Măsuri și Intervenții ce Privesc Familia

Previzualizare referat:

Extras din referat:

prezentarea agentiei de turism "Canonic Tur"

Diversitatea măsurilor şi a intervenţiilor vizând familia pot fi clasificate în:

- măsuri legislative;

- măsuri economice şi sociale.

Măsurile legislative cuprind un şir de reglementări ce acţionează în mod direct asupra comportamentelor demografice şi familiale şi care formează politica demografică în sens restrâns. Ele ţin de aspectele cantitative, în special de reglarea natalităţii. Măsurile legislative cel mai frecvent utilizate includ reglementarea accesului la mijloacele de controlul fecundităţii, reglementarea avorturilor, reglementări privind celibatul şi familiile fără copii, reglementarea divorţurilor, reglementări privind cuplurile consensuale.

Măsurile economice şi sociale urmăresc să influenţeze în mod direct comportamentele demografice, structura şi funcţiile familiei. Ele vizează îndeosebi aspectele calitative ale vieţii familiale. În acest context, mai frecvent folosite sunt măsurile de asistenţă a familiei, de ameliorare a statutului femeii, de dezvoltare a serviciilor sociale.

Măsurile legislative, economice şi sociale pot avea un caracter incitativ, limitativ şi regulative, astfel:

- măsurile incitative stimulează anumite tipuri de comportamente demografice şi familiale considerate dezirabile din punct de vedere social;

- măsurile limitative au ca obiective frânarea sau eliminarea unor comportamente demografice şi familiale indezirabile din punct de vedere social;

- măsurile regulative urmăresc direcţionarea într-un sens precis a comportamentelor demografice şi familiale, reglementarea relaţiilor familiale, formularea unor dispoziţii legislative sau economice privind persoanele căsătorite, naşterile, copiii, mamele, înfierile, divorţul, celibatul etc.

Cercetând măsurile adoptate în contextul unei sau altei politici ce vizează familia, au apărut o multitudine de factori obiectivi şi subiectivi, endogeni şi exogeni, de care aceste măsuri sunt influenţate şi care le atribuie o diversificare extrem de variată. Cu toate acestea, măsurile şi intervenţiile din cadrul diverselor politici privind populaţia şi familia pot fi clasificate în câteva grupe principale:

1) masuri de control al comportamentelor demografice;

2) măsuri de reglementare a comportamentelor demografice şi familiale;

3) măsuri privind comportamentele sexuale deviante;

4) măsuri economice şi sociale.

Controlul comportamentelor demografice se bazează pe planningul familial, care constituie principalul mijloc guvernamental de influenţare a fertilităţii atât în ţările dezvoltate, cât şi în cele în curs de dezvoltare. Acest mijloc a cunoscut o răspândire rapidă în ultimii 30 de ani. Dacă în 1965 planningul familial era susţinut de numai 21 de ţări, în 1973 numarul acestora a crescut la 102, în 1983 la 127, în 1993 la peste 150, iar la sfârşitul sec. al XX-lea - aproape 200 de ţări utilizau mijloace de planning familial. În unele ţări planningul familial este asigurat prin servicii guvernamentale, iar în altele - prin agenţii private sau prin ambele categorii de servicii. Mijloace de planning familial cel mai des utilizate sunt contraceptivele şi sterilizarea voluntară.

Cercetările efectuate în multe ţări dezvoltate atestă că utilizarea mijloacelor contraceptive moderne are o influenţă redusă asupra scăderii fertilităţii. În anumite ţări, utilizarea acestor mijloace a avut efecte pozitive: a înlăturat consecinţele grave ale utilizării unor mijloace chimice vechi sau ale abuzului de avorturi. Majoritatea ţărilor dezvoltate, chiar şi cele care se confruntă cu problema declinului demografic serios, îşi propun să perfecţioneze mijloacele contraceptive pentru a le face mai sigure şi mai sănătoase.

Un alt mijloc de control al fertilităţii în cadrul planningului familial îl constituie sterilizarea voluntară, fiind în prezent unul dintre cele mai răspândite.

Reglementarea comportamentelor demografice şi familiale se referă la cadrul juridic. Reglementarile juridice pot avea un rol dublu:

- activ, de promovare sau chiar de inducere a unor comportamente dezirabile din punct de vedere social;

- pasiv, de recunoaştere, inclusiv în plan juridic, a unor comportamente noi în cadrul societăţii.

Preocupările recente ale statelor dezvoltate constau într-o mai mică măsură în intervenţia la nivelul comportamentelor individuale şi într-o mai mare măsură la nivelul efectelor sociale sau al situaţiilor sociale care rezultă din anumite comportamente.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Masuri si Interventii ce Privesc Familia.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
2 054 cuvinte
Nr caractere:
11 546 caractere
Marime:
11.19KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Sociologie
Predat:
la facultate
Materie:
Sociologie
Sus!