Istoricul conceptului societate civilă

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Transformarile actuale din tarile Europei de Est si din Republica Moldova in particular, presupun formarea statului de drept si a societatii civile.

Acesta e un proces unitar si complex de functionare a unei orinduiri sociale cu orientare democratica. Construirea cu succes a acestui proces depinde in mare masura de cercetarea amanuntita a fenomenului de societate civila; care din cauze cunoscute era lasat sub tacere de catre cercetatorii sociali din fostele tari socialiste.

In ultimul timp problema societatii civile revine in actualitate si e discutata activ in societatea noastra. Se expun diferite puncte de vedere asupra aparitiei societatii civice, perioadelor sale istorice si raportului ei cu statul.

Expresia societate civila poarta amprenta unei mosteniri istorice particulare, incarcata de imprecizie si contradictie. Aceasta din mai multe motive. Unul si cel mai principal ar fi dubla si succesiva utilizare a acestui termen pentru a denumi realitati distincte. Initial, societatea civila desemna o societate organizata ca stat, adica statul insasi, pentru ca ulterior si in prezent ea sa denumeasca o sfera a vietii sociale coexistenta statului, dar autonoma si aflata intr-un echilibru cu acesta. Uneori, granita dintre aceste doua formatiuni se sterge intr-atita incit se pierde specificul lor.

Din aceste cauze e destul de argumentat interesul acestei lucrari manifestat fata de mostenirea ideilor social-politice a ginditorilor care au abordat si au elaborat teoretic conceptul de societate civila.

In acelasi timp, urmarirea evolutiei istorice a conceptului, permite de a-i evidentia esenta si de a-i evidentia diversa legatura cu statul la diferite etape de dezvoltare.

Conceptul de societate civica inainte de a fi retinut de limbajul sociologic, s-a conturat gratie filosofiei politice si teoriei privitoare la guvernamintul modern. Conceptul dat are geneza teoretica veche. Inca in Roma Antica e atestata expresia societas civilis. Termenul civitas desemna la ei atit cetatea ca grup politic organizat cit si societatea cu indivizii pe care ii integra. La romani civil/civilis reprezena antiteza pentru natural/naturalis, dreptul civil (jus civilis) opunindu-se dreptului natural (jus naturalis). In lucrarile filosofilor greci se afirma ca cetateanul e o persoana politica. El, ca membru al statului are indatoriri, care necesita indeplinire in conformitate cu legile traiului in comun, iar toti cetatenii stau sub cirmuirea generala a statului.

Consemnam, ca in aceste teorii notiunile de stat si societate civila aveau acelasi continut si nu desemnau diferite fenomene sociale.

Anume aceasta ne determina ca in continuare sa examinam conceptiile citorva dintre cei mai reprezentativi ginditori din aceasta perioada, care au atins, in viziunea noastra, prin operele sale importante aspecte ale problemei date.

In elaborarea ideii de societate civila, un loc important i-i revine lui Tomas Hobbes. Comform conceptiei sale, toti oamenii sunt ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Istoricul Conceptului Societate Civila
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
8 626 cuvinte
Nr caractere:
45 154 caractere
Marime:
35.13KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Sociologie
Tag-uri:
societate, conceptii
Predat:
la facultate
Materie:
Sociologie
Sus!