Persoane cu Dizabilități

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Anul acesta, pe data de 3 decembrie, am putut participa la Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi. În sala Centrului Cultural „Reduta” a fost organizată cea de-a VI-a ediţie a sărbătorii sub genericul Dizabilitatea dincolo de aparenţe. Pe scenă au urcat numeroși artişti speciali, în marea lor majoritate copii şi tineri, care fac parte chiar din această categorie sărbătorită. Primăria, prin Direcţia de Servicii Sociale, şi Consiliul Judeţean Braşov, prin Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Copilului (DGASPC), dar şi fundaţii care vin în sprijinul persoanelor cu dizabilităţi au organizat spectacolul, iar artiştii amatori, cu suflet mare, au jucat o piesă de teatru, au cântat şi dansuri într-un mod care m-a impresionat. De asemenea, în holul instituţiei a fost organizată o expoziţie cu obiecte confecţionate tot de către persoanele cu dizabilităţi. Am ales să cumpăr o lumânare, foarte frumoasă pe care să o păstrez ca amintire, dar și ca apreciere pentru îndemânarea lor extraordinară, care mie îmi lipsește cu desăvârșire. Este incredibil ce pot face cu mâna lor. Piesa de teatru, însă, m-a impresionat cel mai tare. Nu doar prin interpretarea lor, dar și prin faptul că au memorat atâta text și au știut exact când și cum să-l spună. Programul a fost destul de lung, dar n-a fost deloc plictisitor. Sper să pot merge și anul viitor.

Am avut ocazia semestrul acesta să merg la sediul Asociației pentru persoane du dizabilităţi fizice „Sf. Haralambie" din Brașov, care au cum un sediu frumos în aceiași mare clădire în care în care funcționează și Direcția de Servicii Sociale Brașov. Aici l-am cunoscut pe Nicu (cu care am devenit și prieten pe facebook), care m-a introdus rapid și cu mult umor, într-una dintre activitățile desfășurate de unitatea protejată Atelier „Amicii” care funcționează în cadrul acestei asociații. Și cum știam că nu sunt prea îndemânatica, lucru de care s-a convins și Nicu aproape instantaneu, am încercat să aflu cât mai multe informații despre înființarea, activitatea și beneficiarii acestei fundații. Nicu mi-a oferit cu deschidere multe detalii interesante, iar eu mi-am dat toată silința să nu stric prea multe resurse pe care ei le folosesc la atelier pentru a crea impresionante „bijuterii” marca „hand made”. Așa am aflat că această asociație este o asociaţie fondată şi condusă de persoane cu dizabilităţi fizice, care luptă pentru o viaţă mai bună pentru persoanele cu dizabilităţi fizice și că pentru fiecare dintre ei este extrem de importantă realizarea egalităţii de şanse şi a unei vieţi demne prin reintegrarea socio-profesională a persoanele cu dizabilităţi fizice. Mi-a și arătat o sumedenie de premii pe care le-au obținut prin munca lor în domenii în care nu credeam că persoanele cu dizabilități sunt atât de valoroase. Activităţile actuale ale asociaţiei sunt orientate spre îmbunătăţirea imaginii persoanei cu dizabilităţi, implicarea a cât mai multe persoane cu dizabilităţi în activităţi sportiv-recreative care au drept scop scoaterea persoanei cu dizabilităţi din limitele impuse de mediu şi de societate sau auto-impuse şi deschidere de noi oportunităţi care să ajute aceste persoane să găsească şi să acţioneze singure să înlăture o parte cât mai mare din dependenţe. Prin urmare beneficiarii au parte de consiliere psihologică, socio-educativă, socio-profesională, medicală, religioasă şi juridică. Beneficiarii sunt preponderent tineri, cu diferite dizabilităţi fizice confruntaţi cu izolarea informaţională, fizică şi emoţională, generată de imposibilitatea deplasării şi integrării în societate, cauzată de barierele de mediu şi de stereotipurile si prejudecăţile societăţii civile.

Persoane cu dizabilitati, indiferent de vârstă, încadrate într-un grad de handicap, se confruntată cu izolarea informaţională, fizică şi emoţională, generată de imposibilitatea deplasării şi integrării în societate, cauzată de barierele de mediu, de stereotipurile și prejudecăţile societăţii civile. Privindu-le diplomele și trofeele, dar și entuziasmul lui Nicu atunci când vorbea despre realizările lor, am căpătat certitudinea că printre noi și față de noi (studenții prezenți – desigur în număr mic), ei sunt învingători. Noi poate am obținut sau sperăm să obținem o diplomă, dar nu avem entuziasm și poate nu-l vom obține în așa măsură niciodată. Ei sunt învingători în lupta cu viața, cu lumea, cu mentalitatea, cu preconcepția societății legată de abilitatea și de calitatea noastră, sunt oamenii care au reușit ceea ce alții nici în cele mai îndrăznețe vise nu îndrăznesc. Au participat la show-ul de televiziune „România dansează”, au fost în turneu în Franța, etc.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Persoane cu Dizabilitati.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
2 452 cuvinte
Nr caractere:
10 829 caractere
Marime:
95.78KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Sociologie
Predat:
la facultate
Materie:
Sociologie
Sus!