Rasism Xenofobie Interculturalitate

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Rasismul este o conceptie social-politica antistiintifica si reactionara care sustine ideea nefondata a inegalitatii biologice si intelectuale a raselor, precum si caracterul determinant, in istorie, al particularitatilor rasiale ale oamenilor, al luptei dintre rase [fr. Racisme, rus. rasizm] In anumite experiente istorice, rasismul se manifesta slab, limitat, secundar si uneori este mai corect sa vorbim de xenofobie sau tensiuni interculturale decit de rasism propriu-zis. In altele, din contra, el matura totul in calea sa, structureaza viata politica si sociala, insufleteste schimbarile, cuceririle, razboiul. De aceea, nu este inutil, pentru inceput, sa schitam un tablou de ansamblu, fara nici o pretentie conceptuala, dar in interiorul caruia vom putea recunoaste diferite niveluri ale fenomenului, diverse modalitati de integrare, de prezenta si intensitate a formelor sale elementare pentru ca, pornind de aici, sa reperam principalele axe in jurul carora vom elabora o reprezentare analitica a fenomenului.

a) la un prim nivel, este mai corect sa vorbim despre infrarasism decit despre rasism constituit. In acest caz, fenomenul este in acelasi timp minor si aparent dezarticulat. Se remarca prezenta doctrinelor, propagarea prejudecatilor si a opiniilor, adeseori mai degraba xenofobe decit cu adevarat rasiste, sau legate mai mult de identitati comunitare decit rasiste. Violenta poate sa apara, difuza, foarte localizata; segregarea se poate contura atit in forma sociala, cit si rasiala, de exemplu in jurul unor enclave, in care mizeria si somajul rivalizeaza cu marginalizarea grupurilor etnice; discriminarea se intilneste ici si colo, in citeva institutii, unde e considerata totusi o problema minora, jenanta, sau e stigmatizata cu repeziciune. In aceasta faza, nu este foarte clar stabilita comunicarea infrarasismului de la o forma la alta; fiecare din aceste forme pare sa apartina unei logici autonome; de exemplu, nu pot fi percepute cu claritate legaturile dintre activitatea unor ideologi relativ marginali si emergenta unor acte de violenta izolate, promovate de indivizi sau de mici grupuri aparute in urma unor circumstante mai mult sau mai putin fortuite si cu idei extrem de putin elaborate.

b) La un al doilea nivel, rasismul ramine tot fragmentat, dar este deja mult mai precis sau mai manifest. El apare ca atare, exprimat cu claritate, masurabil de pilda in sondajele de opinie. Doctrina este mai raspindita, ea inspira publicatii numeroase, anumite cercuri, grupuri de influenta. Violenta mai frecventa, suficient de repetitiva ca sa nu fie privita ca fenomen secundar, actiune a unor dezechilibrati, efect al unei situatii in mare masura intimplatoare, al unei conjuncturi foarte speciale. Segregarea sau discriminarea sint si ele marcate, perceptibile in diferite domenii ale vietii sociale sau inscrise vizibil in spatiu. Ansamblul este coerent, dar pare inca fragmentat, ca si cum un acelasi imbold ar traversa societatea, fara a gasi insa ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Rasism Xenofobie Interculturalitate
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
19 pagini
Imagini extrase:
19 imagini
Nr cuvinte:
10 196 cuvinte
Nr caractere:
60 335 caractere
Marime:
39.78KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Sociologie
Tag-uri:
rasism, conceptii, etnii
Predat:
la facultate
Materie:
Sociologie
Sus!