a studiilor de antropologie în care s-au dezbătut până la detalii semnificaţiile termenilor de aculturaţie şi contact între culturi din perspectivă americană, engleză şi franceză, s-a încercat apoi, o articulare organică a acestora cu cele de sociologi.

Cercetarea s-a impus din perspectivă teoretic-ştiinţifică şi practic-managerială. Dezvăluirea, pe baza investigării literaturii problemei, a documentelor istorice, a opiniilor subiecţilor, a trăsăturilor, conduitelor şi relaţiilor interetnice specifice fiecărei minorităţi naţionale cu membrii societăţii româneşti în ansamblu, este un câştig teoretic deosebit de valoros pentru dezvoltarea cunoaşterii ştiinţifice, ca şi în disputele politice, adesea partizane, despre convieţuirea interetnică.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Romanii la Contactul dintre Culturi.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 531 cuvinte
Nr caractere:
8 356 caractere
Marime:
7.78KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Sociologie
Predat:
la facultate
Materie:
Sociologie
Sus!