Psihologia Mulțimilor

Previzualizare referat:

Extras din referat:

“Civilizatiile au fost create si îndrumate de catre o mica aristocratie intelectuala, niciodata de catre mase. Acestea din urma nu au forta decat pentru a distruge, iar dominatia lor reprezinta întotdeauna dezordine ”. Acesta este mottoul cartii intitulate “Psihologia multimilor”, scrisa de medicul si sociologul francez GUSTAVE LE BON (1841-1931), în anul 1985. Printre lucrarile sale, mai putem aminti: “Legile psihologice ale evolutiei popoarelor”, “Psihologia socialismului”, “Psihologia educatiei”, “Psihologia politica”, “Rolul evreilor în civilizatie” . Însa cartea care l-a facut celebru în ceea ce priveste psihologia sociala este “Psihologia multimilor”. Riguros structurata si usor de parcurs, aceasta carte aduce o serie de idei inovatoare în ceea ce priveste notiunea de multime si elemente de psihologia multimilor. De asemenea, prin aceasta lucrare, Gustave Le Bon pune bazele comportamentului colectiv prin relatia de cauzalitate stimul-contagiune.

În CARTEA ÎNTAI, CAPITOLUL I, intitulat “CARACTERISTICILE GENERALE ALE MASELOR – LEGEA PSIHOLOGICA A UNITATII LOR MENTALE”, Gustave Le Bon defineste masele de oameni drept multime de oameni ce poseda caracteristici noi, foarte diferite de cele ale fiecarui individ ce intra în componenta ei. Personalitatea constienta dispare, sentimentele si ideile tuturor sunt orientate în aceeasi directie. Apare spiritul colectiv (care este tranzitoriu) cu particularitati foarte precise. Multimea formeaza un singur corp si este supusa legii unitatii mintale a maselor. Simplul fapt ca o mie de oameni se afla în acelasi loc la un moment dat nu înseamna ca ei formeaza o multime. Acea mie de oameni formeaza o multime abia cand se afla sub influenta unor emotii si sentimente comune. Multimile psihologice au 2 caracteristici determinabile si particulare. Putem clasifica masele în: mase eterogene si mase omogene. Spiritul maselor difera în functie de: rasa, compozitie, natura si intensitatea stimulilor primiti. Principala trasatura a unei multimi psihologice este aceea ca oamenii dobandesc un fel de suflet colectiv. Cauzele care determina aparitia caracterului deosebit al maselor sunt:

1. în multime, individul dobândeste, datorita numarului, sentimentul unei forte invincibile , permitându-i sa cedeze instictelor.

2. multimea este anonima deci sentimentul responsabilitatii dispare.

3. tot ceea ce se întampla este contagios, iar individul îsi sacrifica foarte usor interesul personal în favoarea celui colectiv.

- ceea ce face individul în multime poate fi opus credintelor lui dar datorita puterii de sugestie, individul face aceste lucruri pentru ca nu este constient de actele sale. De asemenea, multimea infereaza din punct de verere intelectual individul izolat.

În CAPITOLUL 2, “SENTIMENTELE SI ETICA MASELOR”, ne sunt prezentate

particularitatile unei multimi: implusiviatea, mobilitatea, irascibilitatea (influentate întotdeauna de caracteristicile fundamentale ale fiecarui popor), capacitatea foarte mare de sugestionare, credulitatea excesiva, aproape inconstienta, incapacitatea de ratiune, exagerarea si simplismul sentimentelor, intoleranta, autoritarismul, conservatorismul. În ceea ce priveste etica maselor, aici problema este discutabila pentru ca termenul “etica” este ambiguu. Daca prin etica întelegem respectarea unor conventii sociale, înfranarea impulsurilor egoiste etc atunci este clar ca masele nu poseda asa ceva. În schimb, daca prin “etica” întelegem devotement, abnegatie, sacrificiu de sine, dorinta de dreptate etc este evident faptul ca masele sunt foarte morale. Cu toate acestea, psihologii sustin faptul ca masele au un nivel moral foarte jos.

Observații:

Referat anul II Sociologie

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Psihologia Multimilor.DOC
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
2 209 cuvinte
Nr caractere:
11 937 caractere
Marime:
11.76KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Sociologie
Predat:
la facultate
Materie:
Sociologie
Sus!