Politica europeană

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Politica de protectie a consumatorilor se gaseste din ce in ce mai mult in centrul principalelor provocari cu care se confrunta cetatenii si economia Uniunii Europene .

Complexitatea pietelor creste rolul consumatorilor. Datorita acestui lucru, consumatorii au acum puteri mai mari in ceea ce priveste administrarea propriilor afaceri. In timp de multi dintre ei pot obtine avantaje, cei mai vulnerabili sunt mai slab dotati iar cresterea nivelului de consum al copiilor si imbatranirea populatiei duc la cresterea numarului de clienti mai vulnerabili.

Pe de alta parte, produsele si serviciile vor fi din ce mai mult interconectate iar revolutia tehnologica adusa de internet si digitalizare va lua amploare si mai mult, accelerand globalizarea si cresterea consumului de produse importate in UE. Comerciantii vor vinde din ce in ce mai mult consumatorilor din UE, produse provenite de oriunde din lume, gratie comertului electronic. Astfel, siguranta si protectia consumatorului este tot mai greu de asigurat iar nevoia de a se asigura o supraveghere eficienta a pietei va pune dificultati organismelor de certificare.

9

II. Rolul Politicii UE de protectie a consumatorilor

Politica UE de protectie a consumatorilor este esentiala pentru ca statele membre sa faca schimbarilor pietei UE si nu numai.

Aceasta politica abordeaza probleme pe care persoanele particulare nu au mijloacele sa le rezolve singure. Ea garanteaza securitatea produselor si serviciilor, precum si corectitudinea si transparenta pietelor, astfel incat consumatorii sa poata alege in cunostinta de cauza, iar comerciantii necinstiti sa fie exclusi.

Rolul UE in gestionarea schimbarilor pietei va continua sa creasca, iar politica de protectie a consumatorilor este de asemenea esentiala pentru o functionare mai buna a pietei interne, mai ales in contextul extinderii pietei in 2004 si 2007, ce a adus cu sine noi provocari specifice.

Dezvoltarea pietelor deschise si adoptarea normelor de protectie a consumatorilor fiind relativ recente in aceste state membre, drepturile si obligatiile prevazute de politica UE de protectie a consumatorilor sunt mai putin valorificate si respectate in comportamentul consumatorilor, al agentiilor de control si al intreprinderilor.

,,Efectul integrarii" nu inseamna ca toti sau aproape toti consumatorii trebuie sa-si faca cumparaturile peste hotare. Experienta Comisiei privind inlaturarea obstacolelor pentru vanzarile transfrontaliere de vehicule noi arata ca este suficient ca achizitiile transfrontaliere sa fie o alternativa credibila pentru ca pe pietele nationale concurenta sa fie mai acerba.

Astfel la nivel UE, s-au luat deja masuri impotriva celor mai importante probleme prin Directiva privind practicile comerciale neloiale, regulamentul privind cooperarea in domeniul protectiei consumatorilor si reteaua de centre europene ale consumatorilor .

De asemenea, moneda euro a fost foarte utila pentru consumatori ajutandu-i pe acestia sa compare preturile intre tari.

Cu toate acestea, se considera ca mai raman obstacole semnificative, mai ales in domeniul contractelor si cailor de recurs ale consumatorilor.

III. Obiective

Se preconizeaza ca in perioada 2007-2013, politica de protectie a consumatorilor va putea sprijini foarte mult UE sa faca fata dublei provocari reprezentate de cresterea populatiei, pe de o parte si necesitatea reinnoirii legaturilor cu cetatenii, pe de alta parte.

Comisia UE va avea trei obiective majore in aceasta perioada:

1. Sa dea mai multa putere consumatorilor din UE. Consumatorii detinand controlul, pot obtine avantaje, iar concurenta poate creste in mod semnificativ. Consumatorii responsabilizati au nevoie de alegeri veritabile, de informatii exacte, de o piata transparenta si de incredere bazata pe o protectie eficienta si drepturi solide;

2. Sa creasca bunastarea consumatorilor din UE din punct de vedere al preturilor, alegerilor, calitatii, diversitatii, accesibilitatii si securitatii. Bunastarea consumatorilor este un pilon central al pietelor performante.

3. Sa protejeze consumatorii in mod eficient impotriva riscurilor si a amenintarilor pe care acestia nu le pot preveni ca persoane particulare. Un nivel ridicat de protectie impotriva acestor amenintari este esential.rederea consumatorilor.

Astfel, obiectivul Comisiei este de a realiza pana in 2013 o piata interna mai integrata si mai eficienta. Consumatorii vor beneficia in mod egal de un nivel ridicat de incredere in produse, agenti comerciali, tehnologii si metode de vanzare pe pietele de pe teritoriul UE, bazat in mod egal pe un nivel ridicat de protectie. Pietele consumatorilor vor fi competitive, deschise, transparente si echitabile. Produsele si serviciile vor fi sigure. Consumatorii vor avea acces la servicii esentiale la preturi rezonabile. In acelasi timp, agentii comerciali, in mod special IMM-urile, vor putea sa comercializeze si sa vanda pur si simplu produse consumatorilor pe intreg teritoriul UE.

1 In vederea realizarii acestor trei obiective, Comisia isi propune:

Bibliografie:

- Curs Protectia consumatorului in UE, conferentiar universitar Costel Stanciu si conferentiar universitar Anca Purcarea;

- Strategia UE pentru politica de protectie a consumatorilor 2007-2013 a Comisiei Europene;

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Politica europeana.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 322 cuvinte
Nr caractere:
6 937 caractere
Marime:
14.79KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Sociologie
Tag-uri:
europa, comisie
Predat:
la facultate
Materie:
Sociologie
Sus!