Metode și Tehnici de Asistență Socială în Grup și Comunitate

Previzualizare referat:

Extras din referat:

1.Observarea problemei:

În muncipiul Buzău există un cartier numit Similească în care locuieşte o populaţie majoritară de rromi.Această zona din Buzău este considerată una dintre cele defavorizate.Cu toate acestea cartierul este împarţit din punct de vedere economic în două părţi:una constituită din familii foarte sărace care nu trăiesc decât din cerşit sau ajutoare sociale şi o altă parte care traieşte în palate luxoase în condiţii foarte bune.Cei din urmă declară ca sursa acestor venituri o constituie munca în afara graniţelor.Însă odată cu plecarea lor în afara ţării au atras după ei o nouă problemă şi anume abandonul şcolar în rândul copiilor lor.Aceştia spun ca nu puteau pleca fără copiii şi astfel aceştia au părăsit şcoala. Tot în străinatate aceştia s-au lovit de o problemă din ce în ce mai întalnită în prezent şi anume discriminarea. Venind cu o altă mentalitate aceştia vor să schimbe lucrurile şi la ei în comunitate. Astfel ei au constatat influenţa negativă pe care rromii mai săraci o au asupra copiilor lor în sensul că îi îndeamnă să fure, să cerşească. Observând aceste probleme rromii au decis să apeleze la ajutor specialzat pentru copiii lor urmarindu-se reintegrarea acestora în şcoli pentru ca aceştia să nu se lovească mai târziu de problema discriminării şi pentru a se integra în societatea dar şi pentru a-i „rupe” de influenţa celorlalţi rromi.

2.Cercetarea şi analizarea problemei:

Problema discriminării şi a abandonului şcolar dar şi influenţa negativă pe care rromii mai săraci o au asupra copiilor lor este una foarte importantă pentru rromii cu o situaţie materială mai bună, motiv pentru care aceştia au şi apelat la ajutor specializat.

Împreună cu ajutorul specialistului, în cazul acesta unul dintre asistenţi sociali de la DGASPC judeţul Buzau, aceştia au încercat conturarea problemei dar şi analizarea ei din punctul lor de vedere.

Primul pas în rezolvarea problemei a fost faptul că părinţii s-au sesizat şi că fac tot posibilul pentru a schimba perspectiva pe care societatea o are asupra copiilor lor. Aceştia au observat problemele cu care se confruntă comunitatea şi faptul că proprii copii sunt supuşi unor influenţe negative din partea celorlalţi membri cum ar fi îndemnul de a cerşi sau de a fura.

Un alt factor foarte important care a ajutat analizarea problemei sunt declaraţiile celorlalţi membrii ai comunităţii care s-au suprapus cu spusele parinţilor şi care au cerut la randul lor rezolvarea acestei probleme pentru a nu se mai confrunta cu probleme ca cerşitul sau furturile din locuinţe sau chiar violenţe.

Părinţii au inoculat şi copiilor ideea că trebuie să facă ceva cu viaţa lor fapt ce constă intr-un ajutor pentru asistentul social pentru că aceştia şi-au oferit ajutorul dar sunt şi deschişi în aplicarea unor eventuale soluţii.

O altă problemă pe care părinţii au sesizat-o este că aceşti copii nu au un loc de joacă şi astfel îşi petrec timpul jucându-se în mijlocul străzii punându-şi astfel viaţa în pericol.

Părinţii sunt conştienţi de problema cu care se confruntă comunitatea dar sunt constienţi de asemenea şi de faptul că nu pot face faţă singuri acestei probleme şi că nu pot găsi soluţii viabile fără ajutor specialzat.

Ca metode de cercetare asistentul social a folosit interogarea şi observarea.Interogarea a ajutat asistentul să-şi formeze o impresie asupra problemei. Acestă metodă a fost pusă în aplicare prin interviuri şi chestionare. S-au folosit două tipuri de interviu: interviul liber şi interviul structurat. Primul a urmărit formarea unei impresii de ansamblu, iar cel de-al doilea care a constat în aplcarea unor chestionare a avut ca scop pătrunderea în straturile problemei.

În cadrul altor întâlniri specialistul a folosit o alta metodă de analizare a problemei şi anume observarea care are ca instrument grila de observare şi al carei scop este de a patrunde în nucleul problemei şi oferirea posibilităţii de a analiza problema din mai multe perspective.

În acest caz s-a folosit şi metoda discuţiilor în grup. În acest caz grupul a fost format din câţiva reprezentanţi ai parinţilor care şi-au exprimat părerile, aşteptările şi care au încercat identificarea problemelor majore dar şi găsirea unor soluţii de urgenţă.

Observații:

UNIVERSITATEA BUCUREŞTI

FACULTATEA DE SOCIOLOGIE ŞI ASISTENŢĂ SOCIALĂ

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Metode si Tehnici de Asistenta Sociala in Grup si Comunitate.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
2 012 cuvinte
Nr caractere:
9 543 caractere
Marime:
20.14KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Sociologie
Predat:
la facultate
Materie:
Sociologie
Sus!