Migrația tinerilor basarabeni către România

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Migraţia forţei de muncă si a tinerilor din Moldova a crescut brusc pe parcursul ultimelor două decenii. Numeroase studii ale fenomenului migraţiei au demonstrat impactul semnificativ pe care această deplasare a forţei de muncă o are asupra situaţiei economice şi sociale din ţară. În pofida importanţei sporite acordate relaţiei dintre migraţie şi dezvoltare, politicile naţionale de migraţie deseori nu au reuşit să obţină beneficiile maxime, pentru că ele nu au integrat în mod adecvat politicile de migraţie în strategiile lor generale de dezvoltare.

Acest referat examinează rolul migranţilor drept un segment deosebit al pieţii şi drept o resursă pentru dezvoltare. Atit R. Moldova cit si Romania încă mai demonstrează deficienţe în domeniul unui cadru cuprinzător de politici pentru migraţie, care necesită o politică naţională explicită, un cadru de reglementare, o structură instituţională organizată şi un mecanism efectiv de coordonare a politicilor de migraţie.

Una din problemele sociale asociate cu migraţia în masă din aceste teritorii este fenomenul exodului intelectual, care ar putea fi abordată prin acordarea oportunităţilor de angajare şi a condiţiilor de trai pentru lucrătorii calificaţi în ţara lor de baştină.

Acest referat este structurat pe 3 capitole: “Emigratia- sens general”;”Migraţia in R. Moldova” si” România uşă deschisa pentru studenţii basarabeni”.

In primul capitol am descris aspectele generale de aceste proces complez de emigrare, cu date generale de migrari de pe glob.

In al doilea capitol am descris situatia emigrantilor din R Moldova, de cind au inceput sa plece, de ce pleaca, unde pleaca, si daca se mai intorc. Precum si un studiu care arata ca emigrarea cauzeaza declinul demografic. Tot aici am descris situatia tinerilor, in special ai celor ce pleaca la studii peste hotare, despre motivarea lor, precum si problema cu etniile care impiedica o dezvoltare a tarii si stopeaza comunicarea limbii romine.

Al treilea capitol care este si cel mai vast descriu oportunitatea de care beneficiaza studentii si liceenii basarabeni si anume de asi face studiile in Romania. Am descris oportunitatile, bursa pe care o primesc precum si profilul de student basarabean in Romania.

Tema acestui referat este una actuala atit pentru studentii din prezent cit si pentru cei care vor aplica anii viitori pentru un loc bugetar in Romania, trebuie sa mentionez ca de citi ani au posibilitate sa vina studentii aici nu sau scazut numarul de locuri bugetare ofeite, rezultat fiind faptul ca studentii si elevii isi demonstreaza interesaul fata de studii precum si rezultatele acestora la sesiuni si concursuri.

I Emigrarea- sens general

Emigrația este actul sau fenomenul părăsirii țării sau regiunii natale de către un individ sau grup de indivizi pentru a se stabili în alta. Fenomenul privit nu prin prisma țării de origine, ci din cea a țării de destinație este cunoscut drept imigrație. Mișcările comunităților omenești mai înainte de apariția granițelor naționale, sau petrecute în interiorul unui stat poartă denumirea de migrație.

Emigrarea poate avea diferite motive, unele politice, altele economice, sau chiar personale (precum căsătoria cu un cetățean al unui alt stat. În alte cazuri, oameni în vârstă din țări bogate, dar cu o climă rece, aleg să se mute în alte țări cu o climă mai caldă, după ce ies la pensie.

Cei mai mulți emigranți politici sau economici se mută în noile regiuni sau țări însoțiți de toți membrii familiilor lor, sperând să găsească condiții mai bune de muncă, o piață a muncii mai dezvoltată sau pur și simplu un climat de pace. De-a lungul istoriei, numeroși emigranți s-au reîntors în patriile lor, după ce au reușit să strângă suficienți bani în țările de adopție. În unele cazuri, emigranții se mută în țări care se deosebesc profund de țările de origine prin tradițiile culturale, economice sau religioase. În astfel de cazuri, emigranții încearcă de cele mai multe ori să-și păstreze cultura, tradițiile sau limba, pe care de cele mai multe ori le transmit urmașilor. Conflictul dintre cultura nativă și cea a țării de adopție poate crea contraste sociale, care pot duce la neînțelegerea de către noii veniți a unor sisteme sociale sau legale pe care le găsesc ciudate. Pentru a mai ușoară integrare în țara de adopție, dar și pentru a ajuta la păstrarea tradițiilor, emigranții se organizează în comunități și asociații.

Previziunile OIM arată că din anul 2010 fenomenul migrației se va diminua semnificativ la nivel global. Astfel, dacă între 2000 și 2005 s-au înregistrat aproximativ 3,3 milioane de emigranți pe an, rata celor care părăsesc țara de origine între 2005 și 2010 este estimată la 2,5 milioane pe an. În plus, pentru 2010 - 2050 se estimează 2,3 milioane de emigranți pe an. În anul 2012, în lume se înregistrau 215 milioane de migranți la prima generație, adică 3% din populația globului.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Migratia Tinerilor Basarabeni catre Romania.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
3 689 cuvinte
Nr caractere:
17 696 caractere
Marime:
78.88KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Sociologie
Predat:
la facultate
Materie:
Sociologie
Profesorului:
Ana Georgescu
Sus!