Max Weber - Politica, o vocație și o profesie

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Max Weber a fost un sociolog german, fiind considerat unul dintre intemeietorii sociologiei moderne. Lucrarea “Politica, o vocatie si o profesie” este printre cele mai importante lucrari ale sale, in care Weber defineste statul ca o entitate ce poseda monopolul asupra folosirii legitime a fortei de constrangere. Cartea are rolul de a prezenta analize asupra vietii politice, a conducerii si eticii politice din diferite timpuri si tari. Problematica generala dezbatuta de Max Weber in acest discurs o reprezinta politica privita ca vocatie sau profesie, dupa cum ne putem da seama si din titlu.

Notiunea de politica este larga, Max Weber referindu-se doar la conducerea sau influientarea conducerii unui stat care se intemeiaza pe constrangere.

Weber afirma ca “a face politica” inseamna a participa la puterea statului si a contribui la influientarea puterii politice, pentru a satisface anumite interese personale sau colective. De aici reiese faptul că doar cel ce aspiră la putere poate face politică. Puternic este şi statul, fiindcă e considerat un raport de dominare a oamenilor de către oameni.

In continuare se evidentiaza o tipologie a tipurilor de dominatie. Dominatia traditionala prin care puterea guverneaza si se mentine prin intermediul credintei celor guvernati in sacralitatea traditiilor, obiceiurilor si normelor, care asigura dreptul guvernantilor la dominatie. Acest tip se bazeaza pe respectul servitorilor pentru figura tipica, monarhul ereditar in regimul politic specific. Dominatia carismatica se bazeaza pe recunoasterea „gratiei” sefului, dictatorului de exceptie de catre adeptii sai. Dominatia birocratica este cea care isi sprijina legitimitatea pe un corp de reguli legale, reguli generale, se bazeaza pe credinta in legalitatea reglementarilor date. Figura tipica de dominatie este cea a superiorului, a functionarului care prin ratiune este urmat de cetatenii dintr-o democratie parlamentara.

Observații:

Snspa- Administratie publica

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Max Weber - Politica o Vocatie si o Profesie.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
866 cuvinte
Nr caractere:
4 923 caractere
Marime:
9.13KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Sociologie
Predat:
la facultate
Materie:
Sociologie
Sus!