Jandarmeria Română

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Arma de traditie, Jandarmeria Romana, purtand in timp diferite denumiri, a aparut dintr-o cerinta sociala si va exista atata vreme cat va exista statul organizat si nevoia de ordine si liniste publica.

Jandarmeria Romana este institutia specializata a statului, cu statut militar, componenta a Ministerului Internelor si Reformei Administrative, care exercita, in conditiile legii, atributiile ce ii revin cu privire la apararea ordinii si linistii publice, a drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetatenilor, a proprietatii publice si private, la prevenirea si descoperirea infractiunilor si a altor incalcari ale legilor in vigoare, precum si la protectia institutiilor fundamentale ale statului si combaterea actelor de terorism.

Este aproape imposibil de determinat si de atestat documentar cand au aparut in spatiul romanesc primele forte de ordine publica cu structura militara. ,,Ostenii cu capu-n mana" (adica gata de orice sacrificiu) au fost iubiti de toate generatiile de inaintasi. Mircea cel Mare le-a spus ,,slujbasi domnesti", Mihai Viteazul, domnul primei Uniri a tuturor romanilor din spatiul carpato-danubiano-pontic, i-a denumit ,,oamenii Mariei meale", Stefan cel Mare si Sfant le-a spus ,,feciorii cei buni si batrani" (in sensul de cei vechi in meseria armelor), iar Constantin Brancoveanu i-a numit pur si simplu ,,slujitori de taina".

ISTORICUL JANDARMERIEI ROMANE

Momentul care marcheaza intemeierea Jandarmeriei Romane a fost 3 aprilie 1850 cand, printr-un ofis domnesc, domnitorul Grigore

Ofisul domnesc

Alexandru Ghica a aprobat hotararea Divanului obstesc, semnand "Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor in jandarmi". Prin aceasta lege, s-a dat statut juridic armei Jandarmeriei si i s-au stabilit principiile de organizare si functionare.

Prin aceasta lege se arata, pentru prima data, ca ,,Jandarmeria este o putere inarmata, constituita intr-un corp de jandarmi, organizata intr-un regiment".14 companii de jandarmi totalizau un efectiv de 1433 jandarmi calari si pedestri.

In Muntenia, forta de ordine interna era asigurata, in principal, de dorobanti constituiti, in 1852, in 17 escadroane de dorobanti (jandarmi de judet). Dorobantii din Muntenia si jandarmii din Moldova indeplineau misiuni identice, putandu-se afirma ca, fara a purta denumirea expresa de jandarmi, si dorobantii faceau parte din categoria Jandarmeriei

In perioada domniei lui Alexandru Ioan Cuza, Jandarmeria a fost supusa unui amplu proces de modernizare, ca de altfel toate institutiile statului national modern roman. Astfel, odata cu transformarea Regimentului de jandarmi in Legion de jandarmi, incepe si procesul de inlocuire treptata a escadroanelor si companiilor de jandarmi, cu escadroane de dorobanti, pe baza Ordonantei nr.896 din 20 iunie 1864. Apoi, prin Legea de organizare a puterii armate in Romania, din noiembrie 1864 Jandarmeria este organizata pe principii noi, scoasa de sub administratia Ministerului de Interne si subordonata direct Ministerului

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Jandarmeria Romana.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
16 pagini
Imagini extrase:
16 imagini
Nr cuvinte:
3 952 cuvinte
Nr caractere:
22 328 caractere
Marime:
379.52KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Sociologie
Tag-uri:
ordinea publica, justitie, jandarmerie, istorie
Predat:
la facultate
Materie:
Sociologie
Profesorului:
Todericiu Ramona
Sus!